Je impact op het klimaat verlagen is gemakkelijker dan je denkt!
Vanaf onze geboorte hebben we een ecologische impact op de aarde. Voedsel, kledij, onderdak, transport,… alles wat we consumeren of gebruiken beïnvloedt onze ecologische voetafdruk. Duurzaam leven betekent dat we gaan proberen deze impact in al zijn facetten te verminderen.
Volgens Milieucentraal is dit de verdeling van de CO2 uitstoot van een gemiddeld gezin in Nederland :
Voeding 24.89%
Vervoer 24.03%
Energieverbruik in huis 17.77%
Woning en inrichting 14.66%
Vrije tijd 10.66%
Kleding 5.3%
Persoonlijke verzorging 2.66%
Welke concrete stappen voor een duurzaam leven kan je zelf nemen?
1 Ons eten en drinken zorgt voor een groot deel van de milieubelasting. Vleesconsumptie speelt hier een grote rol, maar ook waar ons voedsel vandaan komt is van groot belang. Voedsel reist de wereld rond per vliegtuig, boot en vrachtwagen.
Op de website van Milieucentraal vind je een groente en fruitkalender die je leert welk voedsel het meest duurzaam is per maand. Als je rekening houdt met met wat er op je bord komt ben je al zeer goed bezig.
2 Je wagen inleveren heeft een gunstig effect op je voetafdruk, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Alle beetjes helpen dus neem meer de fiets, ga niet met het vliegtuig op reis, werk een dag per week van thuis uit, … Inspiratie voor een vakantie zonder vliegen vind je bij zomerzondervliegen.be.
Vlieg je toch, dan kan je je CO2 uitstoot compenseren met Greentripper. Met jouw bijdrage worden er klimaatprojecten gesteund.
3 We zijn enorm energie afhankelijk en elektriciteit zal in de toekomst enkel maar duurder worden.
Ga daarom verstandig om met energieverbruik :
–Verminder je gebruik door energiebesparende maatregelen te nemen. Lees hier wat je thuis kan doen.
–Efficiënter door te investeren in energiezuinige toestellen. Lees hier waar je moet op letten.
–Anders door te kiezen voor groene stroom en zodoende te investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie, hydro-energie, geothermische energie, waterstof verwarming,….
Ontdek hier hoe groen jouw stroomleverancier is. Informeer naar de financiële steunmaatregelen als je wil investeren in een meer efficiënte verwarming en isolatie bij www.energiebesparen.be.
4 Kleiner wonen zit in de lift. Het heeft veel voordelen, zoals minder kuiswerk :-). Check hier Tiny House Belgium en Tiny House Nederland.
5 De mode industrie is een enorm vervuilende sector en ook niet zonder ethische problemen. De documentaire The True Cost op Netflix onthult de realiteit. Cosh! wil duurzaam shoppen gemakkelijker voor je maken. Je registreert op de website van Cosh! en je duidt aan wat je zoekt en binnen welk budget. Vegan? Fair Trade? Lokaal? Sokken of een jeans? Je vindt het allemaal! COSH! geeft jou een handig overzicht op een kaart met de winkels die kleren verkopen waarnaar jij op zoek bent. En klik je door op een merk, dan lees je op die pagina alles over de ethische en ecologische inspanningen van dat merk.
6 Onze persoonlijke verzorging zorgt niet alleen voor veel verpakkingsafval in de badkamer, maar er zitten ook verborgen plastics IN de producten. Deze zorgen voor een beter uitzicht, betere viscositeit en stabiliteit van de producten, Deze onzichtbare plastics komen uiteindelijk in het milieu terecht. Daarom besloot ik vijf jaar geleden om mijn verzorgingsproducten zelf te maken. In mijn boeken Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken en Ecolifestyle. Aan de slag ! vind je tal van DIY recepten en ook tijdens mijn workshops leer ik je hoe je zelf je badkamer producten maakt.
Voor duurzame ecolifestyle badkamer essentials en DIY beauty pakketten kan je terecht in mijn webshop SHOP.ANNEDRAKE.BE
7 Wat doen we aan de afvalberg?
ZERO WASTE klinkt nogal radicaal en extreem, maar dat hoeft het niet te zijn. Zero waste is vooral een streven naar (veel) minder afval. Er zijn ‘zero waste heroes‘ zoals Bea Johnson en Lauren Singer die hun afval van twee jaar in een klein bokaaltje kwijt kunnen. Laat hen vooral een inspiratiebron zijn, maar laat je niet ontmoedigen als je toch weer eens een restafvalzak op straat moet zetten. Iemand die zero waste leeft heeft niet automatisch een lage ecologische voetafdruk. Zo heb je een lagere ecologische voetafdruk als je vleesvervangers koopt in plastic bakjes dan dat je bij de slager je vlees in je eigen bakjes laat verpakken. Maar hier zeg ik ook, elke stap is van belang. Ik ging ook nog met mijn eigen bakjes naar de slager en het heeft een jaar geduurd voor ons gezin klaar was om de omslag naar vegetarisme te maken. Je moet ergens beginnen en dat is voor iedereen anders.
Je ziet, je kan op verschillende vlakken duurzamer leven. Kies om iets te veranderen dat op dit ogenblik haalbaar voor je is.
Dit vraagt tijd, je kan je levensstijl niet in een paar maanden tijd helemaal omgooien.
We hebben niets aan een handvol mensen die perfect duurzaam leven, we hebben miljoenen mensen nodig die elke dag hun best doen om zo duurzaam mogelijk te leven.
Welke waren jouw eerste stappen naar een duurzamere levensstijl? Deel het met ons voor nog meer inspiratie en motivatie :-).
Liefs
Mijn eerste stap was het gebruik maken van wasbare wattenschijfjes en herbruikbare brood-, groente- en fruitzakken! Ook probeer ik voortaan mijn kleding te kopen in de kringloopwinkel in plaats van in de grote modeketens.