De oorsprong en effecten van Lemongrass

Lemongrass (of citroengras) Cymbopogon Citratus kent zijn oorsprong en eveneens grootste toepassingen in Azië. Daar wordt het regelmatig gebruikt in de Thaise en Chinese keuken. Het aroma is zeer vergelijkbaar aan dat van citroen, maar dan met een subtielere en zoete ondertoon. De olie wordt gedestilleerd uit gedroogd en versneden lemongrass. Er bestaan verschillende soorten van deze plant. Ze worden allemaal samen gebruikt voor de olie. Na het destilleren wordt de overschot van het gras gebruikt als veevoer. Van zero waste gesproken!

 

Lemongraas, een frisse aromatische olie, met een lekkere, zoete toets.

 

De olie heeft een zuiverend en versterkend karakter. De grootste toepassingen zijn, zoals al aangehaald, in de keuken, maar deze olie kent ook tal van medische en aromatische toepassingen. Zo zou deze olie helpen bij het versterken van het bewustzijn en het ordenen van gedachten. Volgens tal van onderzoeken zou deze olie ook de cellulaire gezondheid stimuleren. Dit zou willen zeggen dat het helpt bij het afbreken van slechte cellen. Hoewel hier nog verder onderzoek naar gebeurd, wordt er al voorzichtig geïnsinueerd dat deze stoffen ook zouden helpen in de strijd tegen kankercellen. Los daarvan is het natuurlijk gewoon een frisse aromatische olie, met een lekkere, zoete toets.

 

Dagelijkse toepassingen van Lemongrass olie

Pranarom - lemongrass

Insectenwerend

Door zijn citroen achtige geur, heeft deze olie een sterke insectenwerende werking. Verwerk deze olie in neutrale olie of huidcrème (max 5 druppels op 60ml crème). Breng deze aan op de huid alvorens je naar buiten gaat. Het werkt versterkend en herstellend voor de huid én houdt insecten en teken op afstand, van een win-win gesproken! Ook in verdampers in huis doet deze olie zijn werk om insecten buiten te houden.

Lichamelijke werking

Deze olie is een wondermiddel bij spierpijn, verrekkingen, stijfheid of blauwe plekken. Massage met een neutrale basisolie, versterkt met enkele druppels lemongrass olie werkt verzachtend en helend in al deze gevallen. Lemongrass ondersteunt de circulatie en helpt bij de aanpak van sinaasappelhuid. Ook dan deze olie preventief worden gebruikt voor het weghouden van opkomende schimmelinfecties. Bij een trage spijsvertering kan je de olie verdund in een draagolie masseren op je buik. Deze olie werkt extra zuiverend bij vet haar als je 1 à 2 druppels aan een portie shampoo toevoegt.

Aromatherapie

Ook deze olie, zoals alle andere, heeft tal van aromatische toepassingen. Deze geur is vrij sterk, maar wel erg fris. Het is een aroma dat ontspannend en rustgevend werkt, het zorgt voor een gevoel van sereniteit. Deze olie wordt dan ook wel eens in de yogazaal gebruikt.

Waar moet je op letten?

Lemongrass olie mag je niet puur op de huid aanbrengen. Je moet deze eerst verdunnen in een draagolie zoals amandelolie of abrikozenpitolie, 10 druppels etherische olie op 50 ml draagolie is een veilige dosis voor een massage olie. Toch zou ik dezelfde raad willen geven die ik bij elke etherische olie geef. Zo zou ik ook deze olie afgeraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. De geur van lemongrass is niet voor iedereen en kan bij een te sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Mijn motto is ‘less is more’.