Bij de lenteschoonmaak hoort uiteraard de was en de plas. Wasmanden worden leeggehaald, TV dekentjes gaan de wasmachine in en misschien worden de gordijnen en sierkussens ook eens gewassen.
Let altijd op de wasvoorschriften van textiel dat je zelden of nooit wast. Sommige stoffen mogen niet nat gewassen worden. Als er op de wasvoorschriften een cirkel staat, dan betekent dit chemisch reinigen.
Wil je graag een stapje verder in je duurzame levensstijl, dan is je eigen wasmiddel maken een gemakkelijke stap én een stap die je veel voordeel brengt.
Ik som graag de voordelen voor je op :
- geld besparen, DIY wasmiddel is heel goedkoop. Zonder essentiële olie kost het wasmiddel 0.03€ per wasbeurt (met de zeepvlokken).
- verpakkingsafval besparen, minder verpakkingen in je PMD zak bespaart ook geld en is beter voor het milieu (recycleren vraagt ook transport, energie,…)
- beter voor de gevoelige huid, bevat geen synthetische toevoegingen waar je allergische reacties op kan hebben zoals parfum, optische witmakers, vergrauwingsremmers en conserveringsmiddel.
- het zelfgemaakt wasmiddel is ook geschikt voor het poetsen van stenen vloeren (natuursteen en keramische tegels), twee-in-één dus.
- zelf maken verhoogt je gevoel van zelfredzaamheid, dat is een heel fijn gevoel.
Ik maak mijn wasmiddel en wasverzachter sinds 2014 zelf en ik wil niet meer terug. Het heeft me al veel geld bespaart en mijn was is even schoon als daarvoor.
Blijkbaar ben ik niet de enigste die ecologisch én goedkoop wil wassen.
De blogpost die ik twee jaar geleden postte over het zelf maken van wasmiddel is inmiddels meer dan 120.000 keer bekeken.
Ik maakte toen een Youtube filmpje om het recept snel weer te geven. (zie onderaan deze blogpost)
Je zal zien dat de zeep die ik toen maakte tijdens het afkoelen dik en lobbig werd, dat is nu niet meer met de Marseille blokken die speciaal voor de was worden ontwikkeld.
Dat is omdat deze geen palmolie meer bevatten (wat voorheen wel het geval was en wat de zeep dik maakte). Nu wordt deze Marseille blok gemaakt van o.a. zonnebloemolie en kokosolie. Het voordeel is dat je de zeep niet meer moet mixen, dus het is nog gemakkelijker 😉.
Hou je toch van die dikkere vloeibare zeep, dan kan je aan de slag gaan met de biologische Marseille zeepvlokken. Deze bevatten biologisch geteelde palmolie.
Als je van deze zeepvlokken wasmiddel maakt dan zal de zeep wel indikken en moet je aan de slag gaan met een garde of staafmixer om deze vloeibaar te maken.
Ook deze zeepvlokken zijn speciaal voor de was ontwikkeld. Het voordeel van zeepvlokken is dat je niet aan de slag moet met een rasp, wat bij een blok Marseillezeep wel het geval is.
Welke basiszeep je gebruikt hangt van je eigen voorkeur af, het recept is hetzelfde.
Recept DIY wasmiddel
- 80 gram zeepvlokken of geraspte Marseillezeep
- 5 liter water
- voor de witte was voeg je aan dit recept 40 gram natriumbicarbonaat toe. Natriumbicarbonaat kan je ook nog voor andere schoonmaak klussen gebruiken, daar ga ik een volgende keer dieper op in.
- essentiële olie voeg je toe per wasbeurt omdat dit snel vervliegt.
Benodigdheden : een kookpot (kan daarna nog voor het koken gebruikt worden), een weegschaal, een maatbeker, een garde en eventueel een mixer.
Bereiding :
- Doe 80 gram zeepvlokken of geraspte Marseillezeep in de kookpot en voeg 1 liter water toe.
- Laat kort koken en voor 4 liter water toe.
- Laat nog eens kort koken.
- Wasmiddel voor de witte was : neem de kookpot van het vuur en voeg 40 gram natriumbicarbonaat toe. Dit zal even opborrelen en mag je met een garde omroeren.
- Laat de zeep volledig afkoelen en mix als je een zeep met palmolie hebt gebruikt.
- Giet over in een lege bidon van strijkwater of ander wasmiddel.
Recept wasverzachter :
Benodigdheden : glazen fles 0.5l.
Ingrediënten :
- 150 ml huishoudazijn
- 150 ml water
- 100 ml plantaardige glycerine
- 20 druppels essentiële olie van lemongrass, of lavendel….of infuseer eerst de huishoudazijn met citrusschillen.
Bereiding : voeg alle ingrediënten in een maatbeker en giet over in een glazen fles met dop. Schudden voor gebruik.
Gebruik 2 eetlepels wasverzachter (in het schuifje voor wasverzachter).
Ik krijg redelijk wat mails van mensen die een vraag over hadden over het zelf maken van wasmiddel.
Misschien heb jij ook nog een vraag, daarom maak ik graag een overzicht van de meest gestelde vragen.
De elf meest gestelde vragen over het zelf maken van wasmiddel :
1. Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken per wasbeurt?
De hoeveelheid van een klein bekertje of kopje is voldoende (150 à 200 ml) bij een volle wasmachine.
2. Mag het wasmiddel in de wasbol of in het schuifje voor wasmiddel?
Omdat je per wasbeurt een 20 tal druppels essentiële olie (EO) toevoegt aan het wasmiddel kan je dit het best in het schuifje van je wasmiddel gieten. In de wasbol kan de EO vlekken op je kleding maken. Gebruik ook EO die kleurloos is zoals EO van lavendel, lemongrass, eucalyptus, citroen, pepermunt. Gebruik zeker geen te dure essentiële oliën en combineren mag.
3. De zeep wordt niet dik, doe ik iets verkeerd?
Zoals ik hier al eerder zei heeft het dik worden van de zeep tijdens het afkoelen te maken met of er al dan niet palmolie in de zeep zit. Palmolie zorgt ervoor dat de zeep dik wordt, op de waskracht heeft dit geen invloed. Tegenwoordig is bijna alle Marseillezeep palmvrij en hoef je dus ook niet meer te mixen, wat nog gemakkelijker is :-).
4. Kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken?
Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
5. Welke etherische oliën kan ik het best gebruiken voor de was?
Zelfgemaakt wasmiddel heeft geen geur dus is het wel fijn om een lekker geurtje toe te voegen. Dit kan met etherische olie. Gebruik de goedkopere etherische oliën zoals lavendel, citroengras, citroen,…. Let wel op want onverdunde etherische olie kan vlekken veroorzaken bij rechtstreeks contact op kleding, doe deze dus bij het wasmiddel in het schuifje van de wasmachine, niet in de wasbol in de machine. Ongeveer 20 druppels etherische olie per wasbeurt volstaan. Essentiële olie vervliegt, daarom gebruik je deze best per wasbeurt. Ik beveel het gebruik van een geurtje echt wel aan.
6. Moet ik wasverzachter gebruiken?
Dit is persoonlijke goesting en hangt misschien ook af van hoe hard het water in jouw stad is. Een commerciële wasverzachter vermindert de absorptie van handdoeken met 30% omdat deze een laagje over de vezels legt. Bij synthetische kleding heeft wasverzachter geen zin. Een scheutje huishoudazijn in het schuifje voor wasverzachter is voldoende om het water minder hard te maken.
TIP : laat gedurende 2 weken schillen van citrusvruchten weken in azijn (in een afgesloten bokaal) en filter deze door een koffiefilter.
Zo heb je een voordelige wasverzachter die niet meer naar azijn ruikt ✋.
7. Wat is het verschil tussen gewone azijn voor voeding en huishoudazijn?
Het verschil zit hem in het azijnzuur gehalte én de prijs ! Gebruik voor het huishouden biologische huishoudazijn, het is sterker en je hebt er dus minder van nodig dan azijn voor je vinaigrette.
8. Wast deze zeep even schoon dan een commercieel wasmiddel en wat met vlekken?
Het wasmiddel van Marseillezeep is zacht voor je huid en ook onschadelijk voor de natuur, deze zeep is dus milder dan commerciële zeep. Bij normaal vervuilde was zoals kleding, badhanddoeken, lakens maakt dit wasmiddel goed schoon. Bij zwaar vervuilde kleding zoals voetbalkledij met gras en moddervlekken, werkkledij of andere vlekken is het nodig om de vlekken in te smeren met vlekkenzeep. Ik doe dat ook altijd met hemdskragen, zo worden deze terug brandschoon. Keukenhanddoeken die heel vuil zijn was ik op 90°C met natriumpercarbonaat. Witte lakens was ik met het DIY wasmiddel voor witte was en twee eetlepels natriumpercarbonaat (dit bleekmiddel werkt vanaf 40°C).
De zon is het beste en meest natuurlijke bleekmiddel dat er is. Als je kan, hang je witte was dan te drogen in de volle zon ☀️.
9. Kan ik het wasmiddel nog voor iets anders gebruiken?
Je kan het recept (zonder natriumbicarbonaat) gebruiken voor natuursteen en keramische tegels. Bij speciale vloeren zoals epoxy, betonvloer, gietvloer volg je het advies bij de specialist die je vloer heeft geplaatst. Ook bij parketvloer zal je specifieke producten moeten gebruiken om het hout te reinigen en te voeden.
10. Kan ik natriumpercarbonaat aan het recept toevoegen voor de witte was?
Neen, als je in je recept natriumpercarbonaat gaat toevoegen geeft dit een bruisende reactie (het is een soort van ‘vast’ zuurstofwater). Je kan het uiteraard wel per wasbeurt in het schuifje van je wasmachine aan de zeep toevoegen. Zoals ik hierboven beschreef, zorgt natriumpercarbonaat voor extra bleek bij witte was.
11. Hoe lang kan ik het DIY wasmiddel bewaren?
Je kan het wasmiddel zonder probleem 6 maanden bewaren.
KORTINGSCODE -10% : ECOLAUNDRY2022
GELDIG TEM 15 MAART2022
OP ALLE GRONDSTOFFEN VOOR ECOLOGISCH POETSEN, ESSENTIELE OLIEN,
DIY PAKKETTEN (HUISHOUDEN) EN VERPAKKINGEN.
Ben je overtuigd en wil je meteen aan de slag, ga dan voor het VOORDEEL ECO LAUNDRY PAKKET.
Je kan alle grondstoffen voor een ecologische was vinden in één VOORDEEL ECO LAUNDRY PAKKET.
In dit ALL-IN-ONE pakket zitten de 5 must-have grondstoffen in voor wasmiddel, wasverzachter, bleekmiddel voor witte was, vlekkenzeep en essentiële olie van Lavendel.
Ik maak het de mensen graag gemakkelijk, we hebben het al druk genoeg, maar willen toch graag duurzaam bezig zijn :-).
Nog meer recepten voor een ecologische schoonmaak vind je in mijn boeken Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken en Ecolifestyle. Aan de slag !
Het filmpje kan je hier bekijken :
Succes met het maken van je wasmiddel en wasverzachter !