Je zou denken dat je deo-roller niet zelf kan maken
maar dit is een van de eerste verzorgingsproducten die ik zelf gemaakt heb. Zelf je deo-roller maken lijkt moeilijk maar dat is het echt niet. Het is zelfs gemakkelijker dan mayonaise maken. Een kind kan het maken. Het enige waar je op moet letten is het gebruik van etherische olie omdat deze zeer geconcentreerd is.
De eerste keer dat ik deodorant had gemaakt vond mijn man dat het niet lekker ruikte. Tja, als je Fa en Axe gewoon bent dan is het wel even aanpassen die natuurlijke geur. Bij mijn volgende deo-roller productie had ik er dan maar een paar extra druppels etherische olie van citroen bij gedaan voor de frisse toets. Lode ruikte aan het nieuwe flesje en de geur was goedgekeurd. Hij smeerde de roller aan zijn oksels en … begon ongerust met zijn armen te wapperen.
“Wat is dat zeg, dat prikt, dat doet zeer !”
Riep hij uit. Oeps, ik had dan toch iets teveel etherische olie citroen gebruikt. Daar ging het vertrouwen in mijn zelfgemaakte brouwsels. Intussen staat mijn recept voor deo-roller op punt hoor 🙂 en gebruiken wij thuis allemaal deze zelfgemaakte deo-roller.
Zelf deo maken (recept)
Benodigdheden:
Een lege deo-roller (hergebruik die al je al hebt – doe de dop er af en doe flesje en dop in de vaatwasser), een staafmixer en een keukenweegschaal.
Je kan ook lege deo-rollers kopen. www.de-kruiderie.com.
Slechts 4 ingrediënten nodig om deo-roller te maken:
-210 gram Hydrolaat (on-line, natuurwinkel, apotheek)
-10 gram Aluin (apotheek)
-1 theelepel Xanthaangom (apotheek)
–Etherische olie (EO) naar keuze (natuurwinkel, on-line). Combineer munt, citroen, rozemarijn, oranjebloesem…
Ik neem 3 druppels munt, 3 druppels citroen, 2 druppels rozemarijn en 9 druppels oranjebloesem. Experimenteer, maar easy on the lemon ! 😉
Dit recept is voor twee deo rollers van 50 ml en je zal nog wat over hebben. Bewaar de overschot in een glazen potje in de koelkast om later bij te vullen.
Een beetje uitleg over de ingrediënten :
Hydrolaat is het vocht dat overblijft bij de productie van etherische oliën. Ik gebruik hydrolaat van Salie.
Etherische Olie : de meeste vluchtige olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie van de plantendelen.
Eigenschappen van Salie : werkt zweetremmend.
Eigenschappen van Munt : werkt verkoelend.
Eigenschappen van Rozemarijn : werkt anti-bacterieel.
EO van Citroen is desinfecterend en verfrissend. Kan de huid irriteren dus bouw liever op met deze EO.
Aluin is afkomstig uit aluinkristallen die uit rotsen komen. Het is een natuurlijk product dat geen metalen achterlaat in je lichaam. Aluin verlaagt de PH van de huid (tot onder 2), waardoor de micro-organismen die de bekendezweetgeur veroorzaken, gedood worden. Aluin werkt helend en ontsmettend
Xanthaangom ontstaat door bateriële fermentatie uit suiker en melasse. Het is een verdikkingsmiddel dat zowel voor voeding als cosmetica word gebruikt.
Je doet het zo :
Verwarm het hydrolaat zodat de aluinkristallen volledig oplossen. Laat volledig afkoelen en roer er dan de xanthaangom en etherische olie door. Als het klontert moet je er even met de staafmixer door.
Vul je deo-roller en bewaar de rest in een afgesloten glazen (confituur) potje in de koelkast.
Als je deze ingrediënten voor de eerste keer koopt moet je wel een investering doen want EO flesjes kosten wel wat maar eens je alles in huis hebt kost het maken van deodorant nog maar een fractie van wat je anders betaalt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over bewaarmiddelen en andere nare stoffen.
Ik maak telkens een grotere hoeveelheid die ik in de koelkast bewaar. Je kan deze gemakkelijk drie maanden in de koelkast bewaren voordat je deze gaat gebruiken.
In het begin kan de etherische olie een prikkelend gevoel geven maar hier zal je na een paar dagen aan wennen. Is de geur van je deodorant te zwak, doe de dop er af en druppel er één of twee druppels etherische olie naar keuze bij. Terug goed schudden.
Succes !
Supertoffe website Anne. Zeer inspirerend. Het nodigt je echt uit om al die receptjes eens uit te proberen. Ik ben al benieuwd naar het volgende artikel :-). En dan nu maar zelf aan de slag zeker? :-). En een workshop op het werk… dat ga ik hier zeker promoten. Tot binnenkort hé. Groetjes, Lena
Thanks Lena, een workshop op het werk is wel origineel hé. We zullen het er volgende keer over hebben.
Groetjes,
Anne
Dank je Lena, veel succes en plezier met de receptjes.
Tot binnenkort.
Groetjes,
Anne