Stap 1. opruimen van zolder of slaapkamer

Woon je in een huis, dan werk je het best van boven naar onder, dus van zolder naar kelder.

In een appartement werk je van kamer tot kamer.

Neem 3 grote kartonnen dozen en schrijf er op : containerpark/kringwinkel/weggeven op.

Iets wegdoen wat je al lang hebt kan moeilijk zijn, want je hebt het al lang, of je hebt het van iemand gekregen, of het heeft geld gekost. Weet je niet goed wat je met oude ongebruikte spullen moet doen, denk dan aan wat de opruimgoeroe Mari Kondo keer op keer zegt : “Does it spark joy?” Als het antwoord “mwah” is, dan kan je er beter afscheid van nemen en iemand anders blij mee maken.

Stap 2. de slaapkamer

 • Haal de gordijnen van de haakjes en schud deze uit door het raam of in de tuin. Zijn je gordijnen groot dan doe je dit het best met twee. Als je gordijnen gewassen mogen worden, dan was je deze volgens de wasvoorschriften en gebruik best minder wasmiddel om teveel schuimvorming te vermijden. Wasmiddel maak je heel gemakkelijk zelf met zeepvlokken van Marseillezeep.
 • Maak je matras vrij van huisstofmijt. Het is best een griezelige gedachte dat het de uitwerpselen van deze beestjes zijn waar we allergisch op reageren.
 • Doe 50 gram natriumbicarbonaat in een kom en doe daar 10 druppels essentiële olie van lavendel en 10 druppels essentiële olie van tea tree bij. Meng goed met een lepel en strooi dit mengsel over je matras (met een zeef of doe het mengsel in een leeg kruidenpotje). Laat minstens twee uur op je matras en verwijder het met de stofzuiger.
 • Was je dekbed volgens de wasvoorschriften.
 • Maak je wasmand leeg en was alle kledij. Vlekken krijg je weg met een speciale vlekkenzeep.
 • Als finishing touch van je propere slaapkamer spray je een DIY Bedroom mist op basis van water, alcohol, en essentiële olie van lavendel en citroen in de ruimte.

Stap 3. de badkamer

 • Verwijder kalk van je kranen en douchekop met citroenzuur. Los een eetlepel citroenzuur op in een kom heet water en dompel er een washandje in. Steek de douchekop in het washandje en maak vast met een wasknijper. Doe dit ook met je kranen en laat dit een uur inwerken. Let wel op als je natuursteen in de buurt hebt want het zuur maakt vlekken op poreuze steen. Bescherm je natuursteen door er iets over te leggen.
 • Maak je leidingen schoon met geconcentreerde kristalsoda en heet water. Kristalsoda reinigt en ontvet en is een prima ontgeurder.
 • Heb je last van schimmel in de hoekjes en voegen dan maak je een papje van natriumbicarbonaat, een beetje afwasmiddel en een beetje water. Smeer dit mengsel op je voegen en laat een half uur inwerken. Spoel het af en spray er nog eens over met een ontsmettende reiniger met essentiële olie van citroen en tea tree. Gebruik deze ontsmettende reiniger wekelijks en laat de ruimte steeds goed ventileren om nieuwe schimmelvorming tegen te gaan.
 • Heb je natuursteen in je badkamer dan poets je deze met Savon Noir ofte zwarte zeep en warm water. De natuurlijke zeep reinigt en voedt je mooie natuursteen.
 • Haal je kast in de badkamer leeg om te poetsen en neem alle producten onder de loep. Gooi weg wat oud is en niet meer gebruikt wordt. Vervang met de tijd ook douchegel, shampoo en conditioner door de solid versies zonder plastic verpakkingen.

Stap 4. de keuken

 • In de keuken gebruiken we dezelfde producten als in de badkamer. We maken ook de koelkast en diepvriezer leeg en poetsen deze met een sopje van afwaszeep. Check alle voedingswaren op de houdbaarheidsdatum en doe eten dat niet meer goed is weg. Leg in je koelkast een klein schaaltje met natriumbicarbonaat, dat slorpt alle vieze geurtjes op.
 • Een koelkast verbruikt minder energie als deze niet te vol zit en bij een diepvriezer is dit net het omgekeerde.
 • Geef al je apparaten een goede poetsbeurt. Ontkalk je waterkoker met een eetlepel citroenzuur en heet water. Laat dit in de waterkoker tot het water afgekoeld is.
 • Maak de oven schoon met een koperspons en DIY schuurcrème op basis van natriumbicarbonaat, afwasmiddel en essentiële olie van citroen.
 • Maak de binnenkant (ook de filter) en de zijkanten van de vaatwasser schoon met een sopje van geconcentreerde kristalsoda (gebruik beschermende handschoenen). Veeg na met een vochtige doek want de soda laat een witte waas achter. De soda zal ook de nare geurtjes wegnemen.
 • De lege friteuse kan je ook schoon krijgen met kristalsoda en heet water.
 • De microgolf oven maak je schoon met azijnreiniger (⅓ huishoudazijn en ⅔ water). Deze kan je ook gebruiken voor spiegels en vensters zoals je Instanet zou gebruiken. Let wel op dat je azijnreiniger niet op natuursteen komt.
 • Haal de filter uit de dampkap en maak deze schoon (meestal kan dat in de vaatwasser).
 • De binnenkant van de dampkap maak je schoon met kristalsoda en heet water, nadien afspoelen met water om de witte waas te verwijderen.

Stap 5. de woonkamer

 • Ook hier haal je de gordijnen af om eens goed buiten uit te schudden of te wassen.
 • Houten meubelen kan je voeden met een zelfgemaakte “DIY pledge” op basis van zwarte zeep, water en een beetje olijfolie.

Stap 6. terras

Ben je een gelukzak met een terras 😉 dan zal dit na de winter groene aanslag hebben.

 • De houten of stenen terrasvloer* maak je schoon door te schrobben met geconcentreerde kristalsoda en heet water, nadien schoonspoelen. Houten terrasmeubelen schrob je schoon met een borstel en natriumbicarbonaat. Dop je borstel in heet water, strooi natriumbicarbonaat op het terrasmeubel en schrob het groen er op 1, 2, 3 af. Hier ook nadien schoonspoelen met helder water.
 • Tuinmeubelen van plastic of metaal maak je schoon met een sopje van zwarte zeep.

Deze schoonmaakmiddelen zijn niet schadelijk voor het milieu dus dat kan absoluut geen kwaad als deze aan je gazon of beplanting komen.

*test voor de zekerheid uit op een klein stukje uit het zicht.

Stap 7. de kelder

Heb je een kelder, dan gelden hier dezelfde regels als voor de zolder. Doe iemand anders een plezier met je oude spullen,  of breng naar de kringwinkel wat nog kan dienen, en de rest is voor het containerpark – of hou je bij – als het “joy sparkt” 😉.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor een duurzame lenteschoonmaak en daarom geef ik jou als eerste toegang tot mijn

Limited Edition Voordeelpakket Lenteschoonmaak met gratis E-BOOK

 met alle recepten, verpakkingen en extra tips voor een ecologische lenteschoonmaak.

Anne Drake_Handtekening-RGB