Iedereen kan aromatherapie integreren in zijn of haar dagelijks leven. Etherische oliën kunnen de plaats van reguliere geneesmiddelen niet vervangen, maar ze kunnen wel een ondersteuning zijn in je lichamelijk en geestelijk welzijn.

De meeste etherische oliën worden verkregen door destillatie of persing (citrusschillen). Door deze extractiemethoden haalt men de olie uit een bepaald deel van de plant. De levenskracht van een plant zit opgeborgen in de etherische olie. Daarom zijn de etherische oliën ook zeer geconcentreerd.

De prijzen van etherische oliën kunnen sterk verschillen, dit is omdat sommige planten moeilijker te vinden, te kweken of te extraheren zijn. De oogst is ook sterk afhankelijk van het klimaat en de bodemgesteldheid. Hierdoor kunnen er ook prijsstijgingen plaatsvinden.

etherische olie

Hoe gebruik je op een veilige manier deze zeer geconcentreerde etherische oliën?

 

 • Massage : verdun de etherische olie met een basisolie zoals amandelolie, abrikozenpitolie, druivenpitolie of jojoba olie. 10 à 20 druppels etherische olie op 100 ml basisolie volstaan meestal.
 • Kompres : Verdun de etherische olie ( 2 tot 7 druppels) met (plantaardige) melk en voeg toe aan een kom lauw of warm water voor je kompres.
 • Stoombad : Enkele druppels etherische olie in een kom warm tot heet water om te inhaleren of om de huid te verzorgen.
 • Ligbad : verdun 5  tot 15 druppels etherische olie in een kopje (plantaardige) melk en doe dit in je ligbad (180 liter).
 • Puur : slechts enkele etherische oliën mogen in zeer beperkte mate puur worden aangebracht (aanstippen).
 • Oraal gebruik : sommige etherische oliën mogen in zeer kleine hoeveelheid (1 of 2 druppels)  ingenomen worden, op een suikerklontje of in een lepeltje honing. Een druppel etherische olie van munt of citroen mag in 1 liter water voor een fris smaakje.
 • In zalven en crèmes : op een hoeveelheid van 50 ml crème of zalf kan je 5 tot maximum 10 druppels etherische olie toevoegen, maar ik zeg altijd ‘less is more’. Liever iets minder etherische olie toevoegen dan teveel.
 • Geursteen : een geursteen is gemaakt van keramiek en is heel geschikt voor kleine ruimtes en om dicht bij je te zetten.
 • Verdampen met een koude vernevelaar. Door verhitting worden de inhoudsstoffen van de oliën aangetast en is de werking niet zoals het moet. Je gebruikt daarom het best een koude vernevelaar. Met aromatische oliën kan je de sfeer in huis veranderen.

 

Voorzorgsmaatregelen :

Het is niet de bedoeling om je bang te maken, maar voorzichtigheid is geboden bij het omgaan met etherische oliën.

 • Sommige etherische oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding, alsook bij kinderen onder de 8 jaar. Gebruik van etherische oliën bij kinderen en tijdens de zwangerschap doe je best enkel onder begeleiding van een professionele aromatherapeut.
 • Test de tolerantie van je huid voor een etherische olie door deze verdund in plantaardige olie aan te brengen in de elleboogplooi. Is er binnen de 24 uur geen reactie dan kan je deze gebruiken. Ook al zijn etherische oliën 100% natuurlijk, ze bevatten stoffen waar je mogelijk allergisch voor bent.
 • Niet aanbrengen in je oren, ogen, neus of op de slijmvliezen.

Robert Tisserand is een expert op gebied van aromatherapie en heeft al verschillende boeken geschreven. Op zijn website vind je zijn Safety Guidelines voor een veilig gebruik van aromatherapie.

De meest courante etherische oliën van A tot Z.

Arabische wierook  of ook frankincense

Boswellia carterii. Geeft span-kracht aan de huid, werkt anti-rimpel en is goed voor de vette huid (wondhelend).

Mentaal : Deze olie helpt mij het mediteren, tegen negatief denken, angstgevoelens en depressie.

Bergamot

De witte bloemen van de Citrus bergamia boom zijn zeer sterk geparfumeerd. Zijn aangename, fijne en frisse geur heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel en is ideaal om stress en alle aandoeningen die hiermee gepaard gaan, te lijf te gaan. Helpt bij het verwerken van groot verdriet. Helpt om beter te slapen, kan hiervoor samen met lavendel olie gebruikt worden.

Voor de huid : niet gebruiken bij blootstelling aan de zon. Niet onverdund gebruiken op de huid. Het is een antibacteriële olie en geschikt tegen vette huid, acné, eczeem, herpes en psoriasis. Kan gebruikt worden om te verdampen met een koude vernevelaar, als massage olie (max. 15 druppels etherische olie op 50 ml draagolie zoals amandelolie, druivenpitolie of abrikozenpitolie.) Lees meer over Bergamot.

Ceder

Cedrus Atlantica  Helpt bij aandoeningen van de luchtwegen. Werkt tegen haar -en hoofdhuidproblemen. Helpt tegen cellulitis en striemen. Zeer goed voor de dagelijkse verzorging van de vette huid. Verdrijft insecten.

Mentaal : helpt tegen vermoeidheid, nervositeit, slapeloosheid, angst en depressie. Lees meer over Ceder.

Citroen

Werkt op de spijsvertering, lever en gal. Vanwege de fototoxiciteit niet geschikt voor de huid bij blootstelling aan de zon. Verdund in een draagolie werkt het tegen cellulitis. Deze olie is ook geschikt om te verwerken in je DIY poetsproducten vanwege zijn ontvettende en ontsmettende werking.

Mentaal : Verhoogt het concentratievermogen.

Cypres

Werkt goed ter bevordering van de veneuze circulatie en lymfecirculatie (spataders). Helpt bij couperose en droge -of slijmhoest. Samen met lavendel of tea tree zeer effectief tegen zweetvoeten.

Mentaal : geeft energie bij fysieke en geestelijke vermoeidheid.

Den

Werkt goed tegen griep, verkoudheid, bronchitis, en overmatige transpiratie. In een massage olie verzacht het de spieren en gewrichten.

Mentaal zorgt het voor meer openheid en helpt het bij ondersteuning van depressiviteit. Verdrijft negatieve gedachten en geeft meer levenskracht.

Eucalyptus Globulus

Zuivert de huid, verzacht de gevoelige en geïrriteerde huid. Verhoogt de weerstand van de luchtwegen en helpt vrijer te ademen. Verzacht de keel. Bij verneveling ontsmet en ontgeurt deze olie de omgeving.

Gember

In een massage olie helpt deze bij pijnlijke en vermoeide spieren en gewrichten. Bij misselijkheid of reisziekte doe je 1 druppel gemberolie op een suikerklontje en zuig je dit langzaam op. Werkt goed bij haaruitval, voeg 1 druppel toe aan je dosis shampoo. Werkt tegen impotentie en frigiditeit.

Geranium

Egyptisch rozengeranium heeft een heerlijk frisse, bloemige geur. Het is een adstringend (samentrekkend) tonicum voor de huid. Deze olie reguleert de talgproductie van de huid en is daarom geschikt voor elk huidtype. Helpt ook tegen overmatige transpiratie.

Mentaal : werkt ontspannend bij stress en nervositeit.

Helichrysum = Strobloem

is een uitzonderlijke en kostbare essentiële olie. Er zijn 2000 kg bloemen nodig om 1L olie te maken. Het werkt zeer doeltreffend bij kneuzingen, blauwe plekken en verstuikingen. Helpt ook bij bronchitis en keelontsteking. Lees meer over Helichrysum.

 

 

 

 

 

Kamille – Roomse

Deze olie is uitermate geschikt voor de overgevoelige huid. De olie is jeukstillend en anti-allergisch.

Mentaal werkt deze olie sterk kalmerend op het centraal zenuwstelsel dus zeer geschikt om beter te slapen. Kan samen met lavendelolie gebruikt worden. Lees meer over roomse en echte Kamille.

Lavendel

Lavendul angustifolia of Lavendul officinalis. Deze olie is de meest gebruikte in de huisapotheek. Deze olie mag je puur gebruiken op een kleine brandwonde. Voorbeeld je verbrand je aan een vet spat of strijkijzer. Deze olie werkt zeer krachtig wondhelend en huid regenererend.  Werkt verzachtend bij zonnebrand (doe 5 druppels in 50 ml amandelolie). Helpt tegen striemen. Verzacht insectenbeten.

Mentaal : werkt enorm rustgevend en zorgt voor een goede nachtrust. Lees meer over Lavendel.

Lemongrass (citroengras)

werkt goed tegen cellulitis (vochtophoping). Werkt ontspannend en rustgevend. Lees meer over Lemongrass olie.

Mandarijn

De olie van de schil heeft een zeer aangename geur. Is minder geschikt voor de huid vanwege de fototoxiciteit, maar werkt enorm rustgevend en anti-stress.

Mentaal : helpt bij slapeloosheid. Deze olie maakt iedereen goedgezind.

Neroli (oranjebloesem)

Deze olie heeft een bloemige, exotische geur. Deze olie werkt goed bij een vette huid en vet haar. Het werkt ook tegen huidveroudering.

Mentaal : werkt kalmerend en helpt bij slapeloosheid.

Niaouli

Niaouli is goed om acné te behandelen en gaat huidveroudering tegen. Deze olie helpt bij keelpijn en verkoudheid. Gebruik met een vernevelaar om de lucht kiemvrij te maken. In een massage olie draagt deze bij tot het comfort van zware benen.

Mentaal : Niaouli heeft een rustgevende en kalmerende werking. Verbetert de concentratie.

Palmarosa

Deze bloemige olie mag niet in je dagelijkse verzorging ontbreken. Deze olie werkt hydraterend en celvernieuwend. Werkt tegen overmatig transpireren.

Mentaal werkt deze olie zeer goed tegen stress en prikkelbaarheid.

Patchouli

Deze olie zuivert en regenereert de huid en draagt bij tot een gave huid. Helpt bij zware benen en spataders.

Mentaal: werkt lustopwekkend.

Pepermunt

Deze olie hoort absoluut thuis in je huisapotheek. Helpt bij de spijsvertering en samen met kruidnagel olie tegen tandpijn. Bij hoofdpijn mag je één of twee druppels puur aanbrengen op de zone waar je de hoofdpijn voelt. In de zomer werkt deze olie goed bij warme en vermoeide voeten. Deze olie gebruik je om zelf tandpasta te maken. (Nooit pepermunt olie in je ligbad doen, vanwege koude-shock !)

Mentaal : verhoogt de concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Is goed tegen reis-ziekte.

Ravensara – Ravensa aromatica

Deze olie werkt tegen hoofdpijn en migraine, reuma en gewrichtspijnen. Een druppel onverdunde olie aanbrengen op de plaats waar men hoofdpijn heeft. 

Ravintsara – cinnamomum camphora cg cineol

Deze olie mag niet ontbreken in je huisapotheek. Helpt bij virale infecties (griep), bronchitis, keelpijn, verkoudheid. Maak een balsem of olie met een paar druppels van deze olie ( en eventueel ook eucalyptus radiata) om bij verkoudheid op de borst te smeren.

puur gebruik : aanstippen van lipblaasjes, zuivert de omgeving (anti microben), helpt bij problemen met de luchtwegen en verhoogt de weerstand. Helpt om vrijer te ademen.

Mentaal : helpt een positieve instelling te houden en bevordert een goede slaap.

Rozemarijn

CT Cineol Deze olie is sterk schimmelwerend en is daarom zeer geschikt om te verwerken in je DIY schoonmaakproducten. Werkt tegen luizen (gebruik zie Tea Tree olie), vet haar en haaruitval. Verbetert de bloedcirculatie, dus zeer effectief bij koude handen en voeten. Bij verneveling werkt deze olie tegen infectie van de luchtwegen en chronische vermoeidheid.

Mentaal : werkt bij geestelijke uitputting. Stimuleert de geest. Bij stress en oververmoeidheid : 10 druppels in een kopje (plantaardige) melk en giet dit in je bad.

Rozen

Rosa Damascena. Dit is een zeer kostbare etherische olie, want voor 1 liter olie heeft men 5000 kg rozenblaadjes nodig. De prijs komt neer op ongeveer 1.5 euro per druppel. Deze olie verjongt en herstelt de huid.

Mentaal : is een afrodisiacum, een hart-opener. Bloem van de liefde.

Rozenhout

Heeft een aangename ‘rozen-achtige’ geur. Werkt door de eigenschap van het regenereren van de huidweefsels goed tegen huidveroudering. Is een ideale olie om te gebruiken tegen striemen. Doe 20 druppels rozenhout olie bij 100 ml draagolie. Heeft sterke antibacteriële eigenschappen.

Mentaal werkt het goed bij depressie en zenuwvermoeidheid.

Sandelhout

Werkt samentrekkend en versterkend voor de huid, ideaal voor de droge en oudere huid. Ondersteunt de circulatie in de benen.

Mentaal : werkt ontspannend en rustgevend, geeft een positieve instelling. Is een afrodisiacum.

Spijklavendel of Wilde Lavendel

Deze olie ruikt sterker dan de Echte Lavendel en werkt goed bij insectenbeten, kloven, acné en huidstriemen. Deze olie verzacht ook kleine brandwonden.

Mentaal : helpt bij spanningen, stress, depressie, hoofdpijn en moeilijk slapen.

Tea Tree 

Tea Tree staat bekend om zijn ontsmettende werking. Deze olie wordt daarom zowel in cosmetische als in huishoudproducten gebruikt. Deze olie mag je aanstippen bij puistjes, wratjes, aften en tandvleesklachten. Helpt ook tegen luizen. Doe een paar druppels op de haarborstel en kam het haar. Ook een paar druppels op de mutsen en sjaals van de kinderen zal de luizen weghouden. Verhoogt de weerstand.

Mentaal : verhoogt de vitaliteit, welbevinden en positiviteit.

Verbena (Lippia citriodora)

De fijne citroengeur verdrijft sombere gedachten, angst en depressie. In een aromatisch bad zorgt de olie ervoor dat je afstand kan nemen van de dagdagelijkse beslommeringen. Verlicht ook de ontsteking van gewrichten, spieren en pezen. Gebruik voor het bad : doe 5 tot max. 15 druppels etherische olie in een kopje melk of plantaardige melk en doe dit in het bad. Zo krijg je een goede verspreiding van de etherische olie in het water.

Wintergreen 

Kneuzingen, verstuikingen. Kan gebruikt worden bij een sportmassage : werkt verwarmend, ontstekingsremmend en pijnstillend op de spieren.

Ylang Ylang

heeft een warme, exotische geur en wordt enorm veel in de cosmetica -en parfumindustrie gebruikt. Is een tonicum voor de huid (ook de vette huid) en helpt bij broos en futloos haar. Doe 3 druppels bij je dosis shampoo. Helpt ook bij broze nagels

Mentaal : deze olie schenkt zelfvertrouwen, het is een sterk afrodisiacum. Als je de geur te sterk vindt kan je deze combineren met een citrusolie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoete Sinaasappel 

De etherische olie wordt uit de schil geperst. Deze olie is zeer geschikt voor de koude vernevelaar, de olie zorgt voor een aangename stemming en werkt ontsmettend. Citrus oliën zijn foto-toxisch dus niet gebruiken op de huid als je in de zon gaat. Door de interessante prijs ideaal om te gebruiken bij zelfgemaakt wasmiddel.

Mentaal : werkt ontspannend en rustgevend.

Zonneroosje

De etherische olie van Corsicaanse struiken is beter van kwaliteit. Koop daarom etherische olie ‘Zonneroosje CV Corsica’. Wondhelend en anti-rimpel, voor een mooie en gezonde huid voeg je 1 druppel etherische olie aan je dag of nachtcrème toe.

Mentaal : Deze olie werkt tegen slapeloosheid.

 

Maak zelf een synergie van etherische oliën.

Je kan synergieën van etherische kopen, maar je kan deze ook zelf samenstellen.

Door bepaalde oliën te mengen maak je een synergie van etherische oliën die elkaar aanvullen en samen een nog groter effect hebben.

Maak het niet te ingewikkeld en beperk je tot maximum drie verschillende oliën. Aan 10 ml basisolie worden 3 tot 6 druppels etherische oliën toegevoegd.

Op deze manier kan je je persoonlijke synergie maken om bvb goed te slapen, of om net een opwekkend effect te verkrijgen. Een synergie kan ook helpen voor een massage bij spierpijn enz.

Ondersteuning met aromatherapie.

Zoals reeds vermeld kan aromatherapie de reguliere geneeskunde niet vervangen, maar het kan wel een aanvulling zijn. Bij ernstige klachten ga je het best naar de dokter.

Acné/puistjes : 1 dr Eucalyptus dives + 1 dr. spijklavendel + 2 dr. tea tree + 1 dr. rozemarijn : dit mengsel 2 x per dag aanstippen met een wattenstaafje op de puistjes

Griep : 2 dr. eucalyptus radiata + 2 dr. ravintsara + 1 dr. niaouli : dit mengsel in de vernevelaar of met een beetje olie aanbrengen op de borst en bovenrug.

Haaruitval : 2 dr. geranium + 2 dr. mandarijn + 1 dr. gember : dit mengsel, net voor gebruik in één dosis shampoo mengen.

Insectenbeet : 3 dr. spijklavendel + 1 dr. tea tree + 1 dr. geranium : om de 3 minuten een druppel van dit mengsel plaatselijk aanbrengen.

Seksueel tonicum :  gember, rozenhout, patchouli, roos, ylang ylang, sandelhout : doe in een flesje van 10 ml basisolie 2 druppels etherische olie van twee of drie van deze oliën. Goed als massageolie.

Rimpels 10 ml basisolie zoals rozenbottelolie + 3 dr. rozenhout + 1 dr. strobloem + 1 dr. zonneroosje + 1 dr. niaouli. Breng ‘s morgens en ‘s avonds 3 druppels van dit mengsel aan op je gelaat.

Tegen vermoeidheid en voor betere concentratie : 2 dr. eucalyptus + 1 dr. rozemarijn + 2 dr pepermunt, dit mengsel in de vernevelaar, of aanbrengen aan de binnenkant van de polsen of  hiervan 2 druppels op 1/4 suikerklontje opzuigen.

Yoga en meditatie : doe op een geursteen drie druppels Wierook en of Ylang Ylang

Om te ontspannen : in de koude vernevelaar of op een geursteen, enkele druppels mandarijnolie.

Om beter te slapen : doe in 10 ml basisolie 3 druppels ravintsara of Roomse kamille, 2 druppels lavendel en 2 druppels mandarijn : Breng een half uur voor het slapen 3 druppels van dit mengsel aan op de binnenkant van je polsen.

Overmatig transpireren : 2 dr. palmarosa + 2 dr zonneroosje + 2 dr geranium : plaatselijk aanbrengen.

Reisziekte : in bvb een roll-on : 20 ml amandelolie + 3 dr. pepermunt + 3 dr. gember + 3 dr. mandarijn

Bij zonnebrand : 3 druppels spijklavendel, 1 druppel rozenhout en 1 druppel geranium, deze mengeling 2 x daags aanbrengen op de verbrande zone. Niet op open wonden smeren.

Kant-en-klare synergieën.

Je kan ook kant-en-klare synergiën kopen, deze staan al volledig op punt, deze van Pranarôm zijn enkel geschikt voor de verstuiver (koude vernevelaar).

Aromamengeling voor meditatie 30 ml 18.95€

Aromamengeling Kracht en vitaliteit 30 ml 18.95€

Aromamengeling Provence 30 ml 18.95€

Aromamengeling ZEN 30 ml 18.95€

Aromamengeling Sprankelende Citrus 30 ml 18.95€

Aromamengeling Eucaly’pur 30 ml 18.95€

Wil je meer weten over aromatherapie, dan kan je via mijn pagina winkel interessante boeken vinden. Boven vernoemde etherische oliën van het merk Pranarôm kan je kopen via mijn winkel.

Welke is jouw favoriete etherische olie en waarvoor gebruik je deze?

Groetjes

 

2 Reacties

 1. Beste,

  Kan U verduidelijken waarom er in de synergie om beter te slapen, ravensara word aangeraden?
  In de bovenstaande tekst word er bij ravintsara vermeld dat het een goede slaap bevordert. Niet hij ravensara.

  Vriendelijke groeten.

  Nina.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.