Een plasticvrije badkamer is niet enkel vrij van plastic verpakkingen, maar ook vrij van ongezonde schuimmiddelen, microplastics, parabenen, petroleum afgeleide stoffen, enz.
Bovendien is een plasticvrije badkamer niet enkel gezond en zacht voor je lichaam maar ook voor je budget. Is dat geen WIN WIN?
Geef geen geld meer uit aan wegwerp ontschminkingsdoekjes, wegwerp watjes of rondjes, en verzorgingsproducten waarvan je niet weet of deze wel gezond voor je zijn. Investeer in herbruikbare materialen en maak zoveel mogelijk verzorgingsproducten zelf. Zo weet je tenminste wat er in zit.
Wil je schadelijke stoffen vermijden in de badkamer dan vind je zeker inspiratie in mijn boek Doe Het Zelf! Ecologie op hoge hakken. Of je kan tijdens mijn workshops samen met mij leren hoe je zelf verzorgingsproducten kan maken.
Hier is een overzicht van GOOD vs. BAD :
blok zeep vs. douchegel
solid shampoo vs. shampoo in een plastic fles
solid conditioner of masker met olie vs. conditioner in een plastic fles
loofah of natuurspons vs. synthetische spons
herbruikbare/wasbare rondjes en doekjes vs. wegwerp rondjes en ontschminkingsdoekjes
menstruatiecup vs. tampons
wasbare inlegkruisjes en maandverband vs wegwerp versie
wattenstaafjes van papier en katoen vs. wattenstaafjes met plastic stokje (Carrefour, Delhaize, natuurwinkels)
houten borstel en kam vs. plastic versie
bamboe tandenborstel vs. plastic tandenborstel
bamboe flosdraad vs. plastic flosdraad
metalen safety razor vs. plastic scheermesje
Zelfgemaakt :(de meeste recepten staan in mijn boek).
tandpasta
- mondwater
- droogshampoo
- deoroller
- haarwater
- oogcrème
- dagcrème
- beautyserum
- scrub
- lichaamspraline
Goed gekocht :
Ben je geen DIY persoon, maar wil je zeker geen micro- en nanoplastics in je verzorgingsproducten? Check dan zeker deze website van Beat The Microbead.
Op die website kan je per land, dus ook voor België zien in welke producten er plastics zitten en in welke niet.
Je zal bijna van je stoel vallen, dat verzeker ik je !
Hoe weet je welke producten geen plastics bevatten? Dit zie je door dit groen label.
Persoonlijk vind ik het veel gemakkelijker om mijn producten zelf te maken dan het internet af te schuimen voor info over al dan niet schadelijke stoffen in een product. Ook al is een product veilig, je zit dan nog steeds met de plastic verpakking die bij het restafval moet.
Wat ik nog wel koop is make-up van merken met een eco-cosmetica label zoals je die kan vinden op www.labelinfo.be. De producten die ik op mijn ‘winkel’ pagina heb gezet dragen ook allemaal een eco-label.
Super tip :
De beste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om je gezicht grondig te ontschminken is volgende :
Neem een beetje biologische amandelolie in de palm van je hand en wrijf deze warm tussen beiden handen. Wrijf je gezicht in met beide handen en wrijf mascara los van je wimpers. Maak een wasbaar doekje goed nat met heet water (zo warm mogelijk dat je kan verdragen) en wring goed uit. Wrijf met het doekje de make-up weg, gebruik andere kant van het doekje en klaar ! Om het ritueel compleet te maken doe je nog hydrolaat van roos, roomse kamille, oranjebloesem,… (keuze te over) op je gelaat en veeg dit af met een wasbaar rondje om de allerlaatste restjes vuil weg te nemen en de poriën terug te sluiten. Het hydrolaat is ook ‘s ochtends te gebruiken om je huid op te frissen.
Deze manier van reinigen is zo zacht, eenvoudig en puur, beter kan je niet hebben.
Geniet van je gezonde en plasticvrije badkamer!