Anne Drake – Ecologie op hoge hakken.

Anne Drake

Anne Drake, een geboren en getogen Antwerpse, woont met haar man Lode en de kinderen Nicolas, Maud en Demi in Brasschaat. Veertien jaar lang verdienden zij en haar man de kost in de plastic industrie. Dat is nu voltooid verleden tijd, want Anne gaf haar job op om zich volledig te kunnen gooien op het ecologische verhaal.

 

Vanwaar die plotse ommezwaai en keuze voor ecologie?

Per toeval zag ik in 2013 een documentaire van Werner Boote, Plastic Planet. In de documentaire maakt de journalist duidelijk hoe erg het is gesteld met de toestand van onze aarde. Plastics zijn overal waar ze niet horen, in de oceanen, in de zeedieren maar ook in ons lichaam.

De documentaire van Boote heeft me bij de keel gegrepen. Vooral het verhaal van vier koppels die met vruchtbaarheidsproblemen kampten. Plastic bevat immers ook de stof Bisfenol A, die de werking van hormonen in ons lichaam in de war stuurt.

Tegen dat de documentaire ten einde was voelde ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik heb toen beslist mijn leven een totaal andere wending te geven, beginnend met een plastic detox-kuur voor mijn hele gezin.

Al googelend ben ik op zoek gegaan naar manieren om die zero waste lifestyle in te vullen. Stap voor stap, want je kan je ecologische voetafdruk niet in één keer tot nul brengen. Daarom heb ik geprobeerd ons nieuwe leven op te bouwen rond vijf richtlijnen:

refuse – weiger afval;

reduce – verbruik minder;

re-use – herbruik;

repair – herstel;

recycle – recycleer.

 

Anne Drake ProductenToen ik dat onder de knie had begon ik de verzorgings- en poetsproducten die ik gebruikte één voor één te vervangen door zelfgemaakte ecologische producten. Zo kon ik de schadelijke stoffen die ze bevatten vermijden en ook de plastic verpakkingen.

Mooi meegenomen in dit hele verhaal zijn trouwens de kosten: in één jaar tijd hebben we met ons gezin 5.000 euro bespaard.

 

 

Waarom heb ik dit boek geschreven?

Dit is het boek dat ik zelf in mijn proces naar een zero waste levensstijl heb gemist. Ik wil heel graag mensen motiveren en inspireren hun ecologische voetafdruk ook te verlagen. Iedereen kan beginnen bij datgene wat hem of haar op dit moment het meest aanspreekt. Eens je iets onder de knie hebt ga je vast en zeker een stapje verder. Bij de ene persoon zal dat zeer snel gaan, bij de andere iets langzamer. Ik ben intussen vier jaar bezig en ik leer ook nog alle dagen, dat maakt het net zo boeiend.

Ik ben zelf niet de perfecte ecologist. Ik wil alleen een positieve boodschap brengen en mensen bewust maken dat ze met weinig inspanning wel een verschil kunnen maken en dat het nog leuk is ook.

Daar heb ik geen tijd voor.

De meeste recepten in het boek zijn heel eenvoudig en snel klaar. De tijd en de kost die nodig is om iets te maken staat steeds bij elk recept. Eens je alle grondstoffen in huis hebt is alles in een wip klaar. Bij de recepten voor de verzorgingsproducten staan er een paar meer uitdagende recepten bij zoals deo-roller en dagcrème. En omdat minder vlees eten ook belangrijk is om de klimaatopwarming tegen te gaan vind je ook lekkere veggie en vegan recepten in het boek.

Workshops en lezingen.

Voor de mensen die graag eerst samen iets maken voor ze alle grondstoffen in huis halen geef ik workshops ‘Natuurlijke cosmetica’ en ‘Ecologische poetsproducten’. Met plezier stel ik vast dat de workshops heel veel succes hebben. De mensen zijn oprecht geïnteresseerd en hebben echt nood aan iets anders, gezonder en beter.

Het is vooral een back to basics-verhaal: ik maak veel gebruik van natuurlijke producten zoals onze grootouders deden.

Tijdens lezingen vertel ik graag mijn verhaal, over welke weg ik heb afgelegd en waarom ik met Ecologie op hoge hakken ben begonnen. Op deze manier kan ik meer mensen inspireren en motiveren om hun ecologische voetafdruk te verlagen. Ik stel vast dat de meeste mensen heel graag iets willen doen maar gewoon niet weten waar te beginnen.  Mijn boodschap is, kijk niet naar wat een ander wel of niet doet, wacht niet tot de overheid overgaat naar een duurzaam beleid maar … Doe het zelf!

 

Doe het zelf! Ecologie op hakken boek Anne Drake

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken.

Uitgeverij Manteau.

22.50€

Dit boek staat boordevol haalbare tips & tricks om het verschil te maken in je dagelijkse leven, handige lijstjes van te vermijden schadelijke stoffen en gemakkelijke recepten om je eigen verzorgings- en poetsmiddelen te maken.

 

 

 

 

 

 

Eco Lifestyle aan de slag boek Anne Drake

Eco Lifestyle. Aan de slag !

Uitgeverij Angèle

22.50€

Dit boek is een mooie aanvullen aan het eerste boek. Hier gaat het niet enkel over Zero Waste, maar over een duurzame levensstijl in het algemeen. Een Ecolifestyle is absoluut mogelijk zonder in te leveren op stijl en comfort.

Ook in dit boek vind je toffe recepten voor het zelf maken van je verzorgings- en huishoudproducten..

 

 

www.annedrake.be