Ik mocht een aantal producten testen uit de nieuwe lijn van Ecover, Essential.

Wat is er nieuw aan deze Essential lijn? Het ecologisch merk heeft nu, na 39 jaar een duurzaamheidslabel van Ecocert en zal daarom enkel in de natuurwinkels te verkrijgen zijn.

Wat is er nog anders?

De nieuwe lijn heeft merkbaar mildere geuren van natuurlijke oorsprong zoals biologische lavendel en citrusolie.

De etiketten en het logo hebben een make-over gekregen en zien er mooi en fris uit. De logo’s van Vegan, Ecocert en 100% recycable staan er duidelijk op.

Ecover heeft ook inspanningen gedaan om de verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Deze plastic flessen zijn gemaakt van 25% gerecycleerd plastic en 75% ‘Plantplastic’, gemaakt van suikerriet. *De flessen zijn niet composteerbaar maar zijn chemisch identiek aan petrochemische PET en PE en kunnen gerecycleerd worden langs de bestaande mechanische recyclage-route. Flessen en flacons uit deze materialen mogen samen met petrochemische PET en PE in de PMD-zak.

Een ultieme beoordeling van de duurzaamheid van bioplastics is voorlopig in het algemeen niet te geven. Er bestaat veel onduidelijkheid en er worden veel begrippen door elkaar gebruikt. Dit is verwarrend en zorgt ervoor dat de communicatie over dit onderwerp niet eenvoudig is. (*bron OVAM).

De meeste producten worden geecover waspoederproduceerd in Malle, wat ook de CO2 uitstoot van het transport ten goede komt.

Ecover heeft inmiddels de know how in huis om goede producten te maken. Alle producten doen wat ze moeten doen. De sprayfles van de allesreiniger is aangenaam in gebruik en het waspoeder is zeer zuinig in gebruik. Het feit dat de geuren milder en natuurlijker zijn bevalt me wel.

 

 

Besluit : Het zijn fijne producten met een ecologisch keurmerk, maar als ‘zero waster’ zal ik mijn wasmiddel en poetsproducten blijven zelf maken omdat ik dat leuk vind en omdat ik dezelfde verpakkingen kan blijven hergebruiken.

In het VK en Frankrijk is er heuse Ecover refill-rage aan de gang. Als wij nu massaal bij de (natuur) winkels gaan vragen naar hervulstations komt dit bij ons ook meer en meer terug. Ik kom zeker bijvullen!

ecover allesreiniger

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.