Vegan mayonaise maken is zo gemakkelijk…zelfs een kind kan het.

Klinkt dit niet hemels? Een vegan mayonaise die nooit mislukt, zeer weinig vet (dus weinig Kcal) bevat en 100% plantaardig is. Met heel die Fipronil kwestie heb ik het wel gehad. Er is duidelijk iets mis met de voedingsindustrie. Ik verkies al een tijdje om dierlijke producten te vermijden en zo veel mogelijk alles van scratch te bereiden. Dat betekent iets meer werk in de keuken, maar ik heb altijd graag gekookt en mijn dochter Maud heeft de microbe overgekregen en steekt regelmatig een handje toe. Zij volgt een opleiding voedingsleer en dieetkunde en kijkt er op toe dat wij als vegans alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

 

Veganaise maken van tofu

Wij zijn echte mayonaise addicts en er gaat gemakkelijk per twee weken een pot mayonaise door.  Volgens mij zijn onze geredde legkipjes in hun menopauze want tegenwoordig leggen ze niet veel eieren meer. Soms kom ik een ei tekort om mayonaise te maken. Daarom ben ik zo blij dat we ook lekkere vegan mayonaise kunnen maken van tofu. De tofu die je moet hebben voor dit recept is “silken tofu” of zijden tofu of zachte tofu, dus niet de tofu blok die stevig is.

Deze tofu kan je vinden in Delhaize, Albert Heijn en de natuurwinkel.

De silken tofu is zeer blubberig van structuur. Ik raad je aan om de tofu boven een vergiet uit de verpakking te halen.

Recept

Ok, we gaan er aan beginnen. Wat heb je nodig?

 

Benodigdheden (Slechts 6 ingrediënten):vegan mayo producten

  • 230 gram zijden tofu (even laten uitlekken in een vergiet)
  • 2 eetlepels arachideolie of druivenpitolie
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 1,5 theelepel scherpe mosterd
  • 1/2 theelepel zout
  • een paar krakjes zwarte peper

Oh ja, en geen gedoe met alles op kamertemperatuur. Alles mag uit de koelkast komen en de olie mag op kamertemperatuur. Maakt allemaal niets uit met dit recept :-).

 

 

Bereiding

easy peasy, doe alles in een beker en mix met een staafmixer.

 

mayo ingredienten

 

Resultaat

een vaste, romige veganaise !

veganaise in pot groter

 

vegan mayonaise resultaat

En nu de leuke facts :

100 gram gewone mayonaise bevat 82 gram vet.

100 gram vegan mayonaise bevat 12.62 gram vet.

Tofu bevat 0 cholesterol.

Nu hoef je enkel nog zijden tofu in huis te halen en je kan aan de slag. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Succes !

Anne Drake_Handtekening-RGB

8 Reacties

  1. Hoi, is inderdaad veel gemakkelijker dan echt mayonaise maken. De smaak is iets minder ‘vol’ omdat er ook veel minder vet in zit. Na een tijdje ben je het gewoon en vind je de gewone mayonaise te vet :-). Succes met het maken :-).

  2. Geweldige tip! Ik maak het regelmatig. Misschien een idee voor de liefhebbers van een japans smaakje: voeg in plaats van de mosterd, een flinke theelepel wasabipasta toe. Krijg je gasten die van een zoete mayo houden? Een schep honing.
    Echt een aanrader, deze mayo.
    Groetjes,
    Rian

    • Hey Rian, bedankt voor je berichtje en fijn om te horen dat het je goed smaakt.
      Trouwens, super tip om er een beetjes wasabi bij te doen. Dat ga ik zeker maken voor
      bij onze veggie sushi! Groetjes Anne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.