International Women’s Day 8 maart 2017.

Naar aanleiding van International Women’s Day mocht ik een workshop geven bij Siemens in Huizingen. Het was een eer een opdracht van zo’n groot bedrijf te krijgen. Fantastisch dat zij ook interesse tonen in alle facetten van duurzaamheid, zowel op bedrijfsniveau als wat je thuis kan doen. Dat laatste is minstens – zo niet – nog belangrijker vind ik.

 

Omdat ik zowel workshops ecologische poetsproducten als natuurlijke cosmetica geef moest er een keuze worden gemaakt van wat we die dag zouden maken. De dames van Siemens wilden graag zowel natuurlijke cosmetica als ecologische poetsproducten maken. We hebben tandpasta, anti-ageing serum, dagcrème, allesreiniger en citroen schuurcrème gemaakt. Allemaal producten die iedereen gebruikt en deze zijn helemaal niet moeilijk om te maken.

 

zaal siemens

 

De workshop ging door in het bezoekersrestaurant van Siemens dus hadden we een keuken bij de hand om af en toe tussen de bereidingen door maatbekers en potjes af te wassen. De dagcrèmes hebben we au bain-marie gemaakt in een chafing dish en dat lukte zeer goed moet ik zeggen. Het was een gezellige drukte, de flesjes etherische olie gingen in het rond en de ruimte was gevuld met heerlijke geuren.

 

siemens5

 

Door de juiste etherische oliën te kiezen kon iedereen een gepersonaliseerd(e) serum en dagcrème maken. Etherische oliën zijn het hart en ziel van de planten en zijn zeer heilzaam voor geest en lichaam. Dankzij de etherische oliën kan je werken op rimpeltjes, vette, droge, gevoelige huid en zelfs couperose. Alles is puur natuur. Als je zelf je cosmetische producten kan maken vermijd je alle ongezonde stoffen zoals alcohol (bewaarmiddel maar ook uitdrogend voor de huid), parabenen, stabilisators, synthetische kleur- en geurstoffen. Bovendien bespaar je ook voor de rest van je leven enorm veel geld nu je deze producten niet meer hoeft te kopen.

 

In het begin van de workshop vertel ik graag mijn verhaal waarom ik met Ecologie op hoge hakken begonnen ben. Je eigen producten maken is al fantastisch, maar je kan nog veel meer doen dan dat. Zo ben ik zelf in 2013 begonnen met zo weinig mogelijk plastic verpakkingen in huis te halen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik me nu beter organiseer en dat wij jaarlijks minstens 5.000€ besparen tegenover onze levensstijl vroeger. Veel geld dat we niet meer uitgeven aan plastic verpakkingen en andere onnodige spullen, maar wel aan dingen die echt belangrijk voor ons zijn. Geweldig toch dat goed doen voor het milieu rechtstreeks resulteert in goed doen voor je portemonnee!

 

De reacties van de vrouwen na de workshop waren hartverwarmend. Ze waren heel trots op hun zelfgemaakte producten. Nadien heb ik ook lieve mails ontvangen. Het geeft me enorm veel voldoening om mensen te inspireren zoals ik ook geïnspireerd ben geraakt door anderen. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag doen.

Anne Drake_Handtekening-RGB

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.