Nog net iets anders dan de bekende thee

Kamille kennen we natuurlijk in de eerste plaats als een thee. Er zijn twee soorten etherische olie : de Roomse Kamille Chamaemelum nobile en de Echte kamille Matricaria recutita, maar de werking is vergelijkbaar. Ook qua kostprijs is er geen groot verschil. Roomse Kamille is een vaste plant en Echte kamille is een éénjarige plant. Kamille is de thee bij uitstek wanneer je na een drukke dag tot rust wil komen zowel mentaal als fysiek.

Wel, dat geldt voor Roomse Kamille ook. Meer nog, de hoofdeigenschap van deze etherische olie is het rustgevende en kalmerende karakter ervan.

Roomse Kamille Bloemen

Het aroma van Roomse Kamille is iets complexer dan de doorsnee olie. Het is een heerlijke en rustgevende geur, maar veel subtieler dan de echte bloemengeuren, zoals rozengeur of lavendel. Echte Kamille en ook Roomse Kamille zijn meestal geen eerste keuze als het gaat om geurverfrissers. Word je wel helemaal warm van de geur van deze bloem, laat je dan vooral niet tegenhouden. Het gebruik van geuren blijft iets persoonlijk en doe vooral wat jou een goed gevoel geeft.

 

Dagelijkse toepassingen van Roomse Kamille en Echte Kamille etherische olie.

Pranarom

Aromatherapie

Roomse Kamille is ontstekingsremmend, werkt anti-allergisch, werkt tegen misselijkheid, braken en diaree. Het is pijnstillend en werkt kalmerend op het centraal zenuwstelsel. Wil je Roomse Kamille innemen bij maaglast doe je twee druppels in een lepeltje honing, olijfolie of op een suikerklontje.

 

Bij verneveling wordt geur voornamelijk gebruikt om tot rust te komen. Je kan deze olie ook samen gebruiken met een feller geurende olie, zoals bijvoorbeeld Lavendel. Omdat de geur van kamille niet heel erg uitgesproken is, gaat ze met veel geuren samen. Het voordeel is dat het zijn rustgevende karakter wel behoudt.

 

Gezonde huid

De hoofdeigenschap van Echte Kamille is dat deze vooral op de regeneratie van de beschadigde en geïrriteerde huid werkt en ze draagt ook bij tot soepele spieren en gewrichten. Ideaal om de gebruiken bij een sportmassage. Wel verdunnen met amandelolie of een andere draagolie.

Blonde haren

Als je je haren blond wil houden kan je 3 druppels etherische olie van Echte Kamille plus 2 druppels van citroenolie in je shampoo fles doen. Laat de shampoo enkele minuten inwerken.

Maagklachten en krampen

Echte Kamille heeft niet enkel bij het inademen een rustgevende werking, ook wanneer het met een warm kompres wordt aangebracht rond de maagstreek doet het wonderen bij maagklachten en krampen.

Rustgevend

In geval van stress of emotionele shock breng je 3 druppels Roomse kamille met een beetje van een draagolie aan op de zonnevlecht (onder de ribben) waardoor je terug rustig zal worden. Roomse Kamille is een soort van bemiddelaar. Overal waar je wat in de knoop zit, strijkt het de plooien weer glad.

 

Waar moet je op letten?

Hoewel dit een erg zachte en milde oliën zijn moeten deze vermeden worden tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Allergische reactie

Deze oliën zullen geen grote schade aanrichten bij rechtstreeks gebruik. Toch is een slechte reactie, door bijvoorbeeld een allergie niet uitgesloten. Kijk eerst met een kleine hoeveelheid hoe jouw huid reageert op de olie. Gebruik deze etherische oliën steeds verdund met een draagolie zoals amandelolie, abrikozenpitolie,…

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Roomse kamille zal voor heel weinig mensen ongemakkelijke worden ervaren, net vanwege zijn subtiele karakter. Toch is de geurzin van iedereen anders. Een aroma moet je huis op zo’n manier verfrissen dat je het ervaart, maar zonder dat actief te beseffen. Zorg er dus voor dat jouw gasten niet geconfronteerd worden met een kamille geurbom, wanneer ze bij jou op bezoek zijn!