Oef, de eerste week “back to school” hebben we weer overleefd. De schoolboeken zijn gekaft en alle nodige spullen zijn aangekocht. Voor de rest is het toch weer wennen aan het snelle tempo en de nood aan regelmaat.

De kinderen komen uitgehongerd thuis van school en het eerste wat ze zeggen is “wat eten we vanavond?”. Koken doe ik graag, dat kost me geen moeite, maar bedenken wat we gaan eten dat is andere koek. Als ik vraag aan de man en de kids wat ze willen eten krijg ik vier verschillende voorstellen dus dat werkt niet :-).

In de periode toen we net overgeschakeld waren naar vegetarisch eten hield ik de nieuwe succes receptjes bij in een klein schriftje. De recepten haalde ik vooral van Pinterest. Na een paar weken had ik een mooi arsenaal van receptjes bijeen die ik goed onder de knie had. Als ik geen inspiratie heb dan is dit schriftje mijn redding.

Wat me het meest helpt is een weekmenu planning maken. Slechts één keer per week nadenken over wat we gaan eten en dan ook in één keer alle boodschappen doen is mijn houvast die me in drukke tijden enorm veel tijd en geld bespaard.

Het laatste wat je wil na een drukke werkdag is nog naar de winkel te moeten gaan en daar hopen op inspiratie.

 

Bespaar jezelf deze ellende en “start planning”, vandaag nog.

 

Om je hierbij te helpen heb ik voor jou een weekmenu planner template ontworpen die je gratis kan downloaden om te printen. Uiteraard print je deze dubbelzijdig zodat je ineens voor twee weken aan de slag kan (én papier en bomen bespaart ;-). Wat extra fijn is bij deze weekmenu planner is dat je kan plannen voor je lunch en diner en er staat ook een boodschappenlijst bij. Drie in één ! :-).

 

Je hebt het al door, er zijn niets dan voordelen aan weekmenu planning, ik zet ze even voor je op een rijtje :

 

 • slechts 1 x per week boodschappen doen bespaart enorm veel tijd. Je hoeft niet elke dag na te denken over wat je gaat eten en je doet alle boodschappen in 1 toer.
 • Je bespaart ook enorm veel geld want je maakt een boodschappenlijstje en koopt enkel wat je nodig hebt, je komt niet meerdere keren per week in de verleiding om snoep enz. te kopen.
 • Het is beter voor het milieu want je verplaatst je slechts 1 x per week voor je boodschappen dus minder verbruik van fossiele brandstof en verspreiding van fijnstof.
 • Je zal gezonder en gevarieerder eten.
 • Veel minder voedselverspilling.
 • Veel minder verpakkingsafval.
 • Beter overzicht/inzicht in je uitgaven.

 

Je kan vast niet wachten om het weekmenu te printen, maar lees eerst nog deze 7 belangrijke tips :

 

 1. Heb je vaste dagen voor veggie, spaghetti, pizza, frietjes,.. vul deze dan alvast in op de planner. Heb je nog geen vaste dagen voor bepaalde maaltijden begin er dan nu mee.
 2. Kies een vaste dag voor je wekelijkse boodschappen. Zo bespaar je tot drie uur tijd per week en ook geld want je hebt dan ook minder vaak verleiding om impuls aankopen te doen.
 3. Uiteraard wil je geen overload aan wegwerpverpakkingen in huis halen en doe je “zero waste” boodschappen met je eigen zakjes en potjes. Deze kan je kopen via mijn webshop.
 4. Bestel bij je warme bakker brood voor een ganse week en vries dit in met een plastic zak er rond. Zo blijft het vocht in het brood en is het na ontdooien even mals als vers brood.
 5. Maak extra eten klaar voor de lunch de dag erna of maak dubbele porties om in te vriezen.
 6. Leg de boodschappenlijst thuis in het zicht zodat jij en de rest van je gezin kunnen aanvullen wat er moet worden bijgekocht.
 7. Hou de oude weekmenu’s bij in een mapje voor als je geen inspiratie hebt.

 

Download gratis je weekmenu planner PDF.

 

Ik hoop dat dit je zal inspireren en motiveren om een goede weekplanning te maken. Een klein beetje organisatie kan een groot verschil maken.

Succes !

Anne Drake_Handtekening-RGB

Foto Karen Van Winkel

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.