Vanaf 1 mei begint de bewustmakingscampagne ‘Mei Plasticvrij’.

Op de website www.meiplasticvrij.be en Facebookpagina mei plasticvrij vind je allerlei informatie, tips, acties en de kalender.

Met veel trots mag ik zeggen dat ik naast Dieter Coppens, Hilde De Baerdemaeker, Sean Dhondt en Frederik Sioen een ambassadrice ben voor deze actie. Samen gaan we er alles aan doen om iedereen aan de slag te krijgen. Graag geef ik je alvast enkele nuttige tips.

 

Ga goed voorbereid een plasticvrije maand in.

 

Omdat we onze buik vol hebben van plastic soep, mosselen en zeezout met plastic deeltjes enz. gaan we samen voor minder plastics en dat doen we vanaf 1 mei. Om ervoor te zorgen dat je meteen aan de slag kan geef ik graag enkele nuttige tips om plastic afval te verminderen.

Je zal zien, het is helemaal niet moeilijk. Een kleine, doch belangrijke verwittiging is wel aan de orde :  het kan wel een verslaving worden, dat afval verminderen J. Het heeft mijn leven volledig veranderd en ik kan en wil niet meer terug.

 

7 tips voor een geslaagde start :

 

1. Vermijd impuls aankopen want daar gaat het dikwijls mis. Om het jezelf gemakkelijk te maken is een goede voorbereiding noodzakelijk:

 • Maak een weekmenu zodat je bepaald wat je gaat eten (ook voor de lunch) en aan de hand van je weekmenu maak je je IA3A7276boodschappenlijst. Hier kan je een weekmenu template vinden.
 • Zo hoef je slechts 1 x per week boodschappen te doen, m.a.w. bespaar je tijd, vermijd je impuls aankopen en bespaar je enorm op je uitgaven.

 

 

2. Ga winkelen bij de kleinhandelaar (bakker, slager, kaaswinkel, viswinkel, markt, groenten-en fruithandel,…), daar kan je terecht met je eigen verpakkingen. Er zal geen enkele winkelier je wegsturen hoor. Integendeel, ze snappen meteen dat jij een vaste klant gaat worden. De supermarkt hou je als laatste stop, daar verkies je karton, glas en blik boven plastic verpakkingen.

 

3. Voor een leven met minder plastics moet je eerst nog een paar dingen in huis halen:

 • Voor onderweg is een drinkbus handig zodat je geen plastic flesje moet kopen.
 • Voor je boodschappen heb je herbruikbare/wasbare zakjes nodig voor groenten en fruit en de BPA vrije plastic potjes die je al in huis hebt. Winkelen met glazen potjes kan, maar is niet altijd even handig.
 • Voor de rest heb je nog een paar boodschappentassen nodig, en niet te vergeten…je liefste glimlach om de winkelbediende te laten doen wat jij wil : je helpen verpakkingsvrij te winkelen J.
 • Voor elk ‘single use’ plastic is er alternatief : zo zijn er herbruikbare rietjes, bekers en drinkbussen voor onderweg, leuke lunchboxen, opvouwbare boodschappentasjes, enz.
 • Deze ‘reusables’ vind je op volgende sites : www.annedrake.be, www.kudzu.be.

 

4. ‘Plastic detox’ je keuken. Misschien heb je, net als ik enkele jaren geleden, plastic snijplanken, drinkbekers, ontbijtkommen enz. in huis. Dan is het nu het moment om hiervan afscheid te nemen en te vervangen door duurzame en gezondere alternatieven zoals bamboe snijplanken en bekers en kommen van glas, porselein, RVS en bamboe.

5. Maak meer zelf. Maak zelf spreads voor op de boterham, maak je eigen poetsproducten en verzorgingsproducten. Zo vermijd je een heleboel plastic verpakkingen én bespaar je veel geld. Geen tijd? Een avondje geen sociale media en TV/series kijken en je hebt zeeën van tijd ;-). In mijn boek vind je gemakkelijke en snelle DIY recepten.

 

6. Om je plasticvrije maand zo succesvol mogelijk te maken kan je best wel hulp gebruiken van je vrienden, collega’s en huisgenoten. Bespreek samen wat jullie kunnen veranderen in je huidige levensstijl. Wat is er haalbaar, wat lijkt moeilijker en waarom? Wees creatief en ga op zoek naar alternatieven voor plastics.

 

7. Is iemand moeilijk te overtuigen? Bekijk dan eens samen één van deze documentaires voor extra motivatie :

 • Plastic planet van Werner Boote
 • A plastic ocean van Craig Leeson
 • Demain van Mélanie Laurent en Cyril Dion.

 

Met deze tips maak je ongetwijfeld een goede start en gaat het eens een keertje mis, geen paniek, Mei Plasticvrij is geen wedstrijd, weet dat alle beetjes helpen.

 

Mijn ultieme tips om de twijfelaar alsnog te overtuigen :

 

begin klein, verander wat nu voor jou haalbaar is, na je eerste succesjes neem je vanzelf de volgende stap.

investeer in herbruikbare spullen, je verdient deze snel terug met je nieuwe levensstijl.

informeer jezelf, informatie = motivatie !

– laat je inspireren door mensen die al wat verder staan in deze levensstijl.

 

Dan rest me niets anders dan je heel veel succes te wensen voor je deelname met Mei Plasticvrij.

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

4 Comments

 1. Het lijkt me niet erg duurzaam om de plastic kommen en snijplanken die je toch al hebt weg te gooien en nieuwe te kopen uit duurzame materialen! Waarom ze niet verder gebruiken tot ze stuk zijn? Dit is aanzetten tot consumeren….

  • Dag Anne-Mie, die plastic snijplanken zorgen ervoor dat we bij elk gebruik met een scherp met krassen in het plastic maken en zo minuscule deeltjes plastic mee opeten.
   Idem voor plastic kommen waar je warme dranken of voeding in doet, het lekt minuscule hoeveelheden plastic op de voeding die je op eet. Groetjes Anne

 2. Proficiat Anne Drake,
  Zeer goed geschreven, duidelijk, gemakkelijk om al deze plastiekgebruikets te doen beseffen dat het een leuke plasiiekVrije maand wordt ???
  Hier in Sri Lanka probeer ik al de mensen te overtuigen om geen plastiieken zakken aan te nemen in de supermarkten, zelfs in de kleine winkeltjes of markten.. ze snappen maar niet?, ook niet terwijl ik dagelijks 30 minuten langs het strand sl het plastic , vooral heel veel dopjes van plastieken e nog veel andere opraap.. ik blijf ervoor gaan!
  Half mei ben ik terug in Antwerpen!
  Tot eens…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.