We willen allemaal dat het goed komt met onze aarde, niet? Het kan nog goed komen en het kan zelfs nog veel beter worden! Als we met zijn allen een steentje bijdragen kan er heel veel gebeuren. Wacht niet op de overheid, wijs niet naar de industrieën of naar je buur om je voetafdruk te verlagen.
“Alle verandering begint bij jezelf.”
Je wordt een beter mens door goed te doen voor moeder aarde en je gezondheid gaat er alleen maar beter van worden. En wat helemaal leuk is, je gaat ook nog eens veel geld besparen. Geld dat je niet meer hoeft uit te geven aan onnodige spullen maar wel kan besteden aan dingen waar jij echt gelukkiger van wordt.
“Neem elke dag een stapje en wees niet te streng voor jezelf.”
Lukt er eens iets niet, begin gewoon terug opnieuw. Ik ben ook niet de perfecte ecologiste en leer nog elke dag bij.
Verlaag je ecologische voetafdruk met deze 12 eenvoudige tips:
1. Eet geen vlees (of veel minder).
We kunnen er niet omheen, de veeteelt is de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. De veeteelt is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de broeikasgassen. Koeien, schapen en varkens scheiden methaan uit via hun spijsverteringsstelsel en mest. Methaan is een sterker broeikasgas (tot 25 maal meer) ten opzichte van CO2 (kooldioxide). Om de groeiende vleesindustrie te dienen, worden tropische bossen gekapt om plaats te maken voor uitgestrekte graslanden en soyavelden“ bossen die goed van pas zouden komen om de uitstoot van CO2 te compenseren. Vlees én zuivel schrappen (klinkt onmogelijk maar het kan :-)) heeft het meest effect op het verlagen van je ecologische voetafdruk. In de documentaire Cowspiracy (Netflix) wordt de hele kwestie goed uitgelegd. Het is een echte aanrader, deze film zou men in alle scholen moeten tonen. Op Pinterest vind je tonnen inspiratie voor heerlijke vegetarische en vegan gerechten. (Tip, op mijn website vind je er ook een paar: vegan mayonaise maken, heerlijke apple crumble, heerlijke vegan smeersels voor de boterham)
2. Bespaar energie door je woning goed te isoleren.
Door slechte isolatie en tochtgaten vliegt de warmte je huis uit. Op www.energiesparen.be/tips vind je nuttige tips en heb je een eigen woning kijk dan eens op www.vlaanderen.be voor premies die kan krijgen op energiebesparende maatregelen.
3. Wij merken er niet veel van maar zoet water is schaars.
We kunnen water besparen door minder vaak en minder lang een douche te nemen. Het is ook beter voor je huid. Duurt het lang voordat de
eerste druppel water uit je kraan komt, vang deze dan op. Wij hebben een 5 liter waterdispenser naast de kraan staan om het koud water op te vangen. Het water gebruiken we nadien om te drinken en te koken.
Het voedsel en de producten die wij consumeren hebben ook water nodig gehad om geproduceerd te worden, dat noemt men de watervoetafdruk van een product. Zo is er voor de productie van één hamburger 2400 liter water nodig geweest en voor een vegetarische hamburger 280 liter.
4. Laat de wagen vaker staan en kweek een fietsverslaving.

5. Vervang halogeen en spaarlampen door veilige en zuinige LED lampen.
Let er wel op dat je de bestaande transfo’s ook moet vervangen.
6. Gebruik de droogkast zo weinig mogelijk
en droog je was op een wasrek of buiten indien mogelijk. Een duurder toestel met energieklasse A++ is over de levensduur van het toestel gerekend toch goedkoper.
7. ConsuMINDER.
Minder spullen kopen zal rechtstreeks je ecologische voetafdruk verlagen. Verkies kwaliteit boven kwantiteit en doe langer met je spullen. Maak meer zelf zoals je verzorging-en poetsproducten. Het is helemaal niet moeilijk, het is gezonder, goedkoper en je verkleint je afvalberg. Trakteer jezelf op een leuke en productieve workshop. Klik hier voor meer info.
8. Leer meer over de milieuklasse van groenten en fruit.
Op milieucentraal.nl kom je te weten dat bananen klasse A hebben (dus goed want per schip) en sperziebonen in de winter klasse E hebben (dus slecht want van Kenia met vliegtuig). Heb je interesse in betaalbare en biologische groenten? Check CSA-netwerk.be voor een plukboerderij in je buurt en boerenenburen.be voor biologisch seizoensgebonden voedsel van boeren in jouw buurt.
9. Investeer in hernieuwbare energie.
Check op www.greenpeace.org/belgium/groene-stroom/ of jouw energieleverancier kiest voor fossiele en nucleaire energie of voor groene stroom.
10. Koop van bedrijven die klimaatneutraal zijn of dit binnen afzienbare tijd zullen zijn.
11. Kies voor een ethische bank.
Heel wat grootbanken speculeren met voedsel en investeren in bedrijven die mens en milieu ernstige schade toebrengen.Ontdek de scores van jouw bank op bankwijzer.be/nl op acht maatschappelijk relevante thema’s zoals klimaatverandering, mensenrechten en belastingontduiking. Triodos is een ethische verantwoorde bank www.triodos.be.
12. Minder reizen per vliegtuig en met minder tussenstoppen.
Bereken de CO2 uitstoot van je reis via www.kilometerafstanden.nl. Je kan je CO2 uitstoot offsetten via de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Je stort dan een bedrag naargelang de CO2 uitstoot van je vlucht en met dit geld gaat men in ontwikkelingslanden besteden aan duurzame ontwikkelingsprojecten. Zo heb ik 4.78€ bijgedragen voor twee retour vluchten Brussel-Copenhagen.
Je ziet het, het is niet zo heel moeilijk om je ecologische voetafdruk te verlagen en met de meeste tips kan je meteen aan de slag.
Heb jij nog andere tips? Deel ze :-).
Succes !