Jij kan in 2017 het verschil maken.

Krijg jij de laatste week van het jaar ook die onweerstaanbare drang om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar? Het vooruitzicht van een nieuw jaar geeft me altijd een heerlijke ‘energieboost’. Een nieuw jaar is als een schone lei, alles is nog mogelijk als we echt willen.

Willen we deze nieuwe voornemens echt waarmaken, dan moeten ze concreet en haalbaar zijn. Schrijf je voornemens eens op en zet er bij waarom je dit wil. Maak geen grote, moeilijk vol te houden plannen maar neem kleine concrete stapjes die wel degelijk het verschil maken voor een betere wereld.

Betrek de mensen die je na zijn bij je nieuwe voornemens. Wil je bijvoorbeeld betere eetgewoonten gaan aannemen of minder afval in huis halen betrek dan je gezinsleden bij je plannen. Als je er alleen voorstaat zal het veel moeilijker vol te houden zijn.

Is er een voornemen dat toch niet helemaal lukt? Je hoeft niet te wachten tot 2018 om nog eens te proberen maar herpak je gewoon en ga lekker verder met je goede voornemens. Vergeet niet, verandering begint altijd bij jezelf.

 

Wil je in 2017 echt het verschil maken, ga dan eens voor deze tips :

Wees in het algemeen meer gewetensvol. 

Eet niet zomaar alles zonder na te denken. Tropische garnalen zoals scampi’s, tijgergarnalen en gamba’s worden ingevoerd vanuit Azië. Migranten vanuit Cambodja en Birma worden in deze sector uitgebuit, mishandeld of zelfs vermoord. In Thailand zijn deze wantoestand het ergst. Alsof dat nog niet erg genoeg is richten zowel de garnaalkwekerijen als de wildvangst onherstelbare schade aan het milieu aan.2017

Laat je niet verleiden door ‘fast fashion’. Koop minder kleding, draag je kledij langer en kies voor ethisch geproduceerde kledij. De katoenteelt is één van de meest milieuschadelijke teelten ter wereld, en ook de impact van de pesticiden op lokale gemeenschappen is dramatisch. De lage winkelprijzen zorgen ervoor dat er weinig geld overblijft om de arbeiders een eerlijk loon te betalen. Vraag in de winkel of de kledij die ze verkopen ethisch geproduceerd is. Hoe meer mensen deze vraag stellen hoe sneller de merken actie zullen ondernemen.

Child Labor In China

The Guardian-Unicef.

The Guardian-Unicef.

 

Word vegetariër in 2017 of beperk je consumptie van dierlijke producten. Het is gezonder voor je lijf en beter voor het milieu om minder vlees en zuivel te eten. We hebben veel minder land nodig om gewassen te telen voor mensen dan voor dieren. Het Amazonewoud wordt massaal ontbost voor het telen van veevoedergewassen. Overschakelen naar een plantaardig dieet kan je ecologische voetafdruk met 50% doen verlagen. Heb je Netflix, bekijk de film Cowspiracy eens met je gezin. Het is een echte aanrader.

Als je vlees koopt kies dan voor ambachtelijk en lokaal geproduceerd vlees bij boerenenburen.be of degroeneslager.be.

 

Eet ook minder vis. Wilde vis of gekweekte vis, het is spijtig genoeg allemaal niet meer zo gezond als vroeger. Gekweekte vis bevat antibiotica en pesticiden (tegen zeeluis) en wilde vis eet microplastics, bevat kwik en dioxines en veroorzaakt veel bijvangst. Er zijn voldoende vegan omega 3-6-9 supplementen in de handel om de nodige vetzuren binnen te krijgen.

Genereer minder afval en bespaar hierdoor enorm veel geld. Volgens een onderzoek van de Ellen McArthur Foundation zal de productie van plastics tegen 2050 verviervoudigd zijn. Willen we dit voorkomen dan moeten we met zijn allen onze mentaliteit wijzigen betreft het gebruiken van plastic verpakkingen en andere plastic producten. Recyclage is niet de oplossing om de afvalberg te verkleinen. Slechts 10 tot 30% van de plastics worden effectief gerecycleerd. Het recycleren van plastics doet de productie van nieuwe plastics niet dalen, integendeel zelfs.

voornemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het probleem van de gigantische afvalberg kan enkel worden opgelost door te weigeren plastics in huis te halen. Dit doe je door je koopgedrag iets aan te passen en bijvoorbeeld boodschappen te doen met je eigen verpakkingen. Dat kan niet in de supermarkt maar wel bij de kleinhandel en op de markt. Je kan ook verpakkingen vermijden door bepaalde dingen niet meer te kopen maar zelf te maken zoals tandpasta, poetsproducten, huidverzorgingsproducten, koekjes enz. Offer een beetje van je ‘sociale media tijd’ op om deze producten zelf te maken. Het is gemakkelijk en heel leuk om te doen. Het bespaart je ook nog eens enorm veel geld.

“Schrijf nu de stand van je zichtrekening op in een boekje en zie je zichtrekening in 2017 veranderen in een spaarboekje”.

Zo is het bij ons gegaan. Het eerste jaar dat we met ons gezin zijn gaan leven volgens de ‘Zero Waste’ regels hebben we maar liefst vijfduizend euro minder uitgegeven. Dat wil jij toch ook? Als je dit aan je partner en kinderen voorstelt zullen ze zeker gemotiveerd zijn om mee te helpen. Maak alvast mooie plannen voor wat jullie met deze extra gespaarde centjes gaan doen.

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan, boek dan snel een dynamische workshop zelf natuurlijke cosmetica of ECO-poetsproducten maken. Je zal er geen spijt van krijgen.

Reis duurzaam. Als je voor een duurzame reis kiest dan steun je de plaatselijke bevolking en help je mee de natuur in stand te houden waar deze mensen zo afhankelijk van zijn. Gebruik de zeepjes en lotions van het hotel niet maar breng je eigen spullen mee. Ga in andere landen niet naar de internationale ketens om te eten maar ga naar de lokale restaurantjes en bars. Zo maak je meer contact en doe je meer leuke ervaringen op die je vakantie onvergetelijk maken.

 

Mijn 5 goede voornemens voor 2017 zijn :

-Nog minder afval genereren. In 2016 hadden we met ons gezin van vijf personen drie restafvalcontainers en dit jaar wil ik er weer één minder. Mijn doel is één restafvalcontainer per jaar.

-Meer onbewerkte voeding kopen, dus minder fabrieksproducten. Dit betekent nog meer zelf maken. Ik ga ook nog meer biologische voeding kopen. Biologische voeding kost wel iets meer maar als je je eigen poets- en verzorgingsproducten maakt compenseer je heel veel.

-Meer bewegen. Ik ben niet sportief aangelegd maar doe wel heel graag yoga. Ik wil dagelijks 5 à 10 minuten Feet-Up yoga* oefeningen doen. Ik wil ook meer gaan stappen en fietsen.

-We zijn nog steeds niet overgestapt naar een 100% groene stroom leverancier, dat gaat dit voorjaar zeker gebeuren.

-Ik ga dit jaar nog minder nieuwe spullen kopen.

 

Welke zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar ?

 

Ik wens je voor 2017 een jaar vol liefde, voorspoed en vooral een goede gezondheid.

 

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

 

 

Bronnen & links:

https://www.test-aankoop.be/voeding/voedingsmiddelen/nieuws/reuzengarnalen-niet-ethisch

https://www.theguardian.com/global-development/2016/aug/18/cambodian-villagers-sue-us-thai-firms-human-trafficking-forced-labour-claims-walmart-shrim

www.boerenenburen.be

www.degroeneslager.be

www.schonekleren.be

*www.feetup.eu

www.duurzaam-toerisme.com.

www.ellenmacarthurfoundation.org

www.emmajohn.nl

2 Reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.