Toen ik nog maar net een ZERO WASTER was ging ik met mijn eigen potjes vlees en kaas halen bij de kleinhandelaar.
Dat was goed voor de afvalberg, maar niet zo goed voor het klimaat. Ja, het milieu en het klimaat, dat zijn twee verschillende zaken.
De perfecte zero waster kan dus vlees, vis en zuivel eten zonder verpakkingsafval. Dat is niet moeilijk, dat is gemakkelijk.
Of dat goed is voor het klimaat, dat is een andere zaak.
Wat iets moeilijker is, is je eetgewoonten aanpassen.
Minder dierlijke producten eten, dat is wel goed voor het klimaat. De ene persoon kan dat van de ene dag op de andere, bij de meesten is dit een proces dat moet groeien. Ik vind dat iedereen de ruimte moet krijgen om dit op zijn manier en tempo te doen.
Niets helpt beter dan lekkere recepten om meer plantaardig te eten.
Vanaf 1 april start TRY VEGAN terug van EVA vzw. Als je inschrijft via TRY VEGAN ontvang je wekelijks haalbare en heerlijke vegan recepten en je kan zelfs via e-mail vragen stellen aan hun diëtisten. Het motto van TRY VEGAN is ook : “jij kiest hoe ver je wil gaan!”
Geen oordeel, geen druk. Want dat werkt enkel averechts.
Gelukkig komen er ook alsmaar meer gezonde vleesvervangers op de markt en springen wereldbekende chefs zoals Ottolenghi, Jamie Oliver en zelfs Gordon Ramsay op de vegan kar. Supermarkten noteren jaarlijks stijgingen van meer dan 20% voor de verkoop van vegetarische en vegan producten.
Food-Tech bedrijven investeren enorme bedragen in het ontwikkelen van vegan vlees-en zuivelvervangers, zoals Impossible Foods. Het zal dus voor iedereen alsmaar gemakkelijker worden om plantaardig/vegan te eten.
Vlees uit stamcellen is ook niet ver meer van ons bord dankzij Cultured Meat uit Israël en Memphis Meats uit de VS.
Omdat het nog wel een tijdje zal duren vooraleer deze niet-van-echt-te-onderscheiden producten in de winkelrekken liggen, gaan we alvast zelf aan de slag en maken we een gezonde, gemalen vegan parmezaanse kaas. Heerlijk voor bij de pasta !
Wat je nodig hebt (of wel erg handig is) is een blender, ik gebruik een kleine foodprocessor van Magimix, Le Micro.
Maatlepeltjes voor het meten van 1/4, 1/2 en 1 eetlepel of theelepel zijn ook erg handig.
Recept : 180 gram vegan parmezaanse kaas.
- 1 cup ongebrande en ongezouten cashewnoten = 140 gram
- 4 eetlepels edelgistvlokken (natuurwinkel of sommige verpakkingsvrije winkels)
- 1/2 theelepel zeezout
- 1/2 theelepel lookpoeder
- 1/4 theelepel uipoeder
Voeg alles samen in de foodprocessor en mix tot de nootjes fijn gemalen zijn. Bewaar in een glazen potje met deksel.
Blijft minstens drie weken goed in de koelkast, maar zo lang gaat je parmezaan niet meegaan :-).
Strooi naar hartenlust op je pasta gerechten.
Geniet van je zelfgemaakte, vegan parmezaanse kaas !