Vegan, vegetariër, vleesverminderaar, het is allemaal goed.

Sinds januari 2014 zijn we met ons gezin vegetariër geworden en sinds mei 2016 eten we overwegend vegan. Thuis, als we alles onder controle hebben eten we veganistisch, we maken ook zelf vegan broodbeleg. Lukt vegan eten bij vrienden of op restaurant een keer niet, dan is dit geen wereldramp. En we eten ook eieren van onze eigen kippen, drie sukkelkipjes die we hebben gered van de slacht. Kunnen we ons dan geen vegans noemen omdat we eieren van onze geredde kippen eten en omdat het looksausje dat we eten bij de falafel in de pitabar waarschijnlijk ook niet vegan is ? So be it.

Tobias Leenaerts de oprichter van EVA VZW en auteur van het boek “How to create a vegan world. A pragmatic approach” legt zeer goed uit dat veel mensen die proberen hun best te doen om minder vlees en andere dierlijke producten te eten een veel grotere invloed hebben dan de minderheid die zichzelf de perfecte veganisten kunnen noemen. Hij zegt ook dat het dankzij de vleesverminderaars is dat het aanbod van vegetarische en veganistische producten in de supermarkten blijft vergroten, niet door de minderheid van vegetariërs en veganisten.

Ik ben de vleesverminderaars dus echt dankbaar 🙂.

“Maar wat smeren jullie op jullie boterham?”

Dat vragen veel mensen zich af.  Toen we stopten met kaas eten vroegen we ons dat ook af. Dankzij de vleesverminderaars vind je in de meeste supermarkten wel vegan broodbeleg. Dat is wel niet allemaal even lekker. Wij vinden de vegan préparé van de chef de vegan preisalade van Delhaize heel lekker. Deze salades zijn best OK qua samenstelling, toch gezonder dan echte préparé en hespenworst. Natuurlijk is er ook nog lekker zoet beleg zoals vegan hagelslag met margarine of kokosvet (vind je in elke supermarkt), confituur, pindakaas, speculaaspasta, pure choco van Boerinneke, …

Ik maak wekelijks drie verschillende smeersels, dit zijn onze favorieten :

 

Vegan broodbeleg! Dit zijn mijn 3 favorieten

Hummus recept. (klik op titel voor recept)

hummus ingredienten   hummus magimix

Pesto recept : (klik op titel voor recept)

Basilicum in een bussel kan je vinden bij de bioboer op de markt. Edelgist koop je in de natuurwinkel.

pesto ingredienten   peste

 

Tapenade van groene olijven. 

Recept hieronder :

 

tapenade ingredienten   tapenade magimix

Recept tapenade :

  • 1 bokaal (335 gr) ontpitte olijven uitgelekt en goed afgespoeld.
  • 1 soeplepel amandelpoeder (koop je in bulk bij het notenkraam op de markt)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 klein teentje look
  • flinke scheut olijfolie
  • peper, zout en provençaalse kruiden
  • water toevoegen indien nodig.

Mix alle ingrediënten tot een gladde massa, blijft het een beetje droog voeg dan wat water toe.

Wat je wel nodig hebt is om smeuïge smeersels te maken is een goede hakmolen. Ik ben zeer tevreden over de kleine Magimix (75€).

 

potjes met vegan smeersels

 

Naargelang we zin en tijd hebben beleggen we onze gesmeerde boterhammen nog met verse tomaten, zongedroogde tomaten, avocado, radijsjes, augurk, …

We strooien er geroosterde sesamzaadjes, pijnboompitjes of gomasio over voor een extra touch.

 

 

boterhammen met vegan broodbeleg, finale resultaat

 

Deze smeersels zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook nog eens veel goedkoper dan charcuterie of kaas. Ze zijn in een wip klaar en blijven minstens een week goed. Dat kan je niet zeggen van dierlijk broodbeleg ;-).

Binnenkort (22/9) verschijnt mijn boek Doe Het Zelf ! Ecologie op hoge hakken en daar vind je ook gemakkelijke en lekkere vegetarische en veganistische recepten.

Zin om nog meer klaar te maken? Neem een kijkje naar mijn recepten voor vegan mayonaise, granola en apple crumble

Eet smakelijk !

Anne Drake_Handtekening-RGB

Redeenlegkip.be.

Tobias Leenaert, The Vegan Strategist

 

5 Reacties

  1. Hi Anne,
    Je moet je hummus eens mengen met gekookte bietjes of worteltjes of andere gare groentjes zoals zoete aardappel, pompoen, … en dan kruiden zoals komijn, koriander, kurkuma… super lekker op de boterham!!

    • Hey Freya,

      je doet me watertanden ;-). Met rode biet heb ik al gedaan, met worteltjes is mijn volgende dat ik ga maken.
      Thanks voor de tip !
      Groetjes
      Anne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.