Earth Overshoot Day is een concept bedacht door de Britse denktank New Economics Foundation en wordt ieder jaar berekend door Global Footprint Network. De bedoeling is burgers en politici te laten nadenken over deze belangrijke kwestie.
We hebben dit jaar op 8 augustus evenveel verbruikt en vervuild als de planeet in één jaar kan produceren en absorberen. Vanaf 9 augustus begint de huidige bevolking de natuurlijke rijkdom te gebruiken van de volgende generaties, onze kinderen en kleinkinderen.
“De evolutie is duidelijk : op minder dan tien jaar tijd is deze datum twee maanden vervroegd.”
Ik vind persoonlijk dat we dit niet kunnen maken. De gevolgen van ons consumptiegedrag worden steeds duidelijker; voedsel wordt duurder en komt in handen van grote multinationals, stijgende energieprijzen, klimaatverandering, vermindering van de biodiversiteit door regenwouden die moeten wijken voor de teelt van veevoedergewassen.
De aarde kan de CO2 uitstoot afkomstig van menselijke consumptie niet meer compenseren en de broeikasgassen warmen de aarde op. Klimaatverandering gaat gepaard met oplopende economische kosten en enorm veel klimaatvluchtelingen zullen betere oorden opzoeken.
Lage loonlanden met tekorten aan hulpbronnen zijn enorm kwetsbaar. Zelfs landen zoals België met hoge inkomens die hun afhankelijkheid van hulpbronnen compenseren met import zullen iets aan deze afhankelijkheid moeten doen voordat dit een economisch knelpunt wordt.
“We moeten er alles aan doen wat er in onze mogelijkheden zit om de waanzin te stoppen.”
Gelukkig kunnen we veel doen. Sommige grote stappen kunnen we zelfs nemen vanuit onze zetel. Onze ecologische voetafdruk verkleinen gaat tevens hand in hand met veel geld besparen.
Eigenlijk moeten we onze hele manier van consumeren in vraag stellen. Onze keuzes kunnen het huidige systeem veranderen en we kunnen een leefbare wereld maken waarin de mensen leven van wat de aarde hen aanbiedt.
“Alle verandering begint bij jezelf!”
Wat we kunnen doen :
1. Eten : koop zoveel mogelijk inlands en biologisch voedsel, Voedsel legt vele kilometers af. De industriële landbouw heeft een negatieve impact op het milieu vanwege het gebruik van kunstmeststoffen en pesticiden. Eet minder dierlijke producten. De bijdrage van de industriële veeteelt aan broeikasgassen is 17 tot 32% (Univ. Gent). Door minder of geen dierlijke producten te eten draag je enorm veel bij aan het verminderen van de broeikasgassen.
2. Energie : kies voor een 100% groene stroom leverancies zoals Ecopower, Eneco, Belgpower. Dit kan je doen vanuit je zetel. www.vreg.be/nl/herkomst-stroom.
3. Verander van bank : Veel banken hebben filialen in fiscale belastingparadijzen, beleggen in honger en investeren in fossiele brandstoffen. Een bank als Triodos financiert toekomstgerichte en duurzame sectoren. Dit kan je vanuit je zetel veranderen.
5. Leef volgens de 5 geboden: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (composteer). Deze pijlers helpen je om minder afval in huis te halen, minder te consumeren, beter te recycleren etc.
6. Shoppen en boodschappen : Weiger plastic zakjes te gebruiken en maak er een gewoonte van om altijd je eigen verpakkingen mee te nemen. Koop geen water in plastic flessen maar drink kraanwater. Dit bespaart een gezin van vier personen makkelijk 700€ per jaar en dan hoef je ook geen kilo’s water meer te transporteren vanuit de supermarkt.
7. Douche minder vaak en minder lang. Koud afdouchen stimuleert je bloedcirculatie, is goed voor je immuunsysteem en je krijgt er een strak vel van :-).
8. Zet deze winter de verwarming 1 of 2 graadjes lager en ‘s nachts op 15 graden, dit kan je 630€ per jaar besparen.
9 Vervang lampen indien mogelijk naar LED verlichting en doe de lichten uit in de kamer waar niemand aanwezig is. Voorkom ook sluimerverbruik door een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken.
10. Gebruik het ECO programma voor je vaatwasser en wasmachine en gebruik deze toestellen enkel op nachttarief.
11. Gebruik minder papier. Een vijfde van de bomen die jaarlijks gekapt worden zijn voor de papierindustrie. Gebruik alle papier aan beide zijden, kleef een “geen reclame sticker” van de gemeente op je brievenbus, maak een blocnote van kladbladen.
12. Vermijd voedingswaren met palmolie. Palmolie zit in ontzettend veel bereide voedingswaren zoals, charcuterie, gebak, smeerpasta’s (choco, pindakaas, …) en nog veel meer. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om deze olie zoveel mogelijk te vermijden omdat een hoog verbruik is verbonden aan een verhoogd risico van cardio-vasculaire aandoeningen. Palmolie is een goedkope olie. Daarom worden de regenwouden in Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika massaal ontbost om palmolieplantages aan te leggen. Dit is een ramp voor het milieu.
13. Maak zoveel mogelijk zelf. Als je thuis je verzorgings- en poetsproducten zelf maakt gebruik je geen stoffen die de natuur en je gezondheid kunnen schaden en bespaar je honderden euro’s per jaar. Binnenkort komen de workshop data op de website.
Ga jij ook aan de slag voor een leefbare wereld ? Heb jij nog andere tips, deel ze met ons.
Succes !
Bronnen : Greenpeace, footprintnetwork.org, WWF, Demain Le Film.