Zero waste leven hoe doe je dat?
Zero waste is niet leven zonder afval, het is wel een streven naar veel minder afval.
Het leuke ervan is dat je elke dag opnieuw kan beginnen. Elke dag neem je een stap en gaat het eens een keertje mis dan doe je daarna gewoon terug verder je best om zoveel mogelijk afval uit je leven te bannen. Het is een proces van vallen en opstaan en soms kan je niet de beste keuze maken maar moet je gaan voor de minst slechte.
Je kan ook niet alles tegelijk aanpakken zoals verpakkingsafval vermijden, minder of geen vlees eten, zelf je producten maken, overgaan naar een 100% groene stroom leverancier, je op een andere manier verplaatsen (fiets, car-sharing, elektrische auto, openbaar vervoer) enz. Kies iets wat voor jou op dit ogenblik het meest haalbaar is en begin daarmee.
Ik ben gestart in 2013 en ik ben nog steeds stappen aan het nemen. Mijn leven is er kwalitatief op vooruit gegaan en ik sta veel bewuster in het leven. Elke dag leer ik bij, dat maakt het leven boeiend en leuk.
Het is ook heel belangrijk te beseffen dat het beter is dat duizenden (of laat ons even dromen, miljoenen) mensen alle dagen doen wat ze kunnen om hun impact op deze planeet te verlagen dan dat er een handvol alles perfect doen.
In het begin van het jaar zitten we vol goede voornemens en daar wil ik graag gebruik van maken door je kennis te laten maken met herbruikbare spullen voor in je badkamer. Door herbruikbare producten te gebruiken in de plaats van wegwerp blijft je vuilbak leeg. Zo simpel kan het zijn.
“Door wegwerp artikelen te kopen, gooi je bijna letterlijk geld in de vuilbak.”
Herbruikbare producten kopen is een investering, maar deze heb je in een mum van tijd terug verdiend.
Een zero waste badkamer straalt rust uit wat niet onbelangrijk is voor je kostbare me-time.
Wat heb je nodig voor een zero waste badkamer:
De recepten om zelf verzorgingsproducten te maken zoals :
ontschminkingsdoekjes, gezichtstonic, dagcrème, tandpasta, mondwater, lichaamspralines (ipv bodylotion), scrub, droogshampoo en deo-roller
vind je terug in mijn boek Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken. (bij Bol te koop via mijn website)
- Dankzij herbruikbare wattenrondjes en ontschminkingsdoekjes bespaar je heel wat geld en verminder je je afvalberg. Maak je eigen kant en klare ontschminkingsdoekjes volgens het recept in mijn boek of gebruik eenvoudigweg amandelolie om je gelaat te reinigen. Ook als je geen make-up gebruikt is het nodig je gezicht te reinigen. Je huid heeft een pH waarde van 5.5, water pH van 7 en de meeste schuimende reinigers hebben een pH van 9. Daarom trekt je huid na de douche of reiniging met make-up removers. Amandelolie heeft een pH waarde van 5 – 5.9 dus mild voor je huid. Maak het zachte bamboe ontschminkingsdoekje nat met warm water, wring het goed uit en verwijder de olie en make-up resten.
- Als gezichtstonic kan je rijstwater gebruiken (zie recept in boek) of een hydrolaat (bloemenwater). Voor de vette huid gebruik je hamamelis(=toverhazelaar), voor de droge huid gebruik je rozenhydrolaat, voor de gevoelige huid Roomse kamille en lavendel is voor alle huidtypes geschikt (=ook herstellend na zonnebrand). Breng het hydrolaat aan met een herbruikbaar wattenrondje en verwijder de laatste restjes vuil van je huid.
- Wattenstaafjes van karton en katoen ipv plastic stokjes van Care bij Delhaize (Fairtrade).
- Make-up koop je van merken met een duurzaamheidslabel. De verschillende labels vind je bij labelinfo.be.
- De houten kammen en borstels van Kost worden in Duitsland met de hand gemaakt van beukenhout uit duurzaam beheerde bossen.
- Wegwerp scheermesjes zijn duur. Met deze safety razor en natuurlijke scheerzeep scheren mannen en vrouwen zich super zacht en glad. De navul scheermesjes kosten geen geld.
- Voor elk haartype is er een solid shampoo bar en je lichaam wassen doe je beter met een zachte zeep die de pH waarde van je huid respecteert. Aleppo zeep wordt al meer dan duizend jaar gemaakt van biologische olijfolie en laurierbesolie. Hoe hoger het percentage laurierbesolie, hoe duurder de zeep. Heb je graag een geurende zeep dan hoef je maar te kiezen uit deze acht biologische zeepblokken van Dr Bronner.
- De menstruatiecup heeft volgens mij enkel voordelen. De wasbare maandverbanden en inlegkruisjes zijn super zacht en comfortabel en lekken niet dankzij het ondoorlaatbaar laagje. Het hoeft geen uitleg dat ‘tante Rosa’ een kostelijke zaak is, dat is dan bij deze ook ineens opgelost.
- Plastic tandenborstels zijn passé. Deze composteerbare bamboe tandenborstel bevat geen BPA zoals de gewone plastic tandenborstels. Tandplakvorming kan je vermijden door dagelijks deze houten stim-u-dent stokers (standaard en extra dun) te gebruiken. Verpakt in kartonnen een doosje.
- Deze aluinsteen is een effectieve deodorant. Hij verlaagt het de pH-waarde van het huidoppervlak waardoor je huid onleefbaar wordt voor het type bacteriën die de zweetgeur veroorzaakt. De steen bevat noch ammoniumzout, noch aluminiumchloor-hydraat, de stof die gelinkt wordt aan borstkanker. De aluinsteen veroorzaakt geen chemische reacties en is duurzaam. Je maakt de steen een beetje nat en brengt deze aan op je droge oksels voor een fris en zuiver gevoel. Laat geen sporen na op je kleding en gaat heel lang mee.
- Een loofa of sisal spons hebben een stimulerend effect op je bloedsomloop. Deze duurzame sponzen masseren de huid op zachte wijze en verwijderen de dode huidcellen.
Zoals je ziet is er voor zo goed als alles wat je nodig hebt een zero waste oplossing. Plastic flacons zijn verleden tijd. Bovendien ontsnap je ook aan de schadelijke chemische stoffen waar we anders dagelijks aan blootgesteld worden. Ik speel liever geen Russische roulette met mijn gezondheid.
Plastics worden gemaakt van fossiele brandstoffen en deze houden we beter waar ze zijn…in de grond.
Om je impact in de badkamer zo laag mogelijk te houden neem je beter een korte douche (max. 5 minuten) dan een bad en als je badhanddoeken aan vervanging toe zijn kan je beter bamboe handdoeken kopen. Bamboe is duurzamer dan katoen en mag op lage temperatuur gewassen worden. Dat scheelt ook weer voor je energieverbruik.
Heb jij nog tips voor een ‘low impact’ badkamer?
Mijn beste wensen voor een gelukkig, gezond en duurzaam 2018.
foto’s uit boek : Karen Van Winkel