Volgende week is het (eindelijk) weer zo ver. Ben jij stiekem ook een beetje opgelucht dat het straks terug school is? Een mens verlangt na de vakantie toch een beetje naar regelmaat en structuur. Waar ik niet echt naar uitkijk is de ochtendshift.
Deze vakantie heb ik me voorgenomen dat ik me dit schooljaar iets beter ga organiseren. Vooral als de dagen beginnen te korten blijf ik graag een kwartiertje langer in bed en dan is de ochtendshift één grote chaos. Dat gaan we dus niet meer doen. Met een goede planning wordt het vast een stuk minder druk en veel meer fun.
Deze 7 tips moeten zorgen voor een ochtendshift zonder stress :
- Maak een weekplanning met lekkere maar eenvoudige maaltijden voor de avonden en maak extra porties om de dag erna mee naar schoo
l of het werk te nemen :
- Extra gekookte aardappels voor lekkere aardappelsla.
- Rijst wordt overheerlijke rijstsalade met een hardgekookt eitje, mais, paprikablokjes en lente ui.
- Pasta is altijd een voltreffer als lunch.
- ‘s Avonds lunchpakketten maken en drinkbussen vullen met kraanwater. Zit de geur van chloor in je kraanwater dan is deze zeker na een nacht verdwenen.Verpak je lunch in een glazen bokaal of in een RVS lunchbox. Glas en RVS houden langer vers dan plastic omdat deze geen lucht doorlaten. Een herbruikte confituurpot is ook prima.
- Rauwkost, fruit of nootjes als snack meenemen.
- Dek (samen) ’s avonds de ontbijttafel.
- Boekentassen moeten voor het slapen gaan klaar staan.
- Iedereen legt zijn/haar outfit klaar voor de volgende dag.
- Voor een paar dagen ‘overnight oats’* maken en klaarzetten in de koelkast.
*Je maakt voor een paar dagen kommetjes, bokaaltjes of glaasjes havermout met plantaardige melk. Pimp deze met chiazaad, gebroken lijnzaad, rozijntjes… De ochtend zelf hoef je enkel nog vers fruit en/of gehakte nootjes toevoegen. In de winter zal het aangenaam zijn om je havermout warm te eten, in de warme maanden kan het gerust koud gegeten worden. Ben je geen havermout fan, dan kan je hetzelfde doen met (soya)yoghurt.
Zero Waste op school.
In de meeste scholen moeten de kinderen hun afval terug mee naar huis nemen. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak want verpakkingsafval in huis halen is ons probleem en niet die van de school.
De grootste bron van afval zijn de PET flessen en drankblikjes. Bovendien is het heel duur om voor elke schooldag een drankje van de supermarkt te voorzien. Met een drinkbus is dit probleem snel van de baan. De RVS (roestvrij staal) drinkbussen zijn de beste. Ze zijn geurloos, vaatwasmachine bestendig, verkleuren niet en je kan ze ook in de geïsoleerde versie verkrijgen voor warme dranken. Kinderen staan op school best veel buiten, een thermos met warme gemberthee of soep kan hen in de winter snel opwarmen.
Individueel verpakte snacks en koekjes dragen ook bij tot een volle vuilbak. Gezond zijn deze snacks niet. Geef druifjes, nootjes, kerstomaatjes etc. mee in een doosje van thuis. Wat zeker ‘not done’ is zijn boterhammen verpakt in aluminium folie.
Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu om twee redenen:
Er is ontzettend veel elektrische energie nodig voor de productie van aluminium en het wordt gemaakt van bauxiet. Bauxiet komt voor in regenwoud gebieden, deze moeten wijken voor de bauxietmijnen. Het is niet duurzaam om voedsel te verpakken in een éénmalige verpakking en deze dan in de vuilbak te gooien. We can do better than that :-).
Een lekkere, gezonde verpakkingsvrije lunch samenstellen is gemakkelijker dan je dacht.
- Investeer in een goede lunchbox en drinkbus. Mijn voorkeur gaat naar de aluminium lunchboxen, deze zijn niet stuk te krijgen. Bovendien zijn ze hygiënisch, verkleuren niet, houden geen geur vast en zijn geschikt voor de vaatwasser. Je vind deze online.
- Gebruik stoffen servetten en RVS bestek ipv wegwerp servetten en bestek.
- Vermijd aluminium folie, plastic zakjes, drankblikjes en PET flessen. Wat je beter niet kan doen is de PET flessen hervullen. Ze zijn daar ook niet voor gemaakt. Plastic ‘lekt’ altijd minuscule plasticdeeltjes dus toch maar beter vermijden. De drank in de PET fles mag ook niet warm worden en bacteriën zetten zich vast aan de ribbels van de PET fles. Ik las dit artikel hierover.
“Een zero waste lunchpakket is niet enkel milieuvriendelijk maar ook budgetvriendelijk.
Het bespaart je minstens 250€ per kind per schooljaar.”
Wat zijn jou goede voornemens voor het nieuwe schooljaar?
Lees hier ook hoe je nog meer geld kan besparen met Zero Waste thinking