Kijk jij ook uit naar de gezelligheid van het kerstfeest maar bezorgt het je ook een beetje stress?

Last minute nog cadeautjes kopen, boodschappen voor het feestmaal doen, een overvolle ijskast en te ingewikkelde menu’s kunnen de pret aanzienlijk bederven. We willen teveel doen en maken het onszelf te moeilijk. Bovendien is er nog de stress of de geschenken die je gekocht hebt wel in de smaak gaan vallen.

Kerstmis is een periode van verwennerij en overdaad. Er is niet alleen een overdaad aan eten en drinken maar ook aan overbodige (lees onnodige) spullen die je geeft en krijgt. Ik probeer al enkele jaren mijn afval tot het strikte minimum te beperken maar met de Kerst komt er toch altijd heel veel afval in huis. Van de boodschappen voor het eten heb je veel afval maar ook van de verpakkingen van de bloemen en geschenken. Je kan moeilijk aan de gasten vragen of ze de verpakkingen van de cadeautjes terug mee naar huis nemen. Gelukkig kan het anders en beter.

Met deze 9 tips ga je voor een geslaagde kerst zonder afvalberg.

1- Spreek met de familie af dat je deze keer een zero waste kerst wil. Dus geen plastic folie rond bloemen voor de gastvrouw, een zero waste (en inlands) boeketje is veel sneller in een vaas gezet en de vuilbak blijft leeg.

2- Spreek met je familie af om dit jaar ervaringen cadeau te doen in plaats van spullen. Er zijn inmiddels al genoeg spullen op de wereld. Spullen gaan stuk of we worden ze beu. Leuke ervaringen worden mooie herinneringen en zijn voor altijd. Denk na wat de persoon waarvoor je iets gaat kopen graag doet. Dat is veel gemakkelijker dan bedenken wat ze nodig hebben. Tips zijn : tickets voor een concert, theater, comedy show, cinema, een stadswandeling met gids, een bon voor een heerlijke massage of schoonheidsbehandeling, een brunch, …Of geef een klus cadeau zoals babysitten, de hond een weekend bijhouden zodat de mensen eens weg kunnen, in de tuin van iemand werken die het zelf niet meer kan… De kids houden ook van leuke ervaringen zoals indoor skydiving, de klimmuur, ijsschaatsen, indoor skiën, een show of optreden,…

3- Kies voor een lekker maar eenvoudig kerstmenu. Geen gedoe met torentjes en schuimpjes. Het kerstfeest mag geen wedstrijd om ter beste koken zijn. De sfeer en het gezellig samenzijn staan deze avond centraal. Onderaan lees je mijn kerstmenu.

4- Plan je kerstmenu in functie van het vermijden van verpakkingsafval. Koop voeding zonder plastic verpakking. Groenten en fruit koop je bij de groeten-en fruithandelaar met je eigen zakjes. Kaas koop je bij de kaasboer of slager met je eigen potjes. Brood koop je met een herbruikte broodzak. Nootjes, olijven en andere aperitiefhapjes laat je in je eigen bokaaltjes of potjes doen. Koop geen PET flessen met water maar doe kraanwater in een mooie karaf met een takje munt of schijfje citroen. Er is trouwens niets mis met eten uithalen, meld gewoon op voorhand dat je geen plastic bakjes wil en dat je met je eigen potten komt. Het is nog praktischer ook.

5- Spreid de bereidingen van je kerstmenu over twee dagen zodat je de dag zelf niet veel meer te doen hebt. Maak bv. twee dagen op voorhand een lekkere soep klaar en één dag op voorhand de voorbereiding van het dessert.  De dag zelf hoef je enkel nog de aperitiefhapjes en het hoofdgerecht te doen.

6- Maak als hoofdgerecht iets dat in de oven kan dan heb jij je handen vrij voor andere dingen. Geef seizoensgroenten de hoofdrol in je menu.

7- Versier de tafel met natuurlijke decoratie zoals dennenappeltjes, takjes van den of spar, takjes met rode bessen,…. Je vindt deze in het bos, tuin of bij de bloemist. Dit kan je een week op voorhand verzamelen of kopen. Op Pinterest vind je zeker inspiratie voor een mooie feeststafel.

8- Praat tijdens het kerstfeest niet over politiek, dat kan de pret wel eens bederven.

9- Maak na het eten samen een wandeling om het eten te laten zakken. Dit geeft een bijzondere sfeer aan de avond.

 

Dit is onze kerstmenu:

Aperitief : guacamole met taco chips, olijventapenade met ciabatta en een glaasje met risotto en wilde champignons.

Voorgerecht : soep van zoete aardappel met currypasta en kokosmelk.

kerstfeest Jamie Oliver

foto Jamie Oliver

Hoofgerecht : puree van aardappelen met aardpeer, witloof en venkel in de oven en Jamie Olivers ‘Best Ever Cranberry Pistachio nut roast’. Ik heb deze ‘nut roast’ al eens gemaakt en het is overheerlijk. Je maakt dit een dag op voorhand zodat de smaken zich optimaal kunnen ‘zetten’. De avond zelf warm je deze samen met de groenten op in de oven.

Dessert : appel/cranberry crumble met een bolletje vegan ijs (zonder ijsmachine).

Voor 4 bollen ijs : 2 bevroren bananen (vooraf in schijfjes gesneden) en 100 gram bevroren frambozen. Als het warme dessert op tafel staat mix je last minute het fruit in de blender. Serveer het in een apart kommetje bij de crumble.

 

Maak je geen zorgen over details, het belangrijkste is dat jij en de mensen om je heen gelukkig zijn. Kerstavond is een moment om samen herinneringen ophalen, naar elkaar te luisteren en complimentjes te geven. Ga helemaal op in het moment en maak het magisch, voor je het weet is het weeral voorbij.

 

Succes !

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

 

Stadswandelingen met gids : http://www.culturamavzw.be/

http://www.jamieoliver.com/recipes/uncategorised-recipes/best-ever-cranberry-pistachio-nut-roast/

1 Reactie

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.