De tijd van Kerstmis en Nieuwjaar is de leukste tijd van het jaar, we genieten van onze vrije dagen, van samen zijn met familie en vrienden, maar het is ook de periode van over-consumptie, verspilling en (kerst)stress. Het kan anders, beter en leuker. Ga jij dit jaar voor een ‘groene’ Kerst met meer beleving of voor een met meer spullen?

Er is één gouden regel voor een groene kerst : hou het simpel (denk aan de essentie), het vermindert kosten, verspilling en stress. Je krijgt er meer fun voor in de plaats, dat staat vast.

Kies je voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom ? 

De milieu-impact van kunstkerstbomen versus echte kerstbomen valt heel moeilijk aan te wijzen. Er zijn een paar tips waar je rekening mee kan houden.

 • Kies je voor een echte boom, koop er dan een met kluit zodat je deze terug in de tuin kan planten en volgende kerst terug kan gebruiken.
 • Kerstbomen worden geteeld in België, Nederland, Denemarken, Duitsland, en soms Tsjechië en Polen. Er ontstaat klimaatbelasting door het grondgebruik en vervoer. Bij de teelt worden pesticiden en kunstmest gebruikt.
 • Ben je fan van een kunstkerstboom gebruik deze dan minstens 15 jaar. Helemaal top is als je een tweedehands kunstboom op de kop kan tikken.
 • Koop een hippe kerstboom voor een goed doel bij De Warmste week van Stubru.
minimal_01

www.dewarmsteweek.be

 

 • Ga voor een creatieve boom à la Pinterest en maak zelf kerstdecoratie.

 

martha stewart xmas tree

www.marthastewart.com

 • Elk jaar een ander kleur of thema voor je kerstversiering is niet nodig. Gebruik je kerstdecoraties zo lang mogelijk, ze maken deel uit van herinneringen aan de andere kerstfeesten in het verleden.

 

Witte olifant of Yankee swap?

Hoofdregel voor cadeautjes : Less is more.

 • Beperk je kerststress door het aantal cadeautjes drastisch terug te schroeven. Trek lootjes en beperk je tot 1 geschenk voor 1 persoon, dat scheelt een hoop tijd, transport en geld.  Namen trekken kan ook digitaal met drawnames.be.
 • Een witte olifant schenken : spreek met elkaar af dat er niets wordt gekocht, iedereen geeft iets dat hij/zij eerder zelf als geschenk kreeg maar dat niet helemaal zijn/haar ding was.
 • Voor de creatieve families : geef enkel zelfgemaakte geschenken. Denk aan handwerk, een mand vol zelfgemaakte lekkernijen of maak badbruisballen, in mijn boek vind je het recept en nog meer DIY recepten voor producten om jezelf te verzorgen.
 • Yankee Swap : iedereen koopt 1 geschenk van dezelfde waarde. De geschenken gaan op een hoop en één persoon mag als eerste een geschenk uit te stapel kiezen. Hij of zij opent deze, de volgende persoon kan ofwel het geschenk van de vorige stelen of een nieuw geschenk uit de stapel kiezen. Zo gaat het verder tot iedereen een geschenk heeft. Eenzelfde geschenk kan maximaal drie keer gestolen worden. Spanning verzekerd ;-).
 • Koop iets dat lokaal is geproduceerd.
 • Geef een belevingsgeschenk, geen Bongo bon maar iets wat de persoon in kwestie graag zou doen (eventueel samen met jou).
 • Doe iemand een tijger/panda/gorilla/dolfijn cadeau door deze te adopteren bij WWF. Je kiest zelf het bedrag.

 

Maak indruk met je eco-verpakking

 • verpak geschenkjes met herbruikbaar materiaal zoals krantenpapier, oude landkaarten, een rest behangpapier, een leuke doek of sjaal.
 • Leef je eens uit met furoshiki inpak kunst.
furoshiki KVW

Karen Van Winkel

Wat schaft de pot(luck) met de feestdagen?

 • Zet eens een veggie feestmenu op tafel. Inspiratie voor lekkere feestelijke gerechten vind je bij Eva vzw, Pinterest, Jamie Oliver .
 • Kerst potluck : elke gast brengt iets te eten mee, zo hebben de gastvrouw-en heer meer tijd om te genieten van het gezelschap.
 • Ga je voor het ultieme gemak en bestel bij de traiteur, vraag of je vooraf je eigen potten en kommen mag brengen, zo blijft je vuilbak leeg.
 • Uiteraard serveer je geen ganzelever want faux gras van Gaia is even lekker, dit is in de supermarkt te vinden.
 • Fairtrade wijn, chocolade, koffie, thee, chips, nootjes,…smaken nog beter als je weet dat de boeren eerlijk betaald worden voor hun producten.

Kaartjes schrijven of digitale wensen?

 

Door het papierverbruik en postverkeer heeft kaartjes versturen een grotere impact op het milieu dan digitale wenskaartjes.

Je ziet het, een Eco Kerst is minstens even leuk én je hoeft helemaal niet aan pret en beleving in te boeten.

 

Fijne kerstdagen.

Liefs

Anne Drake_Handtekening-RGB

Bronnen : www.bewustverbruiken.be/artikel/10-tips-voor-een-duurzame-kerst,

www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/kerstbomen/

2 Reacties

 1. Toffe ideeën! Alleen de yankee swap klinkt niet zo ecologisch want de kans dat je naar huis gaat met iets wat goed bij je past, lijkt me nóg kleiner zo. Wij hebben zoiets al wel eens gedaan in combinatie met het witte olifant idee, zo kon je nog proberen een ander blij te maken let een fout cadeau dat thuis lag te slingeren (of een al uitgelezen boek, dubbele cd, …)

 2. Hallo,
  Wij hebben kerstboom van licht, die we nu het derde jaar gebruiken en ik m(h)aak mijn kaartjes zelf en voor de buren maak ik zelfgemaakte kerstconfituur met een leuke wens erbij uit gerecycleerde kaartjes uit tijdschriften of oude (versleten) boeken te vinden in de kringwinkels of op rommelmarkten. Kerstkaartjes hoort gewoon bij Kerst vind ik maar je kan het ecologisch, anders.
  Groetjes

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.