Jij wilt je steentje bijdragen aan een betere planeet. En je weet dat je wekelijkse boodschappen daarbij een groot verschil kunnen maken. Maar de biosupermarkt, zelfplukboerderij of verpakkingsvrije winkel zijn niet om de hoek. En met je drukke job, je huishouden en je gevuld privéleven, heb jij echt geen tijd om wekelijks over en weer te rijden, laat staan met de fiets…
Maar dat hoeft ook helemaal niet. Met mijn 6 tips doe jij milieuvriendelijk(er) je boodschappen bij de gewone supermarkt in je buurt.
Het is niet enkel het verpakkingsafval dat van tel is, ook de inhoud van je producten heeft een impact op het klimaat. Wij nemen het volledige duurzaam winkelconcept onder de loep.
Tip 1: Maak een boodschappenlijstje
Maak voor je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje en hou je daar ook aan. Zo koop je niet meer dan je nodig hebt en vermijd je dat je bedorven voedsel moet weggooien. Beter voor het milieu én voor je portefeuille!
Voordat ik mijn boodschappenlijstje maak, stel ik steeds een weekmenu samen met mijn handige planner. Zo kan ik meteen checken wat ik al in huis heb, wat ik nog moet aankopen en bespaar ik me creatieve kopzorgen door de week. 😊
Check zeker ook mijn tips voor een georganiseerde koelkast!
Tip 2: Vervoer groenten en fruit los of in herbruikbare zakjes
De tijd van plastic wegwerpzakjes voor groenten en fruit is gelukkig voorbij. Herbruikbare zakjes zijn tegenwoordig ook bij de meeste traditionele supermarkten verkrijgbaar (onder andere bij Carrefour, Delhaize en Colruyt).
Let wel op: de productie van die herbruikbare zakjes heeft ook een milieu-impact. Koop er dus niet meer dan je echt nodig hebt. Of maak ze zelf van oude kussenslopen of stofjes die je nog in huis hebt. Op Pinterest staan ideetjes in overvloed!
Heel wat robuustere groenten en fruit kan je trouwens prima los in je boodschappentas vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan selder, komkommer, bloemkool…
Tip 3: Koop grootverpakking
Sommige producten kan je zowel in grote als in kleine verpakkingen kopen. Door te kiezen voor grootverpakking bespaar je zowel op de planeet als op je centjes. Je geniet namelijk vaak van een volumevoordeel.
Bij lang houdbare producten (zoals bloem, rijst en pasta) is dit makkelijk haalbaar voor elk huishouden. Als alleenstaande of als koppel eet je echter geen twee kilo verse worteltjes op één week. Een optie is de verse seizoensproducten invriezen. Of je kan ze gezamenlijk aankopen met buren, vrienden…
Als je bijvoorbeeld pasta of rijst koopt, heb je de keuze tussen plastic of karton verpakking. Ik kies altijd voor de kartonverpakking om de producent een signaal te geven om dit zeker te blijven aanbieden. Soms zijn die producten iets duurder dan plastic verpakkingen, maar mijn besparing zit op een ander vlak. Als ik zelf wasmiddel maak, spaar ik enkel daarmee al minstens 400 euro per jaar uit. Dat recept vind je in mijn eerste boek en in deze blog.
Tip 4: Koop seizoensgebonden en lokaal
Als je seizoensgebonden eet, verminder je het energieverbruik (uit transport of verhitting van serres) en steun je de lokale economie. Seizoensgroenten- en fruit zijn bovendien verser, voedzamer en zitten boordevol smaak! In de supermarkt lees je waar groenten en fruit vandaan komen op het schapkaartje.
Je ziet gemakkelijk welke groenten en welk fruit in het seizoen zijn met de groente- en fruitwijzer van Velt. Zet dus zeker wat seizoensgebonden producten op jouw Zero Waste boodschappenlijstje.
Tip 5: Eet (wat vaker) plantaardig
Minder vlees, vis en zuivel eten is een van de beste dingen die je kan doen om je ecologische voetafdruk (én dierenleed) te verminderen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als jij wel wilt, maar de rest van je familie er niet voor staat te springen.
Je hoeft ook niet meteen van alles naar niets te gaan. Eens of enkele dagen per week vlees en vis schrappen van je menu is zeker een goed begin!
Neem ook eens een kijkje op de duurzame viswijzer van het WWF.
Heel wat zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, kan je stuk voor stuk vervangen door een plantaardig alternatief. Het aanbod van plantaardige alternatieven in supermarkten blijft groeien. Er mag dan wel een verpakking zijn, de impact op het klimaat van plantaardige zuivel is veel lager dan die van dierlijke zuivel. Over dit thema lees je meer in dit artikel van Milieucentraal.
Bij het ontbijt kan ik intens genieten van een scheutje romige havermelk over mijn homemade granola zonder suiker. ❤️
Tip 6: Lees de labels
Hoe kan je zeker zijn dat de producten die je koopt écht fairtrade, biologisch, veganistisch en dergelijke zijn?
Check de labels op de verpakkingen. Maar laat je niet om de tuin leiden, want sommige merken creëren hun eigen ‘duurzame’ label, zonder enige onderbouwing. Vooral bij Albert Heijn en Delhaize vind je veel Fairtrade-producten.
Op labelinfo.be vind je een overzicht van de officiële keurmerken voor milieu-, mens- en diervriendelijke producten. Om die keurmerken te krijgen, moeten producenten en verkopers voldoen aan strenge regels. Ze worden hierop minstens een keer per jaar gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie.
Last but not least: maak keuzes die voor jou goed voelen én haalbaar zijn. We hebben allemaal onze eigen prioriteiten, waarden, voorkeuren en levensomstandigheden. En één stapje in de goede richting is altijd beter dan geen stapje. 😉
Welke stappen neem jij om ecologisch boodschappen te doen? Vergeet je duurzaam boodschappenlijstje niet! Ook alle producten in mijn shop zijn duurzaam, check ze zeker eens uit!
Meer lezen?
Geef je keuken een detox.
Spring slim om met voedsel.
Ga voor een ecolifestyle!
Groetjes