Vorig jaar schreef ik net voor de zomer een blog over tips voor de ecotoerist. 

Toen schreef ik ook al dat meest ecologische reis degene is die je niet maakt. Reizen en duurzaamheid gaan moeilijk hand in hand. Als je heel het jaar zo goed als afvalvrij leeft en ook nog eens vegetarisch of veganistisch eet ben je goed bezig, maar als je naar je vakantiebestemming vliegt ben je eraan voor de moeite. Vanaf de moment dat je de lucht in gaat, gaat je ecologische voetafdruk mee de hoogte in.

Je hebt zeker al gehoord van ‘staycation‘, een vakantie met thuis als uitvalsbasis. In eigen land is het ook erg leuk en is er nog veel te ontdekken. Met de overvloed aan festivals, zomerbars en andere leuke activiteiten hoef je je thuis echt niet te vervelen.

 

 

 

 

Wil je toch graag naar het buitenland, maar dan wel zonder het vliegtuig te nemen, dan helpt de website van Zomer Zonder Vliegen je hierbij.

Als je toch vliegt kan je met Greentripper je vlucht CO2 neutraal maken. Greentripper werkt samen CO2 Logic. Deze laatste organiseert klimaatprojecten in ontwikkelingslanden.

Ontdek hier de klimaatprojecten van CO2 Logic. Deze projecten worden gecontroleerd door de onafhankelijke certificeringsinstantie Vinçotte.

Is dat compenseren niet gewoon je geweten sussen? In zekere zin wel, maar het is in ieder geval beter dan vliegen en niets compenseren.

Op de website van Greentripper bereken je de uitstoot van je vliegreis en weet je meteen hoeveel het kost om deze te compenseren. Je zal zien dat dit zeer goed meevalt.

 

 

 

Of je nu met het vliegtuig reist, met de auto, trein of fiets, ‘licht’ reizen is iets wat we allemaal willen. Ik wil vooral vloeistoffen vermijden omdat deze kunnen opengaan in je bagage, kunnen omvallen en leeglopen en ik wil ook de plastic verpakkingen niet. Zowel thuis als op reis gebruik ik de solid shampoo van Pachamamaï. Deze worden ambachtelijk geproduceerd in Frankrijk en bevatten enkel gezonde, natuurlijke grondstoffen. Thuis gebruik ik mijn zelfgemaakte tandpasta, maar op verplaatsing vind ik de solid tandpasta van Pachamamaï erg handig en deze neemt bijna geen plaats in. Het is een klein rond potje, maar het gaat enorm lang mee. Je maakt je bamboe tandenborstel nat, wrijf deze over de solid tandpasta en poetst zoals altijd. De groene tandpasta schuimt mild, het zwarte potje schuimt niet. Ik gebruik beide tandpasta’s en ik vind ze helemaal top. De zwarte tandpasta is even wennen, maar je spoelt het zwarte goedje gemakkelijk weg en je tanden worden er wel witter van.

 

                                

 

Zero waste vakantie.

Vochtige reinigingsdoekjes zijn handig om mee te nemen naar een festival of als je gaat kamperen, maar deze wegwerp doekjes bevatten veel bewaarmiddelen tegen schimmelvorming en deze zijn echt niet goed voor je huid. Als je deze gebruikt moet je je huid daarna goed afspoelen, maar dan is het gemak ervan ook ver te zoeken. Gelukkig kan je deze heel gemakkelijk zelf maken. Ze zijn handig om je te verfrissen of je make-up te verwijderenDit zakje is speciaal ontwikkeld om vochtige doekjes mee te nemen op verplaatsing, maar met een ander volledig afsluitbaar zakje of toilettasje lukt het vast ook.

Dit is het recept voor vochtige doekjes uit mijn boek :

 

 

 

Leverancier van schoonheid©

 

Een blok zeep is ook handiger voor onderweg dan een douchegel, die kan opengaan in je bagage. Uiteraard laat je in het hotel de flesjes shampoo, douchegel en lotion links liggen. Deze verpakkingen zorgen voor een enorme afvalberg.

 

 

 

De blokken Aleppo zeep zijn ook handig want je kan de zeep gebruiken om je lichaam te wassen, je haar, een handwasje en voor de die-hards…je kan er ook je tanden mee poetsen. Aleppo zeep is gemaakt van olijven en laurierbes olie, bevat geen palmolie. Hou je niet van de typische olijfgeur van Aleppo zeep dan vind je zeker een lekkere geur bij de ruime keuze van Dr Bronner.

Deodorant mag zeker niet ontbreken in je koffer. Deze aluinsteen vind ik super handig. Je maakt de aluinsteen nat en wrijft deze over je oksel. Na gebruik stop je deze in een washandje (voor onderweg). 100% zweetgeur-proof. Heb je ergens een klein wondje dat gestelpt moet worden dan kan je ook deze aluinsteen gebruiken. Je kan de aluinsteen ook gebruiken tegen zweetvoeten.

 

 

Het is niet gemakkelijk om een zonneproduct te vinden in een recycleerbare verpakking, maar ik vond deze :

 

Suntribe zonnecrème SPF30 (Zweeds merk) in een recycleerbaar aluminium doosje. Deze zonnecrème is ideaal voor watersporters die een hoge en langdurige zonnebescherming nodig hebben. De zonnecrème schaadt het  mariene ecosysteem niet. Het laat wel een witte waas achter.

 

 

Alga Maris droge olie voor lichaam en haar na het zonnen in een recycleerbaar glazen flesje.

 

 

 

 

 

 

De verpakkingen van het Franse Alga Maris zijn gemaakt van gerecycleerd plastic en het Duitse merk Eco Cosmetics is volledig CO2 neutraal. Beide merken hebben het Ecocert Organic Cosmetics keurlabel zodat je weet dat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn en bio.

Eco Cosmetics zonnecrème voor gezicht en lichaam SPF30.

 

Ik ga graag naar de lokale marktjes in het buitenland.  Ik neem altijd herbruikbare groenten-en fruitzakjes van thuis mee en een paar plastic bewaardoosjes die ik in elkaar kan zetten zodat ze niet teveel plaats in nemen. Zo kan ik op verplaatsing ook Zero Waste boodschappen doen.

 

 

Ben je nog op zoek naar leuke vakantielectuur? Met mijn boek ‘Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken’ doe je ongetwijfeld veel inspiratie op om na de vakantie met volle energie aan de slag te gaan. Je krijgt meteen zin om je afvalberg aan te pakken, zelf je producten te maken en meer plantaardig te eten. Het boek is o.a. verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, Ku

dzu en via mijn website.

 

 

Ik wens je een fijne en deugddoende vakantie !

 

2 Reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.