duurzaam reizen hutje in de natuur

 

Wil jij ook een vakantie vol beleving, avontuur en meer beweging? Wil je thuiskomen met boeiende reisverhalen ? Dat kan allemaal als je aan ecotoerisme doet. Start met duurzaam reizen aan de hand van onderstaande tips!

Wat is ecotoerisme eigenlijk?

Wel, ecotoerisme of duurzaam toerisme zorgt ervoor dat de volgende generaties ook van deze plekken kunnen genieten waar jij bent geweest. Als ecotoerist zorg jij ervoor dat het milieu, de natuur en de mensenrechten niet aangetast worden. De plaatselijke bevolking kan er beter van worden als jouw geld naar hen gaat en niet naar de grote hotelketens.

De meest ecologische reis is degene die je niet maakt , maar het zit nu eenmaal in onze genen om te reizen en nieuwe leuke plekken te ontdekken.

Het mes snijdt echter aan twee kanten. Als we niet meer op reis gaan in het buitenland dan is er minder CO2 uitstoot door minder transport en dat is goed tegen de klimaatverandering, maar veel landen leven van toerisme. Dankzij duurzaam reizen hebben deze landen de mogelijkheid om hun natuur en cultuur beter te beschermen. Daarbij biedt het ecotoerisme veel economische voordelen voor de lokale bevolking. Grondeigenaars worden gestimuleerd hun gronden in de natuurlijke staat te bewaren en niet te verkopen voor projectontwikkeling.

 

13 tips voor duurzaam reizen.

1. Ecologisch reizen begint thuis. Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact.

2. Ga eens op vakantie in eigen land. Je zou nog versteld kunnen staan van de mooie plekjes die je hier kan ontdekken.

www.vlaanderen-vakantieland.bewww.opt.be,

Let op je CO2 verbruik

3. Reis je met de wagen, maak deze dan zo licht mogelijk. Hoe zwaarder je auto geladen is, hoe meer brandstof hij zal verbruiken. Neem enkel het nodige mee.

4. Vermijd tussenstops met het vliegtuig. Elke tussenstop verbruikt meer kerosine.

5. Doe aan CO2 compensatie of CO2 offsetting als je met het vliegtuig reist. Met je donatie wordt er dan in een ontwikkelingsland of groeiland een duurzaam project gesteund. Het zijn zeer democratische bijdragen. Check de CO2 uitstoot van je vakantie via Greentripper.

 

Hoteltips

6. Logeer in een ecologisch hotel. Deze hotels gaan duurzaam om met water, energie en afval. Ze steunen de lokale bevolking en werken met lokale  producten en bouwmaterialen. Ze zorgen voor werkgelegenheid bij de lokale bevolking.

www.greenkey.globalwww.ecohotelsoftheworld.com,

7. Laat verder de hotel productjes ongebruikt. De kleine flesjes zorgen voor bergen plastic afval. Als je deze gebruikt of meeneemt dan zal je de productie van deze flesjes blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met je eigen verzorgingsproducten en neem deze mee op reis.

8. Kamperen geeft je een gevoel van vrijheid en je bent dichter bij de natuur. Ben je een groentje wat kamperen betreft en heb je twijfels, probeer dan glamping eens (glamoureus camperen).

www.campingfrankrijk.eu/categorie/ecocampingwww.algarvesafarilodge.be, www.groenevakantiegids.nl

 

TIP voor kampeerders en backpackers: Aleppozeep

Je kan er je tanden mee poetsen, je lichaam en haar mee wassen en je kan er een handwasje mee doen.

 

9. Eet de lekkere specialiteiten in lokale eethuisjes. Zo steun je de lokale bevolking en beleef je meer dan dat je bij de bekende Westerse ketens gaat eten.

10. Koop geen “made in China” souveniers, tenzij je in China bent. Als je souveniers wil kopen steun dan de lokale bevolking.

11.Gebruik ook in het buitenland het openbaar vervoer. Het vergroot je beleving van ergens ansand-937387_640ders te zijn en mee in het lokale leven te duiken. Je maakt makkelijker contact met de lokale bevolking.

12. Leave no trace, laat niets achter buiten je voetsporen.

13. Tot slot, Via de website www.ecopassenger.org kan je de milieuimpact van je reis berekenen. Ze berekenen en vergelijken de CO2 uitstoot van je traject per auto, trein en vliegtuig.

Hopelijk heeft dit artikel jouw overtuigd om een ecotoerist te worden, en kan je met deze tips aan de slag voor een duurzame reis.

Prettige vakantie,

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

 

 

2 Comments

  1. Wat een leuke ideeën… Wij gaan graag op vakantie én blijven de laatste jaren meer thuis of gaan dichter bij huis op vakantie. Ook al lonkt het buitenland elk jaar 😉 Dank je wel voor de tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.