Vergeet botox, fillers en dure crèmes. Witte tanden maken je jonger.

Net zoals je dagelijks je huid verzorgt moet je met dezelfde aandacht ook je mond verzorgen. Hoe geweldig je er ook uitziet, je tanden kunnen je ouder doen lijken. Volgens een onderzoek in het VK maken witte tanden ons meer aantrekkelijk, doen ons er meer succesvol uitzien, geven zelfs een indruk van welvaart en verhogen de kans op betere jobs.

Je zou voor minder investeren in een witte glimlach. Gelukkig hoeft dit geen fortuinen te kosten en hoef je zelfs je huis niet uit om witte tanden te bekomen. Ieder heeft een eigen tandkleur. Deze is genetisch bepaald en kan bij de ene witter zijn dan bij de andere. Een goede tandpasta houdt de vorming van tandplak en verkleuring tegen.

10 op 10 bij de tandarts.

Tandplak vormt zich binnen de 24 uur als je niet goed hebt gepoetst. De plak-bacteriën vermenigvuldigen zich snel, zorgen voor een slechte adem en zetten zich vast op en tussen je tanden.

Ideaal is dat je je tanden vlak na het opstaan poetst. De bacteriën die tijdens de nacht een feestje hebben gehouden in je mond moeten nu onmiddellijk weg. Na het ontbijt spoel je je mond nog even met mondwater.

Een goede tandhygiëne is niet alleen voor je looks belangrijk maar ook voor je gezondheid in het algemeen. Tandhygiëne is “serious business”. Het kan je gezondheid enorm beïnvloeden. Wetenschappers hebben verbanden ontdekt tussen tandbederf en hartziekten. Goed poetsen en tandplak vermijden is dus ontzettend belangrijk. Het voordeel is als jij je tandplak onder controle kan houden, je tandarts dit niet hoeft te doen. Wil je bij je controlebezoek bij de tandarts een 10 op 10 verzorg je tanden dan optimaal. Ze moeten je leven lang meegaan.

Iedereen weet dat roken slecht voor je is dus ook voor je tanden. Rookaanslag is moeilijker te verwijderen en je hebt meer kans op paradontitis (vergevorderde tandvleesontsteking). Koffie, thee, rode wijn en andere zuurhoudende dranken zijn ook verantwoordelijk voor de verkleuring van je tanden. Wat kan helpen is met een (herbruikbaar) rietje drinken alhoewel dat een gek zicht zal zijn bij rode wijn en koffie :-). Als je een zoete zonde begaat eet het zoet dan in één keer zodat je mond maar één keer de suiker moet neutraliseren en niet de hele dag door. Mondwater is vooral handig om na het eten even je mond te spoelen, het geeft je mond instant een fris schoon gevoel.

Tandpasta is duurder dan Champagne.

De samenstelling van commerciële tandpasta is schuurmiddel, water, vochtvasthouder, schuimmiddel zoals Sodium Laureate Sulfate, geleermiddel, smaakstof, kleurstof, bewaarmiddelen en fluor ter voorkoming van tandbederf. Tandpasta is relatief erg duur. Wist je dat het duurder dan champagne is? De markt van de tandhygiëne is big business en er wordt gigantisch veel omzet gemaakt omdat we allemaal witte en gezonde tanden willen.

Het goede nieuws is dat je tandpasta makkelijk kan zelf maken en deze zelfs beter werkt dan deze van de reclameboodschappen. Het voordeel is dat je weet wat er in zit, het is zeer effectief, goedkoop en zonder verpakking. Je maakt het in één minuut en het is helemaal zero waste :-).

witte tanden

styling en fotografie Karen Van Winkel

 

Microplastics en synthetisch schuim in tandpasta.

Het is nog steeds niet wettelijk verboden om microplastics te verwerken in verzorgingsproducten dus moet je nog steeds goed op de ingrediëntenlijst letten. Staat er bij de ingrediënten : polyethyleen, polypropyleen of polyethyleen terephtalaat laat de tandpasta dan gewoon in het rek staan. Uit onderzoek blijkt dat een deel van de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringsfilters heen stromen en in zee terechtkomen. Vissen en schaaldieren zien de deeltjes aan voor plankton en zo komen de minuscule plasticdeeltjes in de voedselketen terecht.

Het schuim in commerciële tandpasta heeft geen nuttige functie maar kan wel aften veroorzaken. De stof die voor het schuimen zorgt is Sodium Laureth Sulfate (SLS). Deze stof kan de slijmvlieslaag in de mond aantasten waardoor je gevoeliger kan worden voor aften. Speciale tandpasta tegen aften bevat geen SLS, dat zegt genoeg denk ik. Het hoofdbestanddeel van de Paradontax tandpasta’s is natriumbicarbonaat. Ik maak mijn tandpasta op basis van kokosolie en natriumbicarbonaat. De kokosolie verzorgt je tandvlees en houdt het sterk en gezond. De natriumbicarbonaat maakt je tanden schoon. In het recept doe ik ook stevia om de zoute smaak weg te nemen en etherische olie van munt om de mond te ontsmetten en voor een frisse adem. Mijn tanden zijn merkbaar witter geworden en ik kan zonder vrees op controle bij de tandarts.

Flossen heeft geen zin?stimudentgeknipt

Onlangs is in de media verschenen dat het nut van flossen niet bewezen is. Dit is omdat bijna iedereen fout zou flossen. De bedoeling van flossen is om correct het tandplak te verwijderen en dit is niet zo evident. Eerlijk gezegd vond ik het flossen met flosdraad ook niet gemakkelijk en erg onhandig. Gelukkig heb ik de houten tandenstokertjes van stim-u-dent herontdekt en sindsdien vind ik het zelfs heel aangenaam om te flossen. Flossen kan je het moeilijk noemen, want met de stokertjes ga je niet volledig tussen je tanden maar schrob je de aanslag weg op de plaats waar je tanden tegen elkaar staan.

De Stim-U-Dent stokertjes kan je bij de apotheek of on-line vinden. Ze zijn verpakt in een handige meeneem verpakking in karton (4 doosjes van 25 stokertjes) en kunnen volledig gerecycleerd worden. De stokertjes gaan in het GFT bakje en het karton in de papierbak.

 

Recept : witte tanden tandpasta. 

Zelf tandpasta maken is inderdaad niet alleen veel beter voor je gezondheid maar ook voor je budget.

Benodigheden : klein glazen (konfituur) potje (Dille & Kamille), kleine kom, koffielepel om te roeren.

Ingrediënten : 30 gram kokosolie (niet smelten), 5 tot 10 gram Cérébos natriumbicarbonaat (voor voeding), 10 tot 15 druppels vloeibare stevia (natuurwinkel), 10 tot 15 druppels etherische olie munt (koop hier etherische olie munt).

Bereiding : Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Wrijf wat tandpasta tegen je tanden om te proeven of de smaak je bevalt. Is het nog te zout doe er dan nog wat stevia bij. Mag het nog frisser, doe er dan nog een druppeltje EO munt bij. Breng de tandpasta over in het glazen potje. Maak je deze tandpasta ook voor anderen in je gezin, maak dan voor ieder een persoonlijk potje zodat het hygiënisch blijft.

Gebruik : schep met je tandenborstel wat tandpasta op en poets je tanden. Deze tandpasta schuimt niet en dit is zeer aangenaam. Na twee weken zal je merken dat je tanden witter zijn geworden.

Recept : mondwater

Benodigdheden : glazen flesje 250 ml, maatbeker.

Ingrediënten : 250 ml gedemineraliseerd water, 1 theelepel Cérébos natriumbicarbonaat, 1/2 theelepel vloeibare stevia, 10 druppels etherische olie munt en 3 druppels etherische olie teatree.

Bereiding : alles mengen in de maatbeker, roeren tot bicarbonaat volledig is opgelost, overbrengen in flesje.

Gebruik : Twee keer per dag een halve minuut je mond spoelen of gorgelen met ongeveer 2 eetlepels mondwater, alles uitspuwen.

witte tanden

Foto : Stefanie Faveere

 

Succes met de receptjes en geniet van je schone, witte tanden.

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.