De alom gekende plant lavendel

De geurige paarse lavendel uit de Provence kennen we allemaal. De lavendel etherische olie afkomstig van deze plant kent een brede waaier aan toepassingen.

Wist je dat er van verschillende soorten lavendelolie wordt gemaakt? Ik zet ze graag voor jou op een rijtje.

 

  1. Lavandula officinalis – Lavandula angustifolia – Echte lavendel : deze olie is de parel van de aromatherapie. Je kan hier spreken over een wondermiddel dat in de aromatische apotheek niet mag ontbreken. Deze olie kan je verdunnen met amandelolie voor een massage olie bij stijve spieren en stramme gewrichten. De geur is rustgevend en zorgt voor een goede slaap.
  2. Spijklavendel – lavandula spica : deze lavendelsoort is zeer geschikt bij insectenbeten, kwallenbeten en kleine brandwondjes. Helpt ook goed bij kloven. Mag puur aangebracht worden.
  3. Lavandin super – Lavandula x burnatii clone super : dit is een kruising van de echte lavendel en spijklavendel die gecreëerd is omdat deze meer bloem, dus meer olie geeft. Deze is dan ook goedkoper. De geur is ook minder subtiel dan deze van de echte lavendel.

 

https://stichtingaromatherapie.nl/aromatherapie/essentiele-olien/lavendelolie/

 

lavendel olie

Dagelijkse toepassingen van lavendel etherische olie

Aromatherapie

Zoals de meeste Etherische oliën is ook lavendel erg geschikt voor aromatherapie. Gebruik je de olie in je luchtverfrisser, dan krijgt je huis een frisse en ontspannende geur.

 

Aromatherapie is natuurlijk veel meer dan een goede geur in huis. Geuren hebben een invloed op onze gemoedstoestand. Lavendel werkt voornamelijk rustgevend en brengt je gemoed in balans. Zit je even minder goed in je vel? Ook dan kan lavendel je onrustige geest helpen kalmeren.

Heb je mijn aromatherapie Tips al gelezen?

Gebruik in bad

Lavendel is een veelgebruikte geur in zeep, maar ook enkele druppels van de etherische olie in bad maken van je bad-momentje een relaxerend moment van genot en rust. Omdat olie en water niet binden doe je eerst een 10 tal druppels in een kopje (plantaardige) melk en doe je dit in je bad voor een betere verdeling van de olie. Tegenwoordig hebben we het al druk genoeg, af en toe tijd nemen voor jezelf om tot rust te komen is dan ook zeer belangrijk.

Verzorging van wonden

Lavendel heeft een verzachtende – en ook helende – werking bij verschillende verwondingen zoals insectenbeten, kwallenbeten, kneuzingen, kleine brandwonden en veel meer. Hier mag de olie onverdund aangebracht worden.

Huidverzorging

Lavendel kan helpen tegen uitslag en irritaties aan de huid. Deze olie wordt ook ingezet bij het verzorgen van acné.

Allergische reactie.

Ook al is lavendelolie een van de zachtste oliën, een allergische reactie met Lavendel Etherische Olie is altijd mogelijk.

Test deze olie eerst uit aan de binnenkant van je armplooi.

 

Bekijk ook onze info over tea tree en ylang ylang en lees mijn essentiële olien A tot Z.