In het weekend produceer ik graag ‘iets’. Dat kan iets van verzorgings- of poetsproducten zijn, ditmaal is het granola. Granola is best duur als je dit in de winkel koopt. Wat me ook stoort is dat deze altijd in een plastic zak verpakt is. In ‘winkel’ granola zit ook heel veel suiker en we weten allemaal dat suiker gif is voor ons lichaam.

Ik had mijn voorraad noten reeds zero waste (met mijn eigen potjes) gekocht op de markt en vond de havermout in bulk in Het Natuurhuis te Merksem.  Intussen is er in elke grote stad wel een verpakkingsvrije winkel waar je noten en havermout in bulk kan kopen met je eigen verpakkingen.

Zelf granola maken is helemaal niet moeilijk maar er zijn wel een paar belangrijke zaken die je moet weten.

De ene havermout is de andere niet.

De twee meest voorkomende soorten havermout zijn de ‘rolled oats’ en ‘instant oats’.

Wat is het verschil?

Rolled oats of havervlokken zijn grove, geplette en voorgestoomde haverkorrels.

Instant oats zijn voorgekookte en vermalen havermout.

Hier zie je duidelijk het verschil, links rolled oats en rechts instant oats.

oats

 

Voor de granola heb je de grove havervlokken nodig, deze zijn nog gezonder want bevatten nog meer vezels.

Zoals ik reeds zei bevatten de ‘winkel’ granola’s één of andere suiker zoals honing of agave. Industriële granola wordt ook met olie gebakken, dit maakt het uiteraard erg calorierijk.

Het kan anders en beter als je zelf heerlijke granola maakt.

Dit is mijn vast recept, maar experimenteer gerust met andere noten en zaden.

(Walnoten zijn niet geschikt voor verhitting, deze kan je beter rauw eten.)

RECEPT  en BENODIGDHEDEN

 

  • een cup maat (Dille & Kamille) of een kopje (250 ml)maatlepels
  • een teaspoon maatlepel (Dille & Kamille)
  • een grote kom/schaal
  • groot plat bord
  • eetlepel om te roeren
  • bakspaan of brede spatel
  • oven
  • blender of hakmolen
  • glazen bokaal met deksel

 

NEEM :
  • 1 cup rauwe cashewnoten
  • 1 cup rauwe amandelnoten
  • 1 cup rauwe pecannoten
  • 1 cup rauwe hazelnoten
  • 3 cups grove havervlokken
  • 1 potje suikervrije appelmousseline (of zelf maken : appels + kaneel)
  • een halve theelepel gemalen kaneel

 

noten granola

 

Hak de noten soort per soort grof en doe alles samen met de havervlokken in een grote kom. Voeg mousseline en kaneel toe en roer grondig om zodat alles onder een laagje appelmoes zit.

appelmoes

 

Leg een bakpapier op de ovenplaat. Spreid het mengsel gelijkmatig over heel de bakplaat.

Omdat er geen olie is toegevoegd kan je niet alles in één keer bakken!

Je bakt in drie keer en haalt telkens de gebruinde granola weg met een spatel.

BEREIDING :

De oven voorverwarmen doe ik nooit dus zet de bakplaat in de oven en begin met 20 minuten op 180°C. Haal de gebruinde granola van de randen weg met een bakspaan of spatel en schep deze op het bord om af te koelen. Roer de rest van het mengsel om en bak nog eens 10 minuten. Schep weer de gebruinde granola over op het bord en roer de rest om. Als laatste baksel is 5 minuten voldoende, dan zou alles gebakken moeten zijn.

gebakken granola

 

De granola wordt pas krokant als deze volledig is afgekoeld. Doe over in een grote glazen bokaal (Ikea) en geniet !

 

 

 

pot granola

 

Eet deze voedzame granola met plantaardige melk of yoghurt en vers fruit en je kan er voor lange tijd tegen. Neem een portie granola mee in een potje voor een hongertje onderweg of op het werk.

Smakelijk !

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

3 Reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.