Vegan mayonaise maken is zo gemakkelijk…zelfs een kind kan het.
Klinkt dit niet hemels? Een vegan mayonaise die nooit mislukt, zeer weinig vet (dus weinig Kcal) bevat en 100% plantaardig is. Met heel die Fipronil kwestie heb ik het wel gehad. Er is duidelijk iets mis met de voedingsindustrie. Ik verkies al een tijdje om dierlijke producten te vermijden en zo veel mogelijk alles van scratch te bereiden. Dat betekent iets meer werk in de keuken, maar ik heb altijd graag gekookt en mijn dochter Maud heeft de microbe overgekregen en steekt regelmatig een handje toe. Zij volgt een opleiding voedingsleer en dieetkunde en kijkt er op toe dat wij als vegans alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.
Veganaise maken van tofu
Wij zijn echte mayonaise addicts en er gaat gemakkelijk per twee weken een pot mayonaise door. Volgens mij zijn onze geredde legkipjes in hun menopauze want tegenwoordig leggen ze niet veel eieren meer. Soms kom ik een ei tekort om mayonaise te maken. Daarom ben ik zo blij dat we ook lekkere vegan mayonaise kunnen maken van tofu. De tofu die je moet hebben voor dit recept is “silken tofu” of zijden tofu of zachte tofu, dus niet de tofu blok die stevig is.
Deze tofu kan je vinden in Delhaize, Albert Heijn en de natuurwinkel.
De silken tofu is zeer blubberig van structuur. Ik raad je aan om de tofu boven een vergiet uit de verpakking te halen.
Recept
Ok, we gaan er aan beginnen. Wat heb je nodig?
Benodigdheden (Slechts 6 ingrediënten):
- 230 gram zijden tofu (even laten uitlekken in een vergiet)
- 2 eetlepels arachideolie of druivenpitolie
- 1,5 eetlepel citroensap
- 1,5 theelepel scherpe mosterd
- 1/2 theelepel zout
- een paar krakjes zwarte peper
Oh ja, en geen gedoe met alles op kamertemperatuur. Alles mag uit de koelkast komen en de olie mag op kamertemperatuur. Maakt allemaal niets uit met dit recept :-).
Bereiding
easy peasy, doe alles in een beker en mix met een staafmixer.
Resultaat
een vaste, romige veganaise !
En nu de leuke facts :
100 gram gewone mayonaise bevat 82 gram vet.
100 gram vegan mayonaise bevat 12.62 gram vet.
Tofu bevat 0 cholesterol.
Nu hoef je enkel nog zijden tofu in huis te halen en je kan aan de slag. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Succes !
Super dit ga ik zeker eens proberen daar gaat mijn dochter heel tevreden mee zijn !
Ben benieuwd wat jullie er van vinden :-).
Groetjes
Hoi, is inderdaad veel gemakkelijker dan echt mayonaise maken. De smaak is iets minder ‘vol’ omdat er ook veel minder vet in zit. Na een tijdje ben je het gewoon en vind je de gewone mayonaise te vet :-). Succes met het maken :-).
Hoi,
Ik heb deze nu al een aantal keer gemaakt en ben er helemaal weg van. Een geweldig lekkere en gezonde tip. Beter kan toch niet :).
Ziet er super uit! Ga ik zeker eens proberen. Heb je een idee hoe lang dit goed blijft in de koelkast? Bedankt alvast! Groetjes, Sarah
Dag Sarah,
de mayo blijf twee weken goed, je zet deze best na gebruik meteen in de ijskast (zeker met dit weer).
Groetjes
Anne
Geweldige tip! Ik maak het regelmatig. Misschien een idee voor de liefhebbers van een japans smaakje: voeg in plaats van de mosterd, een flinke theelepel wasabipasta toe. Krijg je gasten die van een zoete mayo houden? Een schep honing.
Echt een aanrader, deze mayo.
Groetjes,
Rian
Hey Rian, bedankt voor je berichtje en fijn om te horen dat het je goed smaakt.
Trouwens, super tip om er een beetjes wasabi bij te doen. Dat ga ik zeker maken voor
bij onze veggie sushi! Groetjes Anne