De ‘was en de plas‘ we ontkomen er niet aan en als we het dan toch moeten doen dan graag zo gezond en ecologisch mogelijk denk ik dan.
Ik maak mijn wasmiddel en wasverzachter sinds 2014 zelf en ik wil niet meer terug.
Blijkbaar ben ik niet de enigste die ecologisch én goedkoop de propere was terug in de kasten van onze liefsten legt.
De blogpost die ik twee jaar geleden postte over het zelf maken van wasmiddel is inmiddels bijna 84.000 keer bekeken.
Ik maakte toen ook een Youtube filmpje om het recept snel weer te geven. (zie onderaan deze blogpost)
Ik kreeg ook redelijk wat mails van mensen die nog een vraag over hadden over het zelf maken van wasmiddel. Misschien heb jij ook nog een vraag, daarom maak ik graag een overzicht van de meest gestelde vragen.
De negen meest gestelde vragen over het zelf maken van wasmiddel :
1. wat is het verschil tussen soda en natriumbicarbonaat?
Soda is natriumcarbonaat, het ziet er uit als gecrushed ijs. Het wordt ook wel eens huishoudsoda genoemd. Deze is geschikt om de wc te ontstoppen, te ontvetten, aangekoekte potten en pannen schoon te schrobben enz. Natriumbicarbonaat wordt ook baking soda genoemd. Deze ziet er uit als een fijn wit poeder en is minder agressief dan de natriumcarbonaat. Hier kan je ook mee schoonmaken.
2. de zeep wordt niet dik, doe ik iets verkeerd?
Of de zeep tijdens het afkoelen dik wordt of niet heeft te maken of er al dan niet palmolie in de zeep zit. Palmolie zorgt ervoor dat de zeep dik wordt, op de waskracht heeft dit geen invloed. Tegenwoordig is bijna alle Marseillezeep palmvrij en hoef je dus ook niet meer te mixen, wat nog gemakkelijker is :-).
3. kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken?
Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
4. welke etherische oliën kan ik het best gebruiken voor de was?
Zelfgemaakt wasmiddel heeft geen geur dus is het wel fijn om een lekker geurtje toe te voegen. Dit kan met etherische olie. Gebruik de goedkopere etherische oliën zoals lavendel, citroengras, citroen,…. Let wel op want onverdunde etherische olie kan vlekken veroorzaken bij rechtstreeks contact op kleding, doe deze dus bij het wasmiddel in het schuifje van de wasmachine, niet in de wasbol in de machine. Ongeveer 20 druppels etherische olie per wasbeurt volstaan. Etherische olie vervliegt, daarom gebruik je deze best per wasbeurt.
5. moet ik wasverzachter gebruiken?
Dit is persoonlijke goesting en hangt misschien ook af van hoe hard het water in jouw stad is. Een commerciële wasverzachter vermindert de absorptie van handdoeken met 30% omdat deze een laagje over de vezels legt. Bij synthetische kleding heeft wasverzachter geen zin. Een scheutje huishoudazijn in het schuifje voor wasverzachter is voldoende om het water minder hard te maken.
6. ik vind dat de was nog een beetje naar azijn ruikt als ik dat als wasverzachter gebruik, wat kan ik hiertegen doen?
Je kan je azijn infuseren met de schillen van mandarijnen en appelsienen. Let wel, enkel de schil gebruiken, geen vruchtvlees. Gebruik huishoudazijn, geen azijn voor voeding. Het verschil zit hem in het azijnzuur gehalte én de prijs !
7. hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken per wasbeurt?
De hoeveelheid van een klein bekertje of kopje is voldoende.
8. mag het wasmiddel in de wasbol of in het schuifje voor wasmiddel?
Omdat je per wasbeurt een 20 tal druppels etherische olie toevoegt aan het wasmiddel kan je dit het best in het schuifje van je wasmiddel gieten. In de wasbol kan de etherische olie vlekken op je kleding maken.
9. wast deze zeep even schoon dan een commercieel wasmiddel en wat met vlekken?
Het wasmiddel van Marseillezeep is zacht voor je huid en ook onschadelijk voor de natuur, deze zeep is dus minder agressief dan commerciële zeep. Bij normaal vervuilde was zoals kleding, badhanddoeken, lakens maakt dit wasmiddel goed schoon. Bij zwaar vervuilde kleding zoals voetbalkledij met gras en moddervlekken, werkkledij of andere vlekken is het nodig om de vlekken in te smeren met vlekkenzeep. Ik doe dat ook altijd met hemdskragen, zo worden deze terug brandschoon. Keukenhanddoeken die heel vuil zijn was ik op 90°C met natriumpercarbonaat. Witte lakens was ik met het wasmiddel voor witte was en twee eetlepels natriumpercarbonaat (dit bleekmiddel werkt vanaf 40°C).
Alle ECO LAUNDRY grondstoffen op één adres of in één pakket :
Palmvrije witte blokken Marseillezeep (400 gram 6 €) zijn speciaal voor de was ontwikkeld.
Deze Aleppo zeep is zowel voor de huid geschikt als om wasmiddel te maken. Deze zeep bevat geen palmolie en zal dus ook niet indikken.
ECOCERT Zeepvlokken De zeep is al geraspt dus kan je nog sneller aan de slag om wasmiddel te maken. Deze zeep bevat een deel palmolie en dikt wel in.
Ecologische en vegan vlekkenzeep voor hemdskragen en alle soorten vlekken. Maak de vlek nat en wrijf de zeep over de vlek en stop meteen in de wasmachine.
Natriumpercarbonaat (of simpel gezegd vast waterstofperoxide) is er voor de witte was. Het werkt bij een temperatuur vanaf 40°C dus zeer geschikt voor witte badhanddoeken en witte lakens.
Je kan alle grondstoffen voor een ecologische was vinden in één VOORDEEL ECO LAUNDRY PAKKET. Hier zitten de 5 must-have grondstoffen in voor wasmiddel, wasverzachter, bleekmiddel voor witte was, vlekkenzeep en essentiële olie van Lavendel. Ik maak het de mensen graag gemakkelijk, we hebben het al druk genoeg maar willen toch graag duurzaam bezig zijn :-).
Nog meer recepten voor een ecologische schoonmaak vind je in mijn boeken Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken en Ecolifestyle. Aan de slag !
Het filmpje kan je hier bekijken :
Succes met het maken van je wasmiddel en wasverzachter !
Ik gebruik je wasmiddel al een jaar, en ben er erg tevreden over. Alleen zweetgeurtjes in sportkleding zijn niet verdwenen. Heb je daar tips voor?
Dag Noor
je kan in het bakje van de voorwas een scheut azijn doen of je kan de kledij een paar uur in de week zetten in een emmer met een scheut azijn erbij.
Ik vind dat de etherische olie van lemongrass bij het wasmiddel voor de was van sportkleding ook goed werkt. Succes !
Groetjes
Anne
Ik gebruik het wasmiddel ook sinds een jaar ongeveer. Ik maak ook altijd azijn geïnfuseerd met sinas- en citroenschillen (wel een maand laten staan vooraleer hij echt de geuren heeft opgenomen – makkelijk te bewaren in zo’n grote limonadedispenser – kraantje open en gieten) en gebruik die in plaats van wasverzachter. Sindsdien vind ik dat de zweetgeurtjes net veel minder zijn, zelfs in t-shirten die al oud zijn en al heel lang gebruikt worden om te sporten.
Hey Martine, goed idee om de azijn in een grotere dispenser te doen want deze wasverzachter gaat er inderdaad snel door.
Top Tip !!! Bedankt om deze te delen :-).
Hallo Anne, wat is het verschil tussen onderhoudsazijn en natuurazijn (die bij de vinaigrette in de buurt staat)? Waarom mag deze niet in de was? Ik deed dit eigenlijk wel, maar lees hier dat dit verschillend zou zijn.
Dag Stefanie, schoonmaakazijn is zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is ook goedkoper en vind je
in de supermarkt bij de schoonmaakmiddelen. Groetjes Anne
Is er kans op bacterie en schimmelgroei omdat je met water werkt?Ik maak namelijk een
10 liter in 1 keer . Mvg
.
Dag Natascha,
Ik zou deze toch binnen de vier maanden opgebruiken. Dus afhankelijk van hoeveel je wast per maand eens zien hoeveel je nodig hebt?
Groetjes
Anne