Wij drinken sinds lange tijd geen melk meer. Nadat we vegetarisch zijn gaan eten was het een logische stap om geen melk meer te gebruiken. Deze is uiteindelijk toch voor kalfjes bedoeld en niet voor mensen. Calcium voor sterke botten haal je uit bonen, noten, boerenkool, spinazie, zoete aardappelen, paddenstoelen, avocado, bananen…Ook voldoende vitamine D en lichaamsbeweging zijn heel belangrijk voor sterke botten.
Wij hebben altijd havermout in huis omdat het super gezond en gemakkelijk is als ontbijt in de week zoals ik in het artikel over 1 september schreef. De beste vind ik de Bio havermout van Boni, Colruyt.
Havermout is van nature rijk aan vezels, bevat veel vitamine B11, kalium, calcium, magnesium en 0% cholesterol.
6 redenen om regelmatig havermout te eten
- -Het is zeer goedkoop.
- -Pre-menopausale vrouwen (± 45 jaar) hebben baat bij een dagelijkse kom havermout, deze verlaagt het risico op borstkanker.
- -Haver bevat een specifiek vezel, beta-gluca. Deze werkt cholesterolverlagend.
- -Haver bevat anti-oxidanten die het risico op hart-en vaatziekten vermindert.
- -Haver is rijk aan magnesium, een mineraal dat het risico op diabetes verlaagt.
- -Havermout verlaagt op een natuurlijke manier de bloeddruk.
Onze koelkastdeur staat vol met verschillende soorten plantaardige melk zoals speltmelk, cocosmelk en sojamelk. Deze zijn gekocht en verrijkt met calcium, vitamine B12 en vitamine D.
Persoonlijk vind ik havermelk de lekkerste voor in de koffie. Ik maak wekelijks een liter havermelk. De smaak is vrij romig en vol. Je moet ook telkens goed schudden met de fles voor gebruik.
Recept
Ik maak mijn havermelk met 100 gram havermout en 1 liter (kraan)water. Prijs 0.26€/liter.
Duurt 2 minuten om te maken, één minuut blenden/mixen en één minuut zeven met een neteldoek (Dille&Kamille).
Overgieten in een glazen fles en koel bewaren.
Zero Waste havermout
De verpakking van deze havermout is van papier, deze kan bij het papierafval voor recyclage. De pulp van de havermout kan je in je kom havermout doen of je kan het gebruiken om koekjes te bakken. Als je kippen hebt lusten die dat ook wel.
Succes !