Eigen appels eerst!
De appeltjes zijn nu op zijn best, net geplukt dus krakend vers. Uiteraard kiezen we voor onze appelcrumble een lekker Belgisch appeltje zoals de Cox. Deze appelsoort is sappig, stevig en heerlijk zoet dus kunnen we gewoon niet anders dan er een lekker dessertje van te maken. Bovendien is dit een eco-dessert want: lokale appeltjes en vegan!
Voor dit recept ben ik gaan piepeloeren bij Jeroen Meus hoe hij dit zou maken en heb het vervolgens ‘geveganized‘ en ook minder suiker gebruikt, sorry Jeroen :-).
Recept voor appelcrumble
Voor 4 personen: de hoeveelheid crumble is voor 8 personen dus vries het overschot gewoon in voor een volgende keer.
Begin met 50 à 100 gram rozijnen dronken te voeren in een bodem rum of cognac.
Dan weeg je alles af voor de crumble en meng alles met je handen à la Jamie Oliver.
Crumble
80 gram rietsuiker, 100 gram havermoutvlokken, 125 gram bloem (speltbloem), 115 gram Alpro boter bakken en braden, eventueel een snuifje gemalen cardemom.
Vulling
Per persoon neem je een Cox appeltje, zijn het kleine appels doe er in totaal 1 appel extra bij.
Schil de appels en snij in hapklare stukjes. Meng de in stukjes gesneden appels met de uitgelekte rozijnen en strooi er een beetje kaneelpoeder bij (dan hoef je geen suiker te gebruiken).
Verdeel de appels over de bodem, verkruimel de crumble er over en zet 20 à 25 minuten in een oven van 180 graden Celsius. Het korstje moet mooi goudbruin zijn.
Haal intussen het ijs uit de diepvriezer zodat je straks gemakkelijk kan scheppen.
Serveer een bolletje ijs bij het hete dessert.
Dit vegan ijs* is gemaakt van kokosmelk en echte vanille en past hier perfect bij.
Veel succes en smakelijk !
*Info ijs : www.grunschnabel.nl te koop bij Albert Heijn.