Zelf gebruik ik dagelijks een hydrolaat, dat begint ‘s morgens om mijn gelaat te reinigen en wakker te maken (er komt wat af gedurende de nacht :-)), daarna gebruik ik mijn dagcrème waar een hydrolaat in is verwerkt. Na mijn make-up verstuif ik nog eens om te fixeren en ‘s avonds gebruik ik het als laatste stap van het reinigen. In de zomer verstuif ik het zo vaak ik kan om mezelf te verfrissen en dat help echt heel goed bij een hittegolf.

Omdat ik er zelf zo van geniet, geef ik je graag wat meer info over dit (h)eerlijk product uit de natuur zodat jij ook kan genieten van dit hoogwaardig product voor je huid.

 

 • Wat is een hydrolaat?

 

Hydrolaten worden ook wel hydrosol, distillaatwater of bloemenwater genoemd. Zo eenvoudig mogelijk uitgelegd is een hydrolaat het aromatische condenswater dat overblijft na stoomdistillatie van botanisch materiaal zoals van bloemblaadjes, blad, schors,…

Na de distillatieproces blijft er essentiële olie over en het hydrolaat. Deze kan men van elkaar scheiden en zo heb je twee volwaardige en 100% natuurlijke producten.

 

 • Het is veilig

 

Een hydrolaat bevat nog steeds alle eigenschappen van de plant, maar de concentratie is veel veiliger dan bij de essentiële olie. Hydrolaten worden hierdoor goed verdragen.

 

 • Voor huid en lichaam, als lotion, in maskers, crèmes en veel meer.

Een hydrolaat werkt zowel therapeutisch als geneeskrachtig. Hun werking is meestal antiseptisch, ontstekingswerend en samentrekkend.

 

Er zijn vele toepassingen voor hydrolaten :

 

 • Als Gezichtsspray om de laatste restjes van je make-up te verwijderen, als toner of even kort

vernevelen om je make-up te fixeren.

 • Als Lichaamsspray om jezelf discreet en natuurlijk te parfumeren. Vooral in de zomer is dit heel aangenaam. Ook voor vermoeide benen en voeten werkt even verstuiven heel verlichtend.
 • Luchtverfrissende Spray: Verstuif wat hydrolaat van lavendel of oranjebloesem voor een ontspannen sfeer in huis. Ook fijn voor in de auto.
  Linnen spray: Verstuif je lievelingshydrolaat over je bed of op je kledingstuk.
 • Als Haarspray om je haardos een frisse geur te geven.
 • Spray tegen jeuk : Lavendel en Hamamelis of toverhazelaar werken verkoelend bij jeuk door insectenbeten of zonnebrand. Ook als vochtige doekjes voor verzorging van baby’s billetjes.
 • In een kleimasker : meng het kleipoeder met een hydrolaat voor een ware ‘Spa@home treatment’.

 

 • Inwendig gebruik van hydrolaten.

 

Inwendig gebruik van hydrolaten kan enkel als er geen bewaarmiddel aan het hydrolaat is toegevoegd. Als je een hydrolaat inwendig wil gebruiken moet je goed op de hoogte zijn van aromatherapie of advies vragen aan een ervaren aromatherapeut(e).

 

 • Hoe lang blijft een hydrolaat goed?

 

De houdbaarheid van een hydrolaat hangt af van de specifieke botanische stof, de pH-waarde, de omstandigheden en bijzonderheden van de distillatie, en de wijze waarop het hydrolaat is gebotteld en verder behandeld. De leverancier zal alcohol of een ander conserveringsmiddel toevoegen om de houdbaarheid te verlengen. Dit zie je in de INCI op het etiket van de verpakking.

Hydrolaten moeten koel bewaard worden, ideaal is in de koelkast en als dit niet kan op een koele en donkere plek. Een hydrolaat blijft dus afhankelijk van zijn natuurlijke pH waarde een jaar tot twee jaar goed.

 

 • Hoe bewaren?

 

Ik verkies ervoor om hydrolaten in glas te bewaren omdat dit geen lucht doorlaat, wat je van plastic verpakkingen niet kan zeggen. Als je graag je hydrolaat verstuift kan je een glazen fles met verstuiver gebruiken.

 

 • Heilzame eigenschappen

 

Veel verschillende hydrolaten hebben overlappende eigenschappen. De geur en de prijs van het hydrolaat zijn meestal de doorslaggevende factor om voor een bepaald hydrolaat te kiezen. Ik kies voor mijn webshop enkel voor heerlijke of neutrale geuren. Ik geef toe dat ik de hydrolaten die niet fijn ruiken zelf ook niet gebruik en dat is niet de bedoeling natuurlijk :-). Er zijn voldoende hydrolaten die wel fijn ruiken, dus verkies ik deze liever.

Uiteraard mag je twee hydrolaten samenvoegen om van nog meer actieve stoffen te genieten.

 

 

 

 

De hydrolaten in mijn webshop zijn allemaal biologisch en dragen het Ecocert label.

TIJDELIJK AUTOATISCHE KORTING VAN 5% OP ALLE HYDROLATEN !

Neem snel een kijkje !

 

 

              

 

Welk is jouw favoriete hydrolaat ?

 

Liefs

 

2 Reacties

 1. Ooo ik hou zo van hydrolaten.
  Hamamelis en kamille vind ik niet goed tuimelen maar ik gebruik ze wel.
  Roos en pepermunt gebruik ik het meest.
  Roos als toner en pepermunt in de zomer als verfrissen.
  Lavendel daar wordt ik misselijk van maar dat blijkt wat in de familie te zitten
  Maar ik experimenteer graag. Ik zal nog eens wat bestellen 👏🏼

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.