In 2014 ontdekte ik de weldaden van aromatherapie en sindsdien helpt het mij en mijn gezin als ondersteuning van ons emotioneel en fysiek welzijn.

Omdat ik wil dat ook jij in deze moeilijke tijd van deze natuurlijke ondersteuning kan genieten, vertel ik graag wat meer over de mogelijkheden van aromatherapie.

De term aromatherapie werd in 1928 voor het eerst gebruikt door de Franse apotheker René Maurice Gattefossé.

Aromatherapie duidt het gebruik aan van essentiële oliën afkomstig uit aromatische planten, om ziekten te behandelen en gezondheid en welzijn te verbeteren.

Dat geldt voor virale, bacteriële en parasitaire infecties, ontstekingen of pijnlijke aandoeningen van de spieren, pezen en gewrichten en alle aandoeningen in verband met een slecht functionerend zenuwstelsel. Aromatherapie geeft ook ondersteuning bij emotioneel onevenwicht.

Voor deze aandoeningen kunnen essentiële oliën toegediend worden door verstuivingen, langs de huid of door orale inname. Informeer jezelf voldoende of raadpleeg een ervaren aromatherapeut(e) als je met toepassing op de huid of inname aan de slag gaat.

Bron Aromatherapie, Dominique Baudoux.

Essentiële olie verstuiven is één van de mogelijkheden om op een veilige manier van aromatherapie te genieten. Het verwarmen van essentiële oliën zoals met een theelichtje is niet ideaal want hierdoor gaat de therapeutische werking verloren en dat is niet de bedoeling.

De beste manier is essentiële olie verstuiven met een koude vernevelaar. De essentiële oliën en verstuivers van het Belgisch merk Pranarôm zijn een absolute aanrader en zeer correct qua prijs.

Het Belgisch laboratorium Pranarôm garandeert:

 • Een selectie van botanisch gecertificeerde planten
 • Langdurige samenwerkingen met landbouwers en destilleerders
 • Korte ketens voor betere traceerbaarheid
 • Systematische controles van elk lot door onafhankelijke organisaties

Bij Pranarôm kan je dan ook van elk flesje de analyse fiche opvragen, als een merk dit niet kan voorleggen roept dit vragen op betreft de zuiverheid van de olie en transparantie van het betreffende merk.

 

Ik laat je graag kennismaken met 7 verschillende synergiën van essentiële oliën en 3 verstuivers van Pranarôm. Een synergie is een samenstelling van verschillende essentiële oliën met een aanvullende werking zodat je geen aantal verschillende flesjes moet kopen.

 

1. GEZELLIG THUIS

Deze synergie met verwarmende aroma’s (Ylang Ylang, Vanille en kaneel)  roepen een gezellige sfeer op en bevorderen het loslaten van stress (roos, zoete sinaasappel, patchouli).

Samenstelling 100% biologische* essentiële oliën : Ylang-ylang, Vanille, Zoete sinaasappel, Hô-hout, Srilankese kaneel, Damascener roos, Patchouli

 

2. SLAAP

Subtiele rustgevende geuren van o.a. Kamille en Mandarijn helpen je om sereen in te slapen en te genieten van een heerlijke nachtrust. Voor baby’s en kinderen raad ik de synergie van PRANABB aan (zie iets verder in deze blog).

Samenstelling 100% biologische* essentiële oliën : Zoete sinaasappel, Pomerans, Lavandin, Mandarijn, Bergamot, Echte Lavendel, Roomse kamille

3. ZEN

Dit evenwichtig geurenboeket van citrusvruchten en ceder roept een sfeer op van ontspanning, harmonie en relaxatie. Heerlijk na een drukke dag.

Samenstelling : 100% biologische* essentiële oliën : Zoete sinaasappel, Citroenlitsea, Atlasceder, Mandarijn.

 

4. KRACHT EN VITALITEIT

Ondervind je vermoeidheid en kan je wat energie gebruiken, dan is deze synergie wat je nodig hebt.

Deze frisse essentiële oliën hebben een stimulerend effect en helpen om je focus en vitaliteit terug te vinden. Ideaal tijdens het werk en voor studenten.

Samenstelling : 100% biologische* essentiële oliën : Zeeden, Eucalyptus globulus, Brede pepermuntboom, Groene munt, Zoete sinaasappel, Ravintsara, Mandravasarotra.

 

5. NATUURLIJKE WEERSTAND

Deze synergie zuivert de lucht en versterkt je weerstand. Deze synergie kan ook verdund gebruikt worden in een massage olie en mag ingenomen worden (lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking).

Doe een paar druppels in uw handzeep voor de ontsmettende werking.

Samenstelling 100% biologisch* essentiële oliën : Eucalyptus globulus, Ravintsara, Grove den, Eucalyptus radiata, Pepermunt, Kruidnagel, Rozemarijn, Gember, Echte Lavendel,

 

6. PRANABB SLAAP. Vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Je kindje wil niet slapen en is onrustig. Verstuif een half uur voor de baby gaat slapen in de kamer en zet de diffuser dan uit.

Deze mengeling bevat 100% essentiële oliën met biocertificaat* die je baby kalmeren en sussen. Roomse kamille, echte lavendel, lavandin, zoete sinaasappel, pomerans en mandarijn gaan hand in hand in een uiterst zachte geur voor een deugddoende slaap.

 

7. PRANA BB GEZUIVERDE LUCHT. Vanaf de leeftijd van 3 maanden.

De mengeling bevat essentiële oliën met  specifieke eigenschappen om de lucht van de babykamer duurzaam te zuiveren zodat hij beter en vrij ademt.

Verstuif een half uur voor de baby gaat slapen in de kamer en zet de diffuser dan uit.

100% essentiële oliën biologisch*: Ravintsara, Hô-hout, Niaouli, Zeeden

 

De DIFFUSERS :

De ultrasone verstuivers van Pranarôm zijn perfect om op een efficiënte manier hoogwaardige essentiële oliën te verspreiden. Door het combineren van ultrasone golven met een oplossing van water en essentiële oliën, ontstaan miljoenen microdruppeltjes in de vorm van een aromatische mist, waardoor de essentiële oliën een nog beter effect hebben op uw welzijn en gezondheid. Deze ultrasone essentiële olie verstuivers zuiveren de lucht, zorgen voor een wat hogere luchtvochtigheid en laten een subtiel aroma achter.

De verstuivers zijn geschikt voor thuis en te gebruiken in alle ruimtes, in kantoorvergaderzalen, sportzalen, yoga zalen, hotels, ziekenhuizen, schoonheids- en beautysalons en spa’s.

 

1. BULLE

De Bulle diffuser is een mooi designobject met een verrassend nevel- en lichteffect!
De Bulle luchtverstuiver, uitgevoerd in hout en glas is een verstuiver van pure essentiële oliën zonder water die zeer gemakkelijk in gebruik is. De droge infusie zorgt voor een grote geurkracht, dus is specifiek voor grote ruimtes. Ideaal voor winkels, sport -en yoga ruimtes, Deze komt nu tijdelijk met gratis synergie Natuurlijke Weerstand 5 ml.

Droge diffusie kort samengevat:

-Koud diffusieprocedé
-Gebruik van pure EO’s (zonder water)
-Behoudt alle werkzame bestanddelen van de EO’s
-Geurkracht +++
-Aangepast aan grote ruimten

Dosering

Verstuiffuncties:
1) 30 minuten’: 20 druppels EO’s
Licht + diffusie per cyclus van 2 minuten ON en 1 minuut OFF gedurende 30 minuten

2) 60 minuten’: 30 druppels EO’s
Licht + diffusie per cyclus van 2 minuten ON en 1 minuut OFF gedurende 60 minuten

 

2. CERA PREMIUM met gratis 10 ml SYNERGIE GEZELLIG THUIS

De ultrasone verstuiver Cera Premium Edition is gemaakt van zwart heveahout en gerookt gekarteld glas.  Met deze mooie diffuser creëer je een subtiel olfactorisch universum  : cocoon, ontspanning, gezellige sfeer, frisse en zuivere lucht. Deze komt nu met een GRATIS synergie van 10 ml Gezellig Thuis.

 

Handig in gebruik en met verschillende functies:

Ultrasone verstuiving:

-Onderbroken verstuiving: 30 seconden on / 30 seconden off

-Verstuivingsduur: continu of 1 uur / 3 uur / 7 uur

Verschillende mogelijkheden van sfeerverlichting:

– Intens

– Zacht

– Respi Zen (progressief)

– Slaap: schakelt automatisch uit na 30 minuten – De sfeerverlichting werkt onafhankelijk van de verstuiving”

 

 

 

 

 

 

3. CERA

Deze minimalistische diffuser CERA past in elk interieur en is gemaakt van kwaliteitsvol rubberhouten  fijn keramiek. Hij geeft een gezellig sfeerlicht dat meebeweegt op het ritme van de ademhaling om een waar gevoel van rust en ontspanning te creëren.

Ultrasone verstuiving:

 • Onderbroken verstuiving: 30 seconden on / 30 seconden off
 • Verstuivingsduur: continu of 1 uur / 3 uur / 7 uur

Verschillende mogelijkheden van sfeerverlichting:

 • Intens
 • Zacht
 • Respi Zen (progressief)
 • Slaap: schakelt automatisch uit na 30 minuten
 • De sfeerverlichting werkt onafhankelijk van de verstuiving”

 

Het onderhoud van de diffusers is heel gemakkelijk. Breng een beetje azijn aan op een zachte doek en wrijf de bodem van je diffuser ermee schoon. Zo kan de kalk zich niet vastzetten en kan je jarenlang van je diffuser genieten.

Essentiële oliën die beter niet verstuift worden

Essentiële oliën die fenolen of ketonen bevatten zijn niet geschikt voor verstuiving. Ze zijn toxisch of veroorzaken irritatie, dus kan men ze beter niet in de verstuiver gebruiken.

Het gaat om essentiële oliën van de: Coridothymus capitatus, Eugenia caryophyllus (kruidnagel), Origanum compactum, Origanum heracleoticum, Pimenta dioica, Satureja montana, Thymus vulgaris, Artemisia herba alba, Hyssopus officinalis, Salvia officinalis, Thuya occidentalis.

Vanwege hun onaangename geur, dienen ook de essentiële oliën van komijn, cipres, wortel, Italiaanse strobloem en jenever vermeden te worden.

 

Welke is jouw favoriete essentiële olie (synergie) en verstuiver?

 

Liefs

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.