Ik volg de blog van Veganistisch Koken al een tijdje. Elke en Stijn hebben de gave om traditionele gerechten om te toveren tot een lekkere en vegan versie ervan. Ze hadden al zoveel overheerlijke recepten ontwikkeld dat het zonde was om daar niet meer mee te doen. Na 4 jaar bloggen en vloggen was het tijd voor een vegan kookboek. No Milky Way (echt een leuke titel!) was het eerste kookboek en kwam uit in 2017, het is eigenlijk een dessertenboek. Elke en Stijn hebben alle lekkere desserten die we kennen zoals sabayon en crème brûlée geveganized zonder in te boeten op smaak. Dat is werkelijk heel straf !  Dankzij dit kookboek kunnen we zorgeloos genieten van een lekker dessert zonder dat er een dier voor heeft moeten lijden. Ja, ook de zuivelindustrie is niet diervriendelijk. Ik ga er nu niet over uitweiden, maar als je hier meer over wil weten kan je hier meer informatie vinden.

Na een jaar kwam het tweede kookboek uit met hartige gerechten, No Milky Way 2 – Vegan Lunch. Hier ook weer stuk voor stuk lekkere recepten voor vegan comfortfood zonder in te boeten op smaak.

 

De boeken verkopen als zoete broodjes en daarboven op komt nog dat Veganistisch Koken maar liefst drie Vegan Awards – voor beste kookboeken en beste blog/vlog – heeft gewonnen,

Hoe cool is dat?

Je hoort het, ik ben fan :-). Daarom vroeg ik Elke voor een interview en zij interviewde mij ook voor haar Foodtalk van haar blog.

Anne : Was je eerst vegetariër of ben je meteen veganist geworden?

Elke : Ik ben vegetariër sinds 2000. In 2005 ben ik veganist geworden nadat ik te weten kwam dat mannelijke kuikentjes vergast of versnipperd werden en mannelijke kalfjes ook in het slachthuis belanden omdat ze niet “nuttig” zijn; ze leggen geen eieren of geven geen melk. Ik vond de stap naar veganisme niet zo groot. Enkel mijn omgeving moest er nog aan wennen 😉 Bij mij is de hoofdreden om niets dierlijks te eten dat ik niet wil bijdragen aan dierenleed, ook het milieu vind ik een belangrijke reden.

Anne : Vind je vegan koken meer tijdrovend dan vegetarisch koken?

Elke : Ik heb eigenlijk alleen maar vegan gekookt. Toen ik nog niet vegan was, woonde ik bij mijn ouders en maakte mijn moeder het eten. Je kan het zo snel of tijdrovend maken als je zelf wil. Als je een fancy maaltijd op tafel wil zetten zal dat uiteraard meer tijd in beslag nemen dan een gewonere maaltijd. Ik maak vaak stoofpotjes, dat is wel veel groenten snijden, maar alles kan dan gewoon in 1 pot waardoor je minder opruim- en afwaswerk hebt. Dus ik denk niet dat er echt een verschil is tussen vegan of niet qua tijd in de keuken, maar eerder welk type gerecht je gaat klaarmaken. Ik maak ook meestal voor meerdere dagen eten en vries daarvan regelmatig ook wat in. Dit kost veel minder tijd dan diezelfde maaltijd 2 of 3 keer te moeten maken.

Als je pas vegan bent steek je er misschien iets meer tijd in omdat je nog vaak ingrediënten op verpakkingen moet lezen om uit te zoeken wat vegan is en wat niet, maar zodra je jouw favoriete producten hebt, kan je natuurlijk meteen aan de slag.

Anne : Heb je nu meer plastic verpakkingsafval vanwege de vleesvervangers die je moet kopen?

Elke : Ik probeer er op te letten om niet teveel verpakkingen te hebben. Naar de winkel neem ik meestal een zakje mee om groenten in te doen. Bij mij is het eerder het verschil tussen bio en niet-bio dat voor extra verpakking zorgt en niet zozeer vegan of niet. Ik kies liefst voor bio, maar die extra plastic wringt dan wel. Een deel van de vleesvervangers koop ik bij de Bioplanet in de vershoudtoog, dan is daar al niet teveel verpakking bij. Af en toe koop ik er ook wel andere omdat ik dat eens lekker vind, maar het is voor mij eerder een “luxeproduct”. Ik eet het niet dagelijks. Ik vind het ook leuk om met restjes groenten zelf burgers te maken en daarvan voorzie ik meestal ook een voorraadje in de diepvries.

AnneKan iemand die voor 90% vegan is, dus af en toe op verplaatsing vegetarisch eet, zich ook een vegan noemen? M.a.w. hoe streng ben je zelf?

Elke : Ik ken redelijk wat mensen die grotendeels vegan zijn maar op verplaatsing niet omdat ze het sociale stuk bijvoorbeeld te lastig vinden of zich te onzeker voelen. Dit is uiteraard ok, want elke stap die iemand zet naar een diervriendelijke wereld is al mooi en kan ook weer andere inspireren. Maar je kan deze persoon niet vegan noemen omdat dat ook verwarring kan veroorzaken voor wat vegan precies inhoudt. Bijvoorbeeld als je wel  op restaurant iets vegan wil eten en de chef zegt “oh maar gisteren had ik ook een vegan en die at wel kaas op zijn vegetarische spaghetti of room in zijn soep.”

Anne : Wordt je slanker van vegan eten?

Elke : Dat kan zeker maar hoeft niet perse zo te zijn. Als je elke dag friet in plantaardig gebakken olie eet met veganaise (vegan mayo) en een vegan snack erbij, dan ga je zeker niet afvallen ;-). Over het algemeen eten veganisten wel veel meer groenten. Dat is magerder en met veel vezels wat goed is voor de spijsvertering dus dan kan je zeker slanker worden. Zelf ben ik altijd slank geweest en het vegan eten heeft niet echt een verschil gemaakt op mijn gewicht. Maar enkele van mijn volgers sturen me soms wel verhalen dat ze 30kg zijn afgevallen door bewuster en vegan te gaan eten.

Anne : Neem je voedingssupplementen zoals vitamine B12?

Elke : Ik neem als supplement B12 spray omdat dat beter opneembaar is dan pilletjes. En voor de rest neem ik eigenlijk niks bij. Mijn bloedwaarden zijn steeds goed dus dat is niet nodig. Als dat wel nodig zou zijn, dan zou ik wel iets extra bijnemen en gericht bepaalde voedingsmiddelen meer gaan eten.

Anne : Hou je rekening met ‘vegan opties’ als je een vakantie plant?

Elke : Echt op vakantie gaan heb ik de laatste jaren niet gedaan, maar bij daguitstapjes of tripjes werd daar wel rekening mee gehouden. Ofwel een leuke vegan plek bezoeken gekoppeld aan het bezichtigen van de stad i.p.v. omgekeerd ;-). Ofwel een picknick mee voor onderweg. Dit jaar ga ik wel op citytrip samen met mijn beste vriend. We hadden enkele locaties in gedachten en dan heb ik gecheckt welke’ vegan-vriendelijk’ waren. Ik vind dat wel belangrijk op voorhand te weten omdat ik graag gewoon van de trip wil kunnen genieten zonder de hele tijd te moeten zoeken om toch iets eetbaars te vinden. Dus misschien iets meer voorbereiding en minder spontaan, maar wel relaxter ter plaatse.

Anne : Wat zijn je ultieme tips om over te schakelen naar een vegan lifestyle?

Elke  : Sommige mensen hebben een documentaire gezien en schakelen in één keer om, maar voor de meerderheid van de mensen is dat niet het geval. Voor hen kan het makkelijker zijn om het in stappen te doen. Bedenk ook waarom je wil overschakelen, hoe sterker die reden is, hoe makkelijker het zal gaan. Zeker in het begin moet je het allemaal niet te ver gaan zoeken door exotische gerechten te gaan klaarmaken. Als je kijkt naar wat je vroeger at, kan je daarvan een vegan variant van maken, door bijvoorbeeld een vegan burger en een vegan saus te maken bij aardappels en groenten. Als het wat meer een gewoonte wordt, dan kan je eens experimenteren met nieuwe ingrediënten of soorten gerechten.

Help ook je vrienden/familie. Zij hebben deze keuze (nog) niet gemaakt en weten niet precies wat jouw nieuwe levenswijze inhoudt. Vertel bijvoorbeeld welke merken je wel eet, waar je dat kan kopen, breng eventueel zelf iets mee als het dat hen makkelijker maakt. Check ook op voorhand in het restaurant wat jij kan eten en overleg dat eventueel even met de kok. Zo is de kok niet gefrustreerd als hij in volle drukte ineens iets moet verzinnen waar hij/zij geen ervaring mee heeft en is jouw leuke avondje met vrienden/familie niet om zeep.

En kijk naar wat je allemaal wel kan eten i.p.v. wat je niet meer kan eten. Je kan die dingen trouwens nog eten, je wil dat gewoon niet meer 😉

Bedankt voor het interview Elke.

Lees hier haar Foodtalk met mij op haar populaire blog Veganistischkoken.nl

Je kan heel veel inspiratie en recepten vinden op de website van Elke en haar kookboeken kan je vinden in de boekhandel en via haar website.

Hopelijk kunnen Elke en ik ook jou inspireren om met lekker en gezond eten zorg te dragen voor ons opwarmend klimaat.

Liefs

 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.