Ga je deze zomer voor een ‘staycation‘, een vakantie met thuis als uitvalsbasis, of zoek je verre oorden op? Ik schreef eerder al een blog met 13 tips over duurzaam reizen.

Sinds vorig jaar dook het Zweedse woord Flygskam op. Het betekent zoveel als ‘schaamte om te vliegen’. Björn Ferry, een Olympisch Kampioen maakte een statement voor het klimaat door eind 2017 aan te kondigen dat hij enkel nog per trein zal reizen, ook voor zijn job bij de Zweedse TV zender.  Zijn boycot kreeg heel snel bijval bij andere bekende en minder bekende Zweden, wat wel merkwaardig is daar de Zweden ‘s werelds meest frequente vliegers zijn. Tegelijkertijd kwam er buiten #flygskam, ook nog een andere hashtag, namelijk #jagstannarpåmarken wat zoveel betekent als ‘ik blijf op de grond’. 

 

In België hebben we Zomer Zonder Vliegen, ZZV is een website waar alle tips en ideeën worden verzameld voor vakanties zonder vliegen. Je vindt er links naar andere websites met interessante en inspirerende verhalen  voor het plannen van jouw ZZV reis.

In eigen land is het ook erg leuk en is er nog zoveel te ontdekken. Met de overvloed aan festivals, zomerbars en andere leuke activiteiten hoef je je thuis echt niet te vervelen.

 

Of je nu met het vliegtuig reist, met de auto, trein of fiets, een praktisch ingepakte reiskoffer wil toch iedereen. Ik wil vooral zo min mogelijk plastic verpakkingen mee op reis nemen. Dan kan als je vloeistoffen vermijdt en gaat voor solid versies.  Deze wegen minder, kunnen niet gaan lekken en leeglopen tussen je spullen. Op vakantie neem ik de zero waste producten mee dit ik ook thuis gebruik.

Ik zet ze hier op een rij :

Bamboe tandenborstel

Solid tandpasta Crystal Pachamamaï

Solid tandpasta Black Pachamamaï

Bamboe flossdraad

Solid deodorant Pachamamaï

Solid gelaatsreiniger Pachamamaï

Solid shampoo Pachamamaï (Voor elk haartype is een solid shampoo.)

Herbruikbare wattenrondjes

 

 

 

 

 

 

 

Een blok zeep is ook handiger voor onderweg dan een douchegel, die kan opengaan in je bagage. Uiteraard laat je in het hotel de flesjes shampoo, douchegel en lotion links liggen. Deze wegwerpverpakkingen zorgen voor een enorme afvalberg.

Marseillezeep Rampal Latour 600 gram Deze blok Marseillezeep is zeer zacht voor je huid en kan je ook gebruiken om je kleding te wassen met een handwasje.

 

 

 

Ga je naar een festival, zomerbar of picknick dan is deze leuke bamboe Zero Waste Kit je redder in nood tegen de afvalberg. Deze handige kit rol je op en neem je overal mee op stap.

Op vakantie ga je wel eens naar een gezellig lokaal marktje en dan neem je net zoals thuis je eigen fruit -en groentenzakjes mee.

 

Deze zero waste en solid producten zijn erg handig voor op reis en nemen nauwelijks plaats in. Je kan deze vinden in de ecologische webshop Kazidomi. Kazidomi werkt met een lidmaatschap om kortingen van 20% tot 50% mogelijk te maken. Hoe dit werkt lees je op de website.

Ben je ook nog op zoek naar leuke vakantielectuur? Met mijn boek ‘Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken’ doe je ongetwijfeld veel inspiratie op om na de vakantie met volle energie aan de slag te gaan voor een gezonde en afvalarme levensstijl.

Dit boek geeft je meteen zin om je afvalberg aan te pakken, zelf je producten te maken en meer plantaardig te eten. Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en mijn website.

 

 

 

 

 

 

Ik wens je een fijne en deugddoende vakantie !

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.