De oorsprong en effecten van Ceder

Ceder(hout) etherische olie

Ceder(hout) olie is afkomstig van de Ceder boom. De vrucht van deze boom, die tot wel 40m hoog kan worden, stond in het oude testament symbool voor macht, jeugdigheid en schoonheid. 30kg van het hout levert ongeveer 1kg zoete, houtige olie op. Olie afkomstig van de Juniperus boom wordt vaak ook Ceder olie genoemd, maar aangezien de samenstelling volledig verschillend is, zijn deze minder huidvriendelijk. Zo werkt de echte Ceder etherische olie zeer doeltreffend tegen hoofdhuidproblemen, cellulitis en striemen. Ook voor de verzorging van een te vette huid is deze olie een aanrader! Mentaal is deze olie een goede vriend in de strijd tegen vermoeidheid, nervositeit, slapeloosheid, angst en depressie.

Dagelijkse toepassingen van Ceder etherische olie

Ceder(hout) etherische olie - pranarom

Aandoeningen aan de luchtwegen Last van een verkoudheid, infectie aan de luchtwegen of zelfs chronische bronchitis? Gebruik dan deze olie in een aromadiffuser in de woon- of slaapkamer. Mijn tip: Kies voor de slaapkamer, naast de effectieve bestrijding van de problemen met de luchtwegen, zorgt het zachte en rustgevende karakter voor een goede nachtrust. Die leidt dan weer tot een evenwichtigere dag en versnelt het herstellingsproces.

Huidaandoeningen

Zoals ik hierboven al zei, is Ceder ideaal voor het behandelen van huidproblemen. Of het nu gaat om een droge huid of een geval van zware cellulitis, ceder olie werkt hydraterend, verzachtend en helend. Voeg de olie toe aan een neutrale crème of massage olie en smeer de zone hiermee in. Ook voor de behandeling van hoofdhuidproblemen is deze olie een uitstekende keuze.

Recreatief

In de sauna is deze olie een echte topper! Het zorgt voor niet alleen een aangename, maar ook rustgevende geur. Bovendien blijft het zijn eigenschappen behouden, dus helpt het mee om tijdens jouw relaxerende sauna beurt de luchtwegen, al dan niet preventief, weer eens helemaal vrij te maken.

Mentaal

De mentale eigenschappen van deze olie zijn vooral erg kalmerend. Zo helpt het aroma van deze olie bij het vechten tegen nervositeit, vermoeidheid, slapeloosheid, angst en zelfs depressie.

Waar moet je op letten?

Ook voor ceder gelden zowat dezelfde opmerkingen als voor de meeste andere etherische oliën. Het is bijvoorbeeld afgeraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Ceder heeft een zeer toegankelijk en zacht aroma, maar kan bij een te sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Mijn motto is ‘less is more’.