Essentiële oliën to the rescue 🧑‍🎓.

Dat de ‘blok’ een stresserende periode is hoef ik je niet uit te leggen, we hebben het zelf meegemaakt.

Als je moet presteren onder druk gaat dit dikwijls gepaard met stress, angst en slapeloosheid. Je kan hiervoor veel baat hebben bij de juiste essentiële oliën.

Overprikkeling.

Stress, geheugen -en concentratieproblemen, nervositeit en slaapproblemen zijn niet enkel issue’s waar studenten in de blok mee te kampen hebben. Ook met je werk kan je deze problemen of emoties ervaren.

We hebben veel meer prikkels te verwerken dan pakweg dertig jaar geleden. Alles gaat heel snel en wel voelen ons dikwijls overprikkelt, soms zonder het te beseffen.

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud ontgrendelen hun gsm gemiddeld 117 keer per dag en zitten aan een gemiddelde schermtijd van 3.7 uur per dag en dit stijgt elk jaar.

Volwassenen doen niet veel beter en hebben ook steeds meer schermtijd op de teller staan.

 

De schermtijd die we nodig hebben voor ons werk, taken en studie is al heel veel en tijdens onze vrije tijd zitten we ook nog eens naar het scherm te kijken. Die overprikkeling zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen en het overlopen van emoties.

 

Meer focus en emotioneel evenwicht met essentiële oliën.

 

Als jij je concentratie en emotioneel evenwicht – en dat van je student in huis – wil verbeteren dan kan ik je het gebruik van essentiële oliën sterk aanraden. Het is een heel natuurlijke en gemakkelijke manier om jezelf te helpen.

 

Hoe werken essentiële oliën ?

De vluchtige aromatische moleculen van de essentiële olie worden door duizenden chemoreceptoren in het neusslijmvlies opgevangen waarna hun signalen worden doorgestuurd naar het geurcentrum, gelegen in het limbisch systeem van de hersenen. Het limbisch systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Deze vorm van essentiële oliën gebruiken wordt aromatherapie genoemd.

 

In deze blog wil ik de nadruk leggen op essentiële oliën die het geheugen en de concentratie verbeteren en ook je stressniveau naar beneden halen*.

Ideaal is dat je de olie verstuift met een koude vernevelaar (diffuser). Zo gaat de werking niet teniet door verwarming van de olie. Essentiële oliën verwarmen met een theelichtje doe je beter niet want door de hitte gaat de werking grotendeels verloren.

Als je geen diffuser in huis hebt kan je ook een paar druppels essentiële olie op een zakdoek doen en deze onder je kleding dragen.

Ik gebruik mijn diffuser al vele jaren en kan niet meer zonder. Als ik een periode niet goed slaap zet ik deze in de slaapkamer met rustgevende essentiële oliën zoals Echte lavendel, mandarijn, bergamot.

Als we vrienden ontvangen gebruik ik Egyptisch geranium samen met mandarijn voor een harmonische en hartelijke sfeer en als er een zieke in huis is dan zet ik de diffuser in om de lucht te ontsmetten met essentiële olie van tea tree, eucalyptus globulus en citroen.

Cera Pranarôm

diffuser Lisalia van Innobiz

Cera Premium Pranarôm

Zes essentiële oliën die je geheugen en concentratie verbeteren.

 • citroen helpt bij dagdromen, concentratieverlies, geestelijke vermoeidheid
 • eucalyptus globulus geeft energie en werkt goed bij lusteloosheid.
 • lemongrass (citroengras) bij gevoelens van ‘alles loopt fout’, bij vermoeidheid, zorgt voor meer optimisme.
 • pepermunt bij concentratieverlies, hoofdpijn, de frisse geur stimuleert de hersenen en pept op bij vermoeidheid.
 • rozemarijn ct cineol bij vermoeidheid, geeft wilskracht.
 • tea tree verhoogt de emotionele weerstand, scherpt het geheugen, versterkt besluitvaardigheid, vermindert prikkelbaarheid.
 • synergie (samenstelling) kracht en vitaliteit: samenstelling van Zee den, eucalyptus globulus, eucalyptus dives, pepermunt, groene munt, zoete sinaasappel, ravintsara, mandravasotra

Acht essentiële oliën bij stress, angst, insomnia.

 • atlas ceder geeft kracht en vertrouwen, kalmeert het zenuwstelsel en vermindert gevoelens van angst en onrust.
 • bergamot helpt bij een negatief zelfbeeld, angst, depressieve gevoelens, stress
 • ylang ylang bij hartkloppingen, depressie, insomnia, stress, angst paniek.
 • zoete sinaasappel werkt kalmerend, bij angst en nervositeit, bij slaapstoornissen
 • Echte lavendel bij migraine, angst, nervositeit, slaapstoornissen
 • mandarijn bij stress, angst, insomnia, rustgevend bij het te zwaar inschatten bij problemen.
 • palmarosa zenuwtonicum, geeft rust bij stress en prikkelbaarheid, geeft vertrouwen

Je mag essentiële oliën met dezelfde werking combineren.

 

Waarom Pranarôm?

Ik vertrouw het Belgische merk Pranarôm voor mijn essentiële oliën. Pranarôm is een van de pioniers op het gebied van onderzoek naar essentiële oliën. Het bedrijf Pranarôm (in 1991 opgericht door Dominique Baudoux) beschikt over een van de meest volledige databanken voor wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën en aromatherapie. Voor het bottelen, wordt elk lot essentiële olie aan systematische tests onderworpen, waardoor een 100% pure, 100% natuurlijke en 100% complete kwaliteit wordt gegarandeerd met een analyse fiche die je kan opvragen aan de hand van het lotnummer op het flesje.

Pranarôm heeft een prima prijs/kwaliteit verhouding en is transparant met de analyse fiche. Niet alle merken kunnen dit zeggen.

 

 

Ik wens alle studenten veel succes met de eindexamens en ook voor de niet studenten hoop ik dat jullie welbehagen zullen vinden in de aromatherapie.

 

Liefs

 

Bronnen : Aromatherapie van Dominique Baudoux, Etherische oliën handboek van Michel Vanhove en Geert Devlieghere

*Veiligheidsmaatregelen : essentiële oliën niet onverdund op de huid aanbrengen, voorzichtig zijn met essentiële oliën tijdens de zwangerschap (zoek op welke te gebruiken), niet gebruiken bij baby’s onder de drie maanden. Informeer jezelf goed bij aromatherapie voor kinderen of ga naar een ervaren aromatherapeut(e).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.