Sinds ik ben begonnen met mijn ecologische levensstijl heb ik mijn afval met 80% weten te verminderen. “Ok, niet slecht” hoor ik je al zeggen, maar wat zeg je als ik je vertel dat ik het eerste jaar vijfduizend euro heb bespaard?

“Wat zeg je als ik je vertel dat ik het eerste jaar vijfduizend euro heb bespaard?”

Ja, dat heb je goed gelezen! Hoe ik dit voor mekaar heb gekregen? Door mijn aankopen anders te organiseren en zelf mijn verzorgings-en poetsmiddelen te maken heb ik enorm veel geld bespaard en dit terwijl ik ook geïnvesteerd heb in duurzame alternatieven zoals een koffiepress, drinkbussen, herbruikbare groenten-en fruitzakjes etc. Wil jij ook veel geld besparen en intussen goed doen voor jezelf, je gezin en het milieu? Dat kan en zelfs heel snel als je dat wil.

Tijdens mijn workshops leer je zelf cosmetica en schoonmaakproducten te maken en vertel ik meer over mijn levensstijl en hoe jij dat ook kan. Intussen kan je al aan de slag met volgende tips.

“Dertien is vandaag jouw lucky number want vanaf nu bespaar je belachelijk veel geld en vermindert je verpakkingsafval aanzienlijk.”

1. Maak een week menu planning en doe slechts één keer per week boodschappen met je eigen verpakkingen.Koop ook je brood voor een hele week en bewaar het in een plastic zak in de diepvries. Stel een herinnering in op je gsm zodat je niet vergeet om ‘s avonds het brood uit te halen.

2. Investeer in een koffiepress of percolator. Koffiecapsules of pads zijn zeer duur. Koop je koffie en thee in bulk met je eigen verpakking.coffee-percolator-157876_640

3. Dump keukenrol. Je jaagt er in een wip een rol keukenpapier door. Dit is weggegooid geld en is ook niet milieuvriendelijk (ook al is het gerecycleerd papier). Maak er een gewoonte van om alles met een vaatdoekje of poetsdoek schoon te vegen in plaats van naar de keukenrol te grijpen.

4. Dump aluminiumfolie. Het produceren van aluminium is erg milieubelastend en gebruikte folie wordt niet gerecycleerd. Wees creatief en doe voedselrestjes in een glazen confituurpotje, Hergebruik de alufolie van chocolade blokken (oefening baart kunst, ik ben hier intussen expert in :-)).

5. Dump wattenschijfjes. Stop met wegwerp ontschminkingswatjes en koop wasbare rondjes.

6. Dump wegwerp ontschminkingsdoekjes, deze zijn erg slecht voor je huid. Ze bevatten alcohol en andere chemische middelen tegen schimmelvorming. Ze drogen je huid uit en verspreiden de make-up resten i.p.v. ze te verwijderen. Bovendien zijn deze doekjes een lopende rekening. Reinig je huid vanaf nu onberispelijk met amandelolie en verwijder deze met badstof doekjes. Idem voor wegwerp billendoekjes, deze zijn echt niet goed voor je baby. De tere huid neemt meer stoffen op dan dat bij volwassenen het geval is.

7. Dump plastic diepvrieszakjes. Koop geen diepvrieszakjes meer maar gebruik de plastic zakjes van de ontbijtgranendozen. Je kan deze gemakkelijk schoonmaken en gebruiken als diepvrieszakje.

8. Maak je eigen tandpasta. Geef geen geld meer uit aan dure tandpasta en maak deze zelf met kokosvet (2EL), bicarbonaat (1EL), een paar druppels vloeibare stevia en etherische olie munt. Het kokosvet verzorgt je tandvlees, de soda maakt je tanden schoon, de munt ontsmet en de stevia neemt de zoute smaak weg. Lees meer tips om je badkamer plastiek vrij te maken.

9. Bewaar je groenten langer. Koop je groenten indien mogelijk op de markt of bij de groenten-en fruit handelaar met je eigen verpakkingen. Doe alle groenten los in de vers-lade van je koelkast en leg er een natte handdoek over. Zo blijft alles veel langer vers en knapperig.

10. Investeer in een drinkbus. Onderweg een flesje water kopen kost gemakkelijk twee euro, een roestvrij stalen drinkbus kost ongeveer 25 euro. Dus je haalt je investering er zeer snel uit.

11. Vervang vlees. Vlees en charcuterie zijn duur en worden vaak verspild vanwege de beperkte houdbaarheid. Experimenteer eens met vleesvervangers zoals quorn,selectie website 012 tofu, tempeh, seitan, bonen en linzen. Pinterest is een fantastische (gratis) bron van inspiratie voor recepten.

12. Drink kraanwater. De laatste tests van Test-Aankoop hebben weer aangetoond dat ons leidingwater perfect in orde is en zelfs beter dan sommige mineraalwaters. Kraanwater drinken kan je honderden euro’s per jaar besparen. Investeer in een mooie karaf en doe er eventueel een takje munt of een schijfje citroen in voor de mooiigheid en een extra smaakje.

13. Breng je lunch naar het werk. Broodjes kopen is duur en dikwijls krijg je er nadien een energie dip van. Neem je lunch mee in een glazen bokaal en maak er iets mooi van. Wikkel er een stoffen servet omheen, zo heb je ineens een placemat en servet bij de hand.

 

“Ga snel aan de slag en spendeer je geld aan de dingen die je echt belangrijk vindt.”

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

 

 

2 Comments

 1. Hey

  5000 euro is wel een gigantische besparing. Wat heeft volgens jou de grootste impact gehad op deze besparing. Waarmee heb jij meest bespaard denk je?

  Groeten,

  Bruno

  • Dag Bruno, dat hebben al veel mensen gevraagd. Het is eigenlijk de som van alle dagen iets doen of over iets nadenken dat je wel of niet zou kopen.
   We aten geen vlees en charcuterie meer, ik kocht geen onderhouds- en verzorgingsproducten, deed niet meer mee aan de fast-fashion, keek naar ons water -en energieverbruik,… kortom op alle gebieden een beetje doen maakt een groot verschil en het is nog leuk ook.
   Groetjes
   Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.