Blind door wasmiddel.

Donderdag acht uur ’s morgens, mijn poetsvrouw belt me op in tranen. “Ik kan niet komen werken want mijn dochtertje heeft gisteren een wasmiddel capsule opengedaan en ze krijgt haar ogen niet meer open. Tot twee uur ’s nachts was ze met haar kindje in de kliniek geweest. Het meisje is twee dagen blind geweest en heeft veel pijn gehad. Gelukkig is alles helemaal in orde gekomen.

Wist je dat het Antigifcentrum in België jaarlijks meer dan 13.000 oproepen krijgt voor ongevallen met huishoudproducten?

Wasmiddel is big business!

Per jaar worden enkel in Europa drie miljoen ton wasmiddelen per jaar geproduceerd. De bestanddelen zijn niet of beperkt biologisch afbreekbaar en stapelen zich op in het oppervlaktewater, de bodem en in vissen. Gewone textielwasmiddelen bestaan voor een groot deel uit petrochemische grondstoffen, gebaseerd op aardolie. Optische witmakers dragen niets bij tot de reiniging van het textiel maar kunnen wel huidirritaties veroorzaken. Solventen zoals paradichloorbenzeen en fenol zijn toxisch en bewaarmiddelen met formaldehyde zijn kankerverwekkend. Synthetisch parfum kan ook irriterende eigenschappen hebben.

Nochtans is het niet zo moeilijk en tijdrovend om zelf ecologische poetsproducten te maken zonder irriterende stoffen. Om de twee à  drie maanden maak ik vijf liter wasmiddel voor kleurwas en vijf liter wasmiddel voor de witte was. Daar ben ik hooguit een kwartier mee bezig. Onderaan deze post vind je een video, dit is nog gemakkelijker om te volgen.

Nog iets over wasverzachters. Ze verminderen het absorptievermogen van handdoeken met 30% en zijn van geen nut bij synthetische kleding. Wasverzachters laten een film achter op de vezels die dan een zacht gevoel geven. Deze chemische film en de synthetische parfums zijn constant in contact met je huid wanneer je kledij draagt, slaapt in je lakens en handdoeken gebruikt.

“Je huid absorbeert deze chemische stoffen dus constant.”

Extra tip voor wasverzachter:

Doe een scheut huishoudazijn in het wasverzachter-laatje van de wasmachine, dit zal de was een stuk zachter maken en ontkalkt tevens de machine. De geur van azijn verdwijnt helemaal als de was droog is. Je kan ook een paar druppeltjes etherische olie aan de azijn toevoegen voor een heerlijk natuurlijke geur. Of nog natuurlijker én goedkoper : infuseer de azijn een drietal weken met citrusschillen. Zo komt de essentiële olie uit de schil in de azijn en verdwijnt de scherpe geur.

 

 

Als je verknocht bent aan wasverzachter, probeer dan dit recept voor zalig zachte wasverzachter eens :

Benodigdheden : glazen bokaal 1 l.

Ingrediënten :

Van deze wasverzachter doe je per wasbeurt een halve cup in het gleufje van je wasmachine speciaal voor de wasverzachter (met het bloempje).

OF : Je kan in de bokaal een paar flanellen of badstof doekjes doen zodat deze geïmpregneerd zijn met de wasverzachter. Voeg een doekje bij de was in de droogtrommel.

Het zelf maken van je wasmiddel is niet alleen gezonder voor je lijf en het milieu maar ook voor je budget. Het is tot 18 x goedkoper dan een commercieel wasmiddel.

Het recept voor 5 liter vloeibaar wasmiddel :

 • 80 gram geraspte Marseillezeep 
 • Heb je het graag gemakkelijk dan zijn er ook zeepvlokken *
 • 5 liter water
 • Voor de witte was voeg je aan dit recept nog eens 40 gram natriumbicarbonaat toe na het koken en van het vuur af.
 • Je kan voor de witte was ook natriumpercarbonaat gebruiken. Dit voeg je NIET aan je wasmiddel toe maar schep je op je wasgoed in de wastrommel. De dosering staat op de verpakking. Dus als je natriumpercarbonaat gebruikt hoef je geen natriumbicarbonaat aan je wasmiddel toe te voegen.

Laat de zeep volledig afkoelen (voorheen bevatte Marseillezeep nog palmolie en werd deze hierdoor dik en moest je de zeep mixen, nu is de zeep palmvrij en blijft de zeep vloeibaar wat het nog gemakkelijker maakt :-)).

*De zeepvlokken met ECOCERT keurmerk bevatten wel palmolie uit gecontroleerde landbouw en deze zeep wordt dan wel dik (en moet je mixen).

Giet over in een bidon of andere flessen.

Per wasbeurt neem je 20 cl (een klein bekertje) en voeg een 10 à 20 tal druppels etherische olie citroen, lavendel of lemongrass toe. Essentiële olie vervliegt, daarom doe je dit niet bij de 5 liter wasmiddel, maar wel per wasbeurt.

Doe dit in het schuifje van je wasmachine, liever niet in de wasbol bij de kleding.

            

Prijs van wasmiddel per wasbeurt (2019):

Zelfgemaakt wasmiddel van blok Marseillezeep : 0.048€/wasbeurt  zonder essentiële olie.

Budget merk : 0.123€/wasbeurt

Ecologisch wasmiddel : 0.407€/wasbeurt

Geconcentreerd vloeibaar wasmiddel : 0.653€/wasbeurt

Pods (3 in 1) : 0.763€/wasbeurt

Van 1 blok Marseillezeep van 400 gram (prijs 6€) maak je 25 liter wasmiddel. Per wasbeurt gebruik je 20 cl (een bekertje) zeep.

Dit zijn 125 wasbeurten voor 6€.

5.50€ :125 wasbeurten = 0.048€ per wasbeurt.

Hier koop je alles op 1 adres :

Koop deze échte Marseillezeep (ECOCERT) van Marius Fabre voor de was.

Natriumbicarbonaat voor het huishouden

Biologische huishoudazijn 12°

Palmvrije en biologische glycerine

Essentiële olie van Lavendelzeep in bidon KVW

Essentiële olie van Lemongrass (citroengras)

Vegan vlekkenzeep (wrijf hiermee vlekken in)

Zeepvlokken ECOCERT

 

 

 

 

 

 

 

 

Of maak het je gemakkelijk en ga voor het VOORDEEL ECO LAUNDRY PAKKET. Ik maak het de mensen graag gemakkelijk om een ecolifestyle te volgen, we hebben het al druk genoeg :-).

 

 

Nog meer recepten voor schoonmaak vind je in mijn boeken Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken en Ecolifestyle. Aan de slag !

 

Succes en veel plezier met het maken van je wasmiddel en wasverzachter !

Toevoeging, mensen vragen me wel eens:

Is zelf wasmiddel maken slecht voor je wasmachine?

Nee, het is niet slecht voor je machine. Je moet enkel de hoeveelheid van 20 cl ml wasmiddel per wasbeurt niet overschrijden en het wasmiddel ook samen met de etherische olie in het schuifje doen en niet in een wasbol in de machine. Dit is omdat de etherische olie op deze manier vlekken zou kunnen veroorzaken. Ik maakte een blog over de 9 meeste gestelde vragen over het zelf maken van wasmiddel, lees dit zeker 🙂.

 

Anne Drake_Handtekening-RGB

Fotografie Leverancier van Schoonheid.

 

47 Comments

  • Hey Bianca, ik doe etherische olie van mandarijn en lavendel bij het zelfgemaakte wasmiddel. Wat gebruik jij om het wasmiddel een lekker geurtje te geven?

   • Hey,
    In het filmpje deed je net voor het wassen enkele druppels olie in je wasmiddel. Kan deze al op voorhand in je grote bus gedaan worden?
    Kan je ook andere zepen gebruiken dan Marseille?

    Waar kan ik je boek kopen?? 🙂

    X

    • Dag Griet,
     de etherische olie vervliegt als je deze te lang gaat bewaren in een grote bus, dus is het zuiniger
     om per keer de etherische olie toe te voegen. Niet rechtstreeks bij de was maar in het bakje waar
     je de zeep in moet doen. Je kan ook Aleppo zeep gebruiken, deze bevat olijfolie en geen palmolie.
     Mijn boek kan je kopen bij Standaard Boekhandel, Bol en via mijn website.
     Groetjes
     Anne

 1. Hallo Anne,

  Ik zou graag Mn wasverzachter zelf gaan maken, maar wat is de maateenheid van de ‘cups’ waarover u spreekt.

  Alvast bedankt ?

  • Dag Tamara,

   een cup is ongeveer 257 ml/gram. Het is geen extacte wetenschap dus het is niet erg als de hoeveelheden een klein beetje anders zijn.
   Binnenkort verschijnt mijn boek en daar staat een iets meer aangepast recept van de wasverzachter in. Ik zal een paar boeken mee naar de workshop nemen, als je wil kan je daar een exemplaar kopen.
   groetjes
   Anne

 2. Hoi Anne,

  Ik heb verschillende filmpjes bekeken over het maken van vloeibaar wasmiddel en jij bent de enige die het zeepmengel laat doorkoken. Heb je daar een bepaalde reden voor? Ik heb zelf Aleppo zeep gebruikt en die lost al op als je er warm water op giet, zonder koken, dus ik vroeg me af of het doorkoken dan nog nodig is.
  Groetjes,
  Martijn

  • Dag Martijn, als je het kort laat doorkoken heb je nadien minder kans op vorming van vlokken in de vloeistof. Die vlokken zijn niet erg want als je even goed schud zijn deze ook weg. Fijn dat je zelf je wasmiddel maakt. Is de Aleppo zeep in verhouding niet duurder dan de Marseillezeep?
   Groetjes
   Anne

   • Marseillezeep kun je bij de turkse winkel voor 1 euro per groot blok kopen! In arnhem gevonden bijv maar zal in meerdere steden zo zijn

    • Dag Annet, bij deze zeer lage prijs vermoed ik dat het geen echte Marseille zeep is en dat deze palmolie zal bevatten.
     De goedkope Marseille zepen komen vaak uit China…

  • Dag Martijn, bedankt voor je interesse en fijn dat je ook zelf wasmiddel maakt.
   De zepen zijn allemaal verschillend, bij Marseillezeep moet ik het doorkoken om nadien een zo egaal mogelijke zeep te hebben.
   Tussen de Marseillezepen onderling is er ook een verschil tussen de witte blokken en de groene blokken. De zeep van de witte
   blokken is heel dik en die van de groene blokken blijft heel lopend maar de waskracht blijft natuurlijk hetzelfde. Aleppo zeep
   heb ik nog niet geprobeerd omdat ik niet zo van de geur hou maar misschien verdwijnt de geur nadien?

   Groetjes
   Anne

 3. al jaren maak ik zelf men wasmiddel
  ik koop op de rommelmarkten van die ouderwetse sunlicht zeep aan 1€ per pak
  die zeep laat ik trekken in heet water zodat die smelt
  geen werk daaraan en men was is proper en ook de witte was perfekt
  waarom al dat werk als het zo ook lukt
  groetjes

 4. Dag Anne,
  Als kerstcadeau heb ik je boek ontvangen. Ik vind het heel leerrijk en ik heb de wasgel reeds geprobeerd alsook de schuurcrème. In plaats van natriumbicarbonaat heb ik witte klei gebruikt in de schuurcrème en ik ben heel tevreden. Deze avond wou ik je vaatwasmiddel proberen maar dit liep wat uit de hand. Ik heb een bruisend goedje als resultaat welke maar niet stopt met bruisen. Dus zeker geen poeder Volgens mij komt het door de kristalsoda, want deze was vochtig en is volgens mij altijd een beetje vochtig. Ik ben een Westvlaamse, waardoor ik waarschijnlijk een verkeerd product heb gebruikt. Kun je mij het merk van je kristalsoda doorgeven of een plaats waar ik dit kan kopen? Dank je wel

  • Hey Beatrijs, fijn te horen dat je aan de slag bent gegaan met mijn boek. Het mengsel moet inderdaad een tijdje ‘uitbruisen’ en dan haal je het los met een lepel. Je heb zeker wel de juiste kristalsoda gekocht. De reactie komt van het citroenzuur. Groetjes Anne

  • Dag Beatrijs, fijn dat je aan de slag bent gegaan. Dat bruisen komt idd door de kristalsoda. Als dat droog is kan je het losmaken met een vork of lepel en gebruiken.
   Je kan ook de kristalsoda weglaten. Groetjes Anne

 5. Ik wil wel is weten waar ik Marseille de echte dan kan kopen want de zepen die je in de winkel kan kopen die verdraag ik niet kwestie geur en gevoel

 6. Ook ik maak al jaren mijn eigen wasmiddel. Ben er mee begonnen en sindsdien nooit meer een fles in de winkel gekocht. Soms vind ik het bij het schenken iets te dik. Weet je misschien waar dat aan kan liggen?
  Groetjes van Helena

  • Dag Helena, gebruik je ook 80 gram zeep op 5 liter water? Het feit dat de zeep dik wordt komt door het
   gehalte aan palmolie. Als je de groene blokken of Aleppo zeep gebruikt blijft de zeep meer vloeibaar, maar de
   waskracht is hetzelfde. Groetjes
   Anne

 7. Er gaat hier een nieuwe wereld voor mij open. Ik veronderstel dat voorgaand recept voor de witte was is.
  Kan je ook wasmiddel maken voor bonte en was?

  • Dag Yolande, fijn om te horen dat je aan de slag wil gaan.
   Bij het recept voor 5 liter witte was mag je er 40 gram natriumbicarbonaat bij doen.
   Succes! Groetjes Anne

 8. Hoi Anne,

  Leuk recept, ik wil het zeker een keer gaan proberen! Is er nog verschil in wat voor ingrediënten je gebruikt in wasmiddel voor wit versus wasmiddel voor kleur?

  Groetjes,
  Ilona

 9. Dag anne, ik heb je wasmiddel gemaakt maar merk dat de vlekken niet uit de kleding gaan. Moet ik meer zeep gebruiken oid? Ik ben nog niet zo enthousiast….

  Groet inge

  • Dag Inge, als je vetvlekken of andere vlekken hebt kan je deze best vooraf nog insmeren met zwarte zeep (savon noir), of de vlekkenverwijderaar uit mijn boek met zuurstofwater, of met een blokje ossengalzeep overgaan (niet vegan).
   Groetjes
   Anne

 10. Hallo Anne, ik ben blij dat ik op je blog, vol met tips en inspirerende artikels, terecht ben gekomen! Zelf wasmiddel maken, ziet er niet al te moeilijk uit en wil dit graag eens proberen. Maar even een vraag over de dosering: wij hebben een waterontharder, dien ik de dosering dan aan te passen? Groetjes

  • Dag Angelique, leuk dat je aan de slag gaat.
   Wij hebben een ook waterontharder, een klein bekertje of wasbol volstaat per wasbeurt.
   De etherische olie doe je er het best telkens per wasbeurt bij, anders vervliegt het te veel en
   dat zou zonde zijn. Succes ! Groetjes Anne

 11. Hoi,

  Hoeveel van de blokzeep en hoeveel van de soda (natriumcarbonaat) gebruik je voor 5 liter wasmiddel?
  Dat kon ik niet zo goed opmaken uit het filmpje.

  Groetjes Alyssa

 12. Schitterend. Ik ga er ook mee aan de slag.
  Gebruik je voor wol en delicate stoffen (bv zijde) een lagere dosering in je machine?

 13. Dag Anne,

  Ik heb je boek gekocht en heb gisteren voor de eerste keer het wasmiddel proberen te maken. Ik heb Marseillezeep bij het Natuurhuis gekocht, maar het is de donkere/groene. Na een nachtje is de zeep nog steeds niet gestold. Maar ik lees hier dat dat aan de soort Marseillezeep ligt? Dus ik kan het wasmiddel wel perfect gebruiken? Al vind ik de zeep niet zo super lekker ruiken…

  Groetjes
  Ilse

  • Dag Ilse

   de groene blokken zeep bevatten meestal geen palmolie wat natuurlijk goed is voor het milieu. Het wasmiddel van deze zeep wordt inderdaad minder dik, maar dat maakt niet uit voor de waskracht. Wat kan helpen om de zeep iets dikker te krijgen is deze twee dagen in de koelkast zetten. Voor de geur doe je er per wasbeurt 10 à 20 druppels etherische olie van lavendel of lemongrass of iets anders er bij. Dan geurt het wasmiddel wel lekker. Het heeft geen zin de etherische olie al van in het begin er bij te doen (als je de zeep maakt) want de geur vervliegt.
   Succes ! Groetjes

  • Dag Julie,
   dat mixen hoeft enkel als de zeep heel dik is geworden bij het afkoelen.
   Als er geen of weinig palmolie in de zeep zit blijft deze ook lopender en moet je niet mixen.
   Groetjes
   Anne

  • Dag Laura,

   voor de gekleurde en donkere was kan je de groene blokken gebruiken.
   Deze bevatten geen palmolie en de zeep dikt tijdens het afkoelen niet in.
   Groetjes
   Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.