De oorsprong en effecten van Bergamot

Bergamot olie (Citrus bergamia) komt rechtstreeks van de vruchten van de Bergamot boom. De citrusvruchten zijn een kruising tussen citroen en sinaasappel en zijn oorspronkelijk afkomstig van de Canarische eilanden. De olie wordt rechtstreeks uit de buitenste laag van de schil geperst. Voor 500g olie heb je maar lieftst 100 kg van de vruchten nodig.

Bergamot Etherische olie , oorspronkelijk afkomstig van de Canarische eilanden.

De olie heeft een zeer eigen geur, die enorm geliefd is in de parfumindustrie. Daarnaast wordt ze ook in de aromatherapie regelmatig gebruikt, hier dan vooral voor zijn kalmerend karakter. Bergamot wordt ook gebruikt in het productieproces van earl grey thee.

Dagelijkse toepassingen van Bergamot olie

Zoals de meeste etherische oliën, blijft de aromatische toepassing het grootst.

Parfum

Bergamot wordt in heel wat parfums gebruikt. De geur is dan ook heerlijk en fris. Vaak wordt deze olie ook gebruikt als aanvullende geur in de meer complexe parfums. Bergamot doet ons voornamelijk denken aan de klassieke toepassingen, denk aan eau de cologne.

Versterkende of aanvullende functie

Net zoals we dat ook van lavendel of kamille kunnen zeggen, is Bergamot een perfecte olie als aanvulling of versterking bij toepassingen van andere oliën. Bergamot kan de werking van andere oliën versterken en ook zijn aroma is compatibel met erg veel andere aroma’s.

Massage

Alle etherisch oliën kunnen toegevoegd worden aan neutrale basisolie voor bijvoorbeeld een heerlijk rustgevende massage. Bergamot komt hier zeker voor in aanmerking, door zijn heerlijke, rustgevende aroma. Bergamotolie heeft effect op het zenuwstelsel en is een prima middel om stress te verlichten.

Naast een massage als ontspanning doet deze olie ook wonderen wanneer ze, verdund in een neutrale olie, al masserend wordt aangebracht bij buikkrampen of spijsverteringsproblemen. Een verhouding van 1% etherische olie op een draagolie zoals amandelolie is voldoende, dit komt neer op 20 druppels etherische olie op 100 ml draagolie.

Verse earl grey thee

Wil je graag genieten van een heerlijke tas verse earl grey thee? Voeg dan één druppel van deze olie toe aan een kan vers getrokken thee. Meer dan één druppel is niet nodig. Kruip vervolgens onder een dekentje met een goed boek en geniet van het rustgevende karakter van de verse earl grey thee.

Koude vernevelaar

Bergamotolie werkt rustgevend en draagt bij tot een positieve instellingen en een goede slaap. Gebruik deze olie in de koude vernevelaar een half uur voor het slapengaan. Het zuivert ook de leefruimte.

Waar moet je op letten?

Ook Bergamot is een zeer toegankelijke olie. Toch is het ook hier opletten met enkele toepassingen. Zo is het bijvoorbeeld afgeraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

Fototoxisch karakter

Foto wat? Dit betekend dat de olie de gevoeligheid van de huid voor UV straling verhoogd. Hier is dus absoluut niets erg aan, alleen moet je wel goed opletten dat je de olie niet op de huid gebruikt en vervolgens de zon in gaat.

 

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Hoewel Bergamot een erg zacht aroma heeft, kan bij een te sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Mijn motto is ‘less is more’.