Tips voor een beter georganiseerde koelkast en minder voedselverspilling.
We zijn druk bezig onze voorbereidingen te treffen voor de gezellige feestmalen. Een goed georganiseerde koelkast is de basis voor een stressloos feest bij je thuis. Mijn specialiteit bij etentjes is dat ik altijd iets vergeet op tafel te zetten. Als iedereen zijn buikje heeft vol gegeten schiet me te binnen dat op de diepvries nog een schotel groenten staat of aperitiefhapjes of een potje extra saus.
Dit komt omdat mijn koelkast een chaos is nog voor ik aan de aankopen voor het feest begin. Met de feestdagen heb altijd plaats tekort in mijn koelkast, koop ik dingen teveel, andere zaken vergeet ik dan weer en dat kan veel beter. Dit jaar ga ik me beter organiseren.
Ik heb de beste tips verzameld en wil deze graag met je delen. Jij wil toch ook tijd en geld besparen? Met deze tips voor een georganiseerde koelkast en minder voedselverspilling gaat het zeker lukken.
9 tips voor een georganiseerde koelkast.
1) Maak eerst je ijskast volledig leeg, check de houdbaarheidsdata van de voedingswaren die er in staan. Gooi onverbiddelijk weg wat vervallen is of wat je in geen maanden nodig hebt gehad.
2) Maak je ijskast schoon met een warm sopje van ecologisch afwasmiddel en een scheutje natriumbicarbonaat.
3) Koop geen ontgeurder maar plaats een schaaltje met natriumbicarbonaat in je ijskast, het zal nare geurtjes absorberen. Het werkt echt !
4) Vermijd plastic verpakkingen in je koelkast en gebruik glazen potjes en bokalen. Glas bewaart voeding langer en het ziet er mooier uit. Ikea heeft een mooi assortiment glazen potjes.
5) What you see is what you eat : De glazen potjes zorgen ervoor dat je duidelijk ziet wat er in je ijskast ligt, zo zal alles sneller opgegeten worden. Plaats een bakje met wat eerst moet opgegeten worden in je koelkast.
6) Prop je ijskast niet te vol, het gaat de koude luchtcirculatie tegen en je verbruikt meer elektriciteit bij een volle ijskast. Bij een diepvriezer is dit net het tegenovergestelde, hoe voller de vriezer hoe zuiniger in verbruik.
7) Eet elke week je ijskast leeg voordat je weer boodschappen gaat doen. Zo koop je net wat je nodig hebt. Maak soep, pastasaus of taco/wrap vulling van restjes groenten.
8) Vlees krijgt snel een geurtje en een raar kleurtje en dan wil niemand er nog van eten. Las daarom een paar veggie dagen per week in. Het is nog goed voor je lijf ook.
9) Ga de deur niet uit zonder een boodschappenlijst en je eigen verpakkingen als je boodschappen gaat doen. Extra tip: Gebruik mijn gratis weekmenu planner!
Eigen groenten eerst !
Je zal al weten wat je ongeveer gaat klaarmaken met de feestdagen. Wil je het ecologisch aanpakken, koop dan seizoensgroenten en lokale producten.
De seizoensgroenten in december zijn : Aardappelen, aardpeer, andijvie, groene, selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooienkool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witloof, witte, kool en wortelen.
Deze groenten zijn nu voordelig en geven ons de vitaminen en mineralen die wij nu het meest nodig hebben.
Koop lokaal, zo geef je de boer meer geld voor zijn waar: Het voedsel dat op ons bord ligt maakt veel tussenstops en iedereen moet verdienen. De boer krijgt het kleinste aandeel. Kijk eens uit naar een plukboerderij op csa-netwerk.be of bestel wekelijks online bij boerenenburen.be en haal je lokale en ambachtelijk geproduceerde producten op bij een afhaalpunt.
“We gooien zo’n 14% van ons voedsel in de vuilnisbak.”
Met deze tips lukt het zeker om minder voedsel te verspillen.
9 tips voor minder voedselverspilling.
1) Aardappelen en uien bewaar je beter niet samen maar appelen zorgen dat je aardappelen minder snel doorschieten.
2) Groene asperges bewaar je door een stukje van de onderkant te snijden, en ze rechtop in een bokaal met een beetje water in de koelkast te zetten. Doe er los een klein plastic zakje over (van de ontbijtgranen).
3) Als avocado’s rijp zijn zet je ze in de koelkast op de rijping te stoppen. Een halve avocado smeer je in met citroensap en bewaar je in een glazen potje.
4) Brood bewaar je in de broodzak en deze doe je in een plastic zak. Zo droogt het brood niet uit.
5) Tomaten mogen niet in de ijskast. Zijn ze rijp, bewaar ze dan met de kroon naar boven en ze mogen elkaar niet raken. Zijn ze onrijp, bewaar ze dan met de kroon naar beneden en leg er fruit bij. Kerstomaten bewaar je wel in de koelkast.
6) Noten worden snel ranzig en dat is zonde want ze zijn duur. Rauwe noten kan je roosteren in de oven (behalve walnoten, die worden toxisch als je ze verwarmt) en dan bewaar je ze in de koelkast.
7) Paddenstoelen wikkel je in krantenpapier of een bruine papieren zak.
8) Wortelen bewaren langer als je het groene topje er af snijd en de wortelen in een plastic zak in de onderste lade van de koelkast bewaard.
9) De groenten blijven tot twee weken vers en knapperig in de vershoudlade als je er een goed uitgewrongen natte keukenhanddoek over legt.
Ik heb er helemaal zin in gekregen en ik hoop jij ook. Mijn koelkast en ik zijn klaar voor de feesten.
Prettige feestdagen !