Happy Vegetarian Day ! Ook voor de niet-vegetariërs want zij hebben de grootste invloed op de snel groeiende markt van vegetarische en veganistische alternatieven op vlees -en zuivelproducten. Iedereen weet intussen dat minder dierlijke producten consumeren ook beter voor je gezondheid is en veel vleeseters lassen daarom meer vegetarische maaltijden in.
Wist je dat door over te gaan naar een plantaardige levensstijl je je ecologische voetafdruk met maar liefst 50% zou kunnen verkleinen? Maar ook gewoon minder dierlijke producten eten is al een stap in de goede richting.
Al (w)etend kunnen we de wereld redden !
- Draag niet meer bij tot ontbossing van prachtige regenwouden die worden omgebouwd naar landbouwgrond om veevoedergewassen (soja) te telen.
- Bespaar duizenden liters drinkbaar water. Wist je dat de watervoetafdruk van één steak 4.000 liter water is? In het algemeen hebben dierlijke producten per kilogram een grotere watervoetafdruk dan plantaardige producten.
- Helaas staat het dierenwelzijn niet op de hoogste plaats van belangrijkheid in de vleesindustrie.
- Minder vlees eten verbetert je gezondheid. De gevolgen van minder vlees eten zorgt voor een lagere cholesterol, minder hart- en vaatziekten en je blijft beter op gewicht.
- Vleesvervangers zoals bonen, linzen, noten, seitan, quorn en tofoe zijn niet alleen gezonder maar ook goedkoper.
- Per kilo verkoopbare wilde vis is er tot 6 kg bijvangst vis (te jonge vis, haaien, dolfijnen, bruinvissen, zeeschildpadden etc…)
- En alsof dat nog niet erg genoeg is eten de vissen ook van de plastic soep. Dat zorgt voor een storing van hun hormonaal systeem. Via de voedselketen komen deze hormoonverstorende stoffen ook in ons lichaam terecht.
- Kweekvis is helaas even on-duurzaam. Omdat de vissen in de bassins te dicht op elkaar zitten krijgen ze ziektes. Deze worden bestreden met antibiotica en pesticiden. Je kan je al inbeelden wat dit betekent voor het ecosysteem. Of deze vissen dan ook nog een gezonde bijdrage leveren op ons bord wordt meer en meer in vraag gesteld. Meer lezen .
Bron : boek Wat (w)eten we? van Laurens De Meyer.
Groenten in de hoofdrol.
Van de ene dag op de andere vegetariër worden kan, maar hoeft niet. Als iedereen wekelijks één of meerdere vleesloze dagen inlast doen we al ontzettend veel. Heb je dat extra zetje nodig ( of je huisgenoten), bekijk dan deze documentaires op Netflix
- What the health,
- Cowspiracy,
- Forks over knives .
Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je aan een plantaardige levensstijl begint.
Experimenteer meer met groenten, kikkererwten, linzen, bonen, kruiden en laat je creativiteit de vrije loop. De websites van Eva VZW en Plantaardigplan.nl zijn een bron van inspiratie voor lekkere vegetarische gerechten.
Heb je op Wereld Vegetarisme Dag geen tijd om te koken ga dan eens naar een vegetarisch restaurant. Op de website van Eva vzw vind je per stad een lijst met ‘veggie’ vriendelijke restaurants.
Promoot je mee het vegetarisme?
Post dan op 1 oktober een foto van je veggie maaltijd op sociale media met #wereldveggiedag en inspireer ook anderen met jouw favoriete vegetarische recept.
Hier is een foto van één van mijn favoriete vegetarische recepten (het is eigenlijk vegan) Indische Dahl met rijst. Het gerecht is super gemakkelijk om te maken, lekker pittig én goedkoop. Je vind alle ingrediënten voor gezonde, biologische voeding op de website Kazidomi. Kazidomi werkt met een lidmaatschap dat je de grootste kortingen geeft op je aankopen. Met mijn persoonlijke kortingscode ANNEDRAKE20 ontvang je 20% korting op je lidmaatschap. Hoe dat juist werkt lees je hier op de website van Kazidomi.
Recept : Indische Dahl met basmati rijst voor 6 personen :
-EL is eethlepel en TL is theelepel-
- 500 gram ongekookte rijst + 1 liter water voor de rijst + 1 TL zout.
- 270 gram ongekookte rode linzen
- 100 gram fijngehakte ui
- 1 of 2 tenen gehakte look
- 2 EL kokosolie
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 2 EL tomatenconcentraat
- 2 EL Indische rode currypasta (supermarkt)
Kruidenmengeling :
- 1/2 EL garam masala
- 1 TL currypoeder
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 TL suiker
- 1 TL fijngehakte look of 1/2 TL lookpoeder
- 1 TL fijngehakte gember of 1/4 TL gemberpoeder
- Een mespunt cayennepeper.
Verse koriander om af te werken.
Bereiding :
Spoel de linzen grondig en kook ongeveer 10 à 15 minuten op een zacht vuur tot ze gaar zijn.
Zet ook de rijst op (kooktijd volgens de verpakking, meestal 10 minuten)
Fruit in een grote pan de ui en look in de kokosolie en bak de rode currypasta en de kruiden mee.
Voeg de tomatenpuree toe en de gekookte linzen. Voeg de kokosmelk toe en laat nog eens 5 uur op
een zacht vuur stoven. Versier dahl en rijst met de koriander en dien op.
Smakelijk !