Het lukt me al enkele jaren zeer goed om mijn plastic afval drastisch te verminderen. Ik vond voor zo goed als alles een zero waste alternatief. Inderdaad, ‘zo goed als alles’, want het was moeilijk een goed alternatief voor shampoo te vinden. Bij zero wasters is de “no poo” methode met bicarbonaat en appelazijn heel populair maar dit werkt niet bij iedereen en je kan het ook best niet te lang doen omdat bicarbonaat te alkalisch is voor je hoofdhuid . Ik kocht al een hele tijd sulfaatvrije shampoo maar dit loste het plastic verpakkingsprobleem natuurlijk niet op. Plastic verpakkingen kunnen bisfenol A (BPA) bevatten, deze stof gaat over in het product dat verpakt is. BPA werkt hormoonverstorend en is zelfs gelinkt aan obesitas. Weer een reden om zoveel mogelijk plastic verpakkingen te vermijden.Ik heb geleerd om zelf shampoo te maken, maar daar had ik 6 verschillende grondstoffen voor nodig die ik enkel in plastic flesjes kon kopen.

Eerder probeerde ik al solid shampoo bars maar deze bevatten als hoofdingrediënt sodium laureth sulfate (SLS) of natrium laureth sulfate (beide benamingen hebben hetzelfde INCI : Sodium Laureth Sulfate).  SLS zorgt dat je shampoo schuimt maar veroorzaakt huidirritaties. 

Toen ik de shampoo van Pachamamaï ontdekte was ik wat sceptisch en gebruikte deze zonder daarna conditioner aan te brengen zodat ik goed kon testen wat deze voor mijn haar deed.

 

shampoobar2

 

 

Intussen heb ik mijn haar zes keer met deze blok gewassen en ik ben helemaal om. Eindelijk heb ik de oplossing gevonden : dit is een aangename shampoo die goed schuimt, duurzaam is en mijn haar ook nog eens volumineus maakt. Een leuke meevaller is dat deze zeep ook nog eens super zuinig is in gebruik. Omdat ik mijn haar na het wassen altijd brush geef ik ook extra verzorging aan mijn haarpunten met de Pachamamaï shampoo/conditioner Sweetie.

 

Eén blok gaat even lang mee dan twee bussen shampoo. Ook super handig om mee te nemen op reis.

Ik gebruikte Notox voor vet haar, er zijn 4 verschillende soorten shampoo van dit merk. De prijs is 9.95€ per stuk.

 

Gebruik :

Laat de blok  zachtjes schuimen tussen je handen. Wrijf en masseer de shampoo met je handen door je haren. Daarna goed uitspoelen. Een tweede wasbeurt mag, maar is niet nodig. De blok aan de lucht laten drogen (niet in water laten liggen).

 

Ingrediënten Notox solid shampoo:

Sodium Cocoyl Isethionate (uit kokosnoot), Ocimum Sanctum (Tulsi-heilig basilicum) leaf powder*, Cocos Nucifera (Kokosnoot) oil*, Ricinus Communis (Wonderolie) seed oil*, Sodium Lauroyl Lactylate (uit Koolzaad), Acetum* (azijn)
* uit gecontroleerde biologische landbouw

 

 shampoobar met kam2
Over Pachamamaï :

Pachamamaï is een Franse coöperatie die ambachtelijk producten maakt met het beste uit de natuur. 100% natuurlijk, vegan & dierproefvrij. De bio-actieve ingrediënten voor hun innovatieve formules worden met voorkeur geselecteerd uit fair trade en biologische landbouw.

Overzicht shampoo’s :

pure-2

PURE is een milde en voedende shampoo met wonderolie, klei en pepermunt. Wonderolie versterkt het haar, klei zuivert het haar en maakt het haar zacht. Geschikt voor normaal haar.

 

Lees meer

 

notox-2

NOTOX is een milde en kalmerende shampoo met het ayurvedisch kruid Tulsi. Kokosolie voedt het haar en azijn geeft een mooie glans. Geschikt voor gestrest haar, vet haar, gevoelige hoofdhuid, gevoelig voor jeuk en roos.


Lees meer

 

glamourous-2

GLAMOUREUS is een milde en voedende shampoo met baobab olie, sheaboter en ylang-ylang. Baobab en sheaboter versterken het haar en maken het zacht en glanzend. Geschikt voor droog, dof en broos haar.


Lees meer

 

sweetie-2

SWEETIE is een milde en hydraterende shampoo met rijstmelk. Kokosolie voedt en beschermt het haar en rijstmelk maakt het haar zacht en glanzend. Geschikt voor alle haartypes, ideaal voor beschadigd haar, lang, krullend, fijn of gekleurd haar. Ook geschikt als ontwarrende conditioner.
Lees meer

 

Ik hoop dat je bij deze ook de oplossing gevonden hebt voor zero waste haar wassen.

Veel succes met je solid shampoo bar !

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

7 Comments

 1. Bedankt voor de tip!
  Ik gebruik ook al een hele tijd de shampoo bars van Lush omdat die verpakkingvrij zijn, maar helaas zit er inderdaad wel SLS in.
  Ik heb ook al zelf zeep gemaakt, en geprobeerd om goed recept voor vaste shampoo te vinden, maar voorlopig nog geen bevredigend resultaat (de zepen zijn wel goed voor de rest van het lichaam!).
  Dus: dit lijkt me wel wat! Waar koop je deze bars? Enkel online of zijn er ook winkels (in het Antwerpse) waar ze te koop zijn? Ik ga ze liever met de fiets halen dan dat een busje ze moet komen afleveren 😉

  • Dag Krista,

   zelf shampoo maken is inderdaad niet zo eenvoudig. Het merk dat ik gebruik Pachamamaï koop ik bij Druantia in Lier, deze is de webwinkel die je ook via mijn website kan vinden. Ik heb wel al soortgelijke shampoo bars bij Robuust in Antwerpen gezien. Ik weet niet of deze even goed zijn als deze van Pachamamaï maar je kan het eens proberen. Succes ! Anne

 2. dankje, ik zag de link in je post pas later 😉 Ik zal idd eens kijken wat Robuust heeft liggen (ik kom daar wel vaker), en anders zal ik de Pachamamai-shampoo kopen bij Druantia!

 3. Hi Anne, gebruik je deze nog steeds met plezier? Ik ben er ook mee begonnen maar moet nog even wennen, het haar is heerlijk zacht, maar nog wel wat vettig, het kan ook door het zweterige, plakkerige weer komen. ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! groetjes, Nienke

  • DAg Nienke,

   ik heb vet haar en gebruik al een paar maanden de Notox van Pachamaï, deze bevalt me echt heel goed. Soms was ik mijn haar twee keer na elkaar, als ik het gevoel heb dat het de eerste keer niet goed schuimde. Ik ga nu iets uittesten voor vet haar, een poeder waar je een papje van maakt en dan op je hoofdhuid laat inwerken. Nadien moet je het gewoon wassen met shampoo. Ik hou je op de hoogte :-). Groetjes

   • Heel graag! Ik merk dat mijn haar zachter word als ik erna toch even spoel met wat azijn in water. Maar het haar wordt wel weer gauw vettig. Toch bevalt de bar me wel heel goed omdat hij zo mild is. voor nu een goede low waste optie! Ben benieuwd naar je nieuwe ervaringen!

    • Hey Nienke
     ik testte het kleipoeder voor mijn haar en ik was heel tevreden.
     Super proper haar en meer volume. Het is niet voor elke keer omdat je wel je tijd moet nemen, maar
     ik ga het zeker 1 x per maand gebruiken. Je kan het ook als gezichtsmasker en voor je lichaam gebruiken.
     Ik zal het volgende week op mijn webshop zetten dan kan je het bekijken.
     groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.