Een paar jaar geleden gebruikten wij nog enorme hoeveelheden keukenrol. Voor het minste werd er huishoudrol gebruikt. We konden echt niet zonder. Toen ik in 2013 de regels van Zero Waste begon toe te passen duurde het niet lang voor ik besefte dat het uit was tussen mij en de keukenrol. Keukenrol is alles behalve duurzaam. Sta er eens bij stil : huishoudpapier wordt van houtpulp gemaakt, hiervoor moeten vele bomen worden omgehakt. We hebben de bomen meer dan ooit nodig om de lucht te zuiveren dus gaan we ze toch niet laten verdwijnen voor het gemak van een wegwerp papieren doekje? Zelfs voor de productie van keukenrol uit gerecycleerd papier heeft men nieuwe houtvezels nodig om de kwaliteit te behouden.

Keukenrol bestaat net geen honderd jaar en voor de jaren zeventig werd het niet veel gebruikt. Mensen waren het toen niet gewend om iets één keer te gebruiken en het dan weg te gooien. De reclamecampagnes zorgden ervoor dat iedereen geloofde dat ze niet zonder keukenrol konden leven.

We kunnen afkicken van keukenrol met deze 5 tips :

 1. Maak je spiegels schoon met een sponsje of poetsdoekje en droog af met een versleten keuken- of badhanddoek.
 2. Hou je graag je doekjes apart voor bepaalde klusjes ? Werk dan met verschillende kleuren doekjes per klus of naai er een gekleurd lintje aan. Dan weet je welke doekjes te gebruiken in de keuken, voor de kuis en voor de echt vuile klusjes.
 3. Is er iets gemorst op tafel of op het aanrecht, gebruik een vaatdoek.
 4. Vuile babymondjes? Maak zelf vochtige doekjes : neem een bakje met warm gedemineraliseerd water en voeg een beetje ecologisch afwasmiddel toe en 10 druppels etherische olie van munt, tea tree of een combinatie van deze twee. Doe de monddoekjes* één voor één in het sopje en wring goed uit. Doe de doekjes in een mooie glazen pot zoals deze van Ikea en zet op je aanrecht of op tafel dichtbij de smospotten.keukenrol
 5. Frietjes of kroketten gebakken? Ik gebruik oude servetten om het vet te absorberen. Deze gaan daarna  samen met de handdoeken in de was op hoge temperatuur.

Microvezeldoekjes zijn niet ecologisch omdat de synthetische vezels met het wassen in het milieu terechtkomen. Deze vezels zijn zo klein dat ze niet gefilterd kunnen worden. De synthetische vezels verstoren het hormonale systeem van vissen. Kies daarom voor 100% bio-katoenen vaatdoekjes zoals deze van Dille & Kamille prijs 1.95€. Een rol keukenpapier kost tussen 0.5€ tot 1€, reken maar uit hoeveel geld je in de vuilbak kiepert.

alternatief keukenrol

 

 

Herbruikbare Keukenrol

Nieuw in mijn winkel, is de herbruikbare keuken rol van Eco Egg, bekijk hem hier

 

Ben jij ook helemaal afgekickt van keukenrol en heb jij leuke tips? Deel ze snel!

Succes,

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

 

*Monddoekjes kan je zelf knippen uit badstof en omstikken met de naaimachine of kopen bij Kleinspook.be

4 Reacties

 1. Ik vraag me dan wel af waar je op uit zou komen als je het vele wassen (op hoge temperatuur) wat je moet doen als je gewone doekjes gebruikt ipv keukenrol, afzet tegen het keukenrolgebruik.
  Verder goede tips! Blij dat ik je blog gevonden heb!

  • Hey Miralda,

   Bedankt voor je reactie en opmerking, ik denk dat wegwerp nooit op kan tegen hergebruik qua duurzaamheid.
   Je moet steeds weer keukenpapier kopen tegenover een paar doekjes die jaren meegaan.
   Het wassen doe je samen met andere zaken zoals handdoeken, je gaat geen machine met enkel een paar doekjes draaien.
   Groetjes,
   Anne

 2. Kun je ipv keukenrol ook gewoon de hydrofiel luierdoeken gebruiken? Zijn ook vast wel 2de hands verkrijgbaar. Of oude theedoeken.

  • Hey Geralda,
   bedankt voor je tip. Intussen ben ik het al zo gewoon zonder keukenrol dat ik inderdaad in de plaats een doek of vodje neem dat wasbaar is.
   Zelfs als ik frietjes bak leg ik ze op een propere (niet mijn beste :-)) stoffen servet om het vet op te slorpen. Nadien wat zwarte zeep aansmeren en het
   komt proper uit de wasmachine.
   Groetjes
   Anne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.