De oorsprong en effecten van Helichrysum

Helichrysum Is een uitzonderlijke en kostbare essentiële olie. Er zijn 2000 kg bloemen nodig om 1L olie te maken. De plant afkomstig uit het zuiden van Europa wordt ook wel ‘het Italiaanse zonnegoud’ genoemd. In de volksmond hoor je dan weer vaak ‘kerrieplant’, vanwege zijn zoete geur die licht aan curry doet denken. Toch heeft deze plant niets te maken met de curry boom.

Helichrysum etherische olie.

De olie is zeer kostbaar omdat er zo’n grote hoeveelheid bloemen nodig is voor de productie hiervan. Daarnaast heeft ook deze olie een hele waaier aan toepassingsmogelijkheden, waardoor ze zeer gegeerd is. De olie wordt gebruikt als bestrijding van een ruim gamma aan lichamelijke letsels, van een simpele blauwe plek tot kneuzingen en verstuikingen. Ook acne, uitslag of eczeem kan met deze olie bestreden worden. Mentaal gezien geeft het aroma van deze olie een veilig en geborgen gevoel.

 

Dagelijkse toepassingen van Helichrysum olie

Helichrysum etherische olie - Pranarom

Huidverzorging

De olie is, door zijn anti-allergene werking, een uitstekend middel tegen een aantal huidaandoeningen. Eczeem, uitslag of acne zijn hiervan enkele voorbeelden, maar ook littekens kunnen behandeld worden met deze olie. Door deze toe te voegen aan arnica maceraat of nigella (zwartzaad) olie krijg je een mengsel dat zeer doeltreffend is in het behandelen van littekens.

 

Kneuzingen of spierletsels

De olie gaat actief in tegen bloedstolsels. Op deze manier is het een ideaal middel tegen allerhande spierletsels, kneuzingen, verstuikingen waar bloed uitbarstingen of blauwe plekken ontstaan.

 

Mentaal

Mentaal zorgt de olie voor een veilig en geborgen gevoel. De olie bestrijdt emotionele blokkades of obstakels en kan zorgen voor een extra dosis moed of doorzettingsvermogen. Doordat het aroma zo’n subtiele werking heeft, kan deze olie zelfs toegepast worden op dieren. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ook voor huisdieren telt ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

 

Zonwerend

De olie beschermd de huid tegen brandende zon. Ze is dan ook een essentieel ingrediënt in je zelfgemaakte zonnecrème. Let op, het is een ingrediënt, de olie op zichzelf zal niet hetzelfde effect hebben als zonnecrème.

 

Waar moet je op letten?

Het is aangeraden spaarzaam om te springen met deze olie gezien zijn sterke karakter. Het feit dat hij zo kostbaar is, maakt dit gelukkig een stuk gemakkelijker. De olie heeft weinig slechte eigenschappen. Toch is het ook hier opletten met enkele toepassingen. Zo is het bijvoorbeeld afgeraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

 

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Hoewel Helichrysum de meeste mensen een gevoel van zelfvertrouwen en veiligheid geeft, kan bij een te sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Ook voor mensen die gevoelig zijn aan ketonen is het zeer belangrijk dat de olie spaarzaam wordt gebruikt. Zoals altijd is mijn motto ‘less is more’.