De oorsprong en effecten van Tea Tree

De Tea Tree olie wordt gewonnen uit de Melaleuca Alternifolia-boom die zijn oorsprong heeft in Australië. De naam Tea Tree komt van kapitein James Coock die de bladeren van deze boom na zijn ontdekkingsreis mee terug nam en gebruikte om thee extract van te maken. Deze thee lijkt niets meer op de thee die we vandaag drinken, maar de naam is wel gebleven.

Tea tree oil in potje

Ik zie, tot mijn groot genoegen, steeds meer mensen die terugvallen op natuurproducten voor de verzorging van hun lichaam. De natuur zit dan ook vol met producten die, naast een heerlijk of rustgevend aroma, ook daadwerkelijk tal van positieve effecten hebben op ons lichaam. Tea Tree is daar één van en is wereldwijd uitgegroeid tot een populair product. Het is dan ook een zeer toegankelijke olie, met enkele nuttige toepassingen.

 

Dagelijkse toepassingen van Tea Tree etherische olie

Tea tree oil in verpakking pranarom

Bekijk dit product in de shop

Aroma Toepassingen

Er is niets zo fijn als een frisse geur in huis, zeker wanneer je ervaart dat het geen straf, kunstmatig geurtje is. Zoals de meeste etherische oliën zorgt ook Tea Tree voor een heerlijke geur in je huis wanneer je het gebruikt in verdampers. Alweer een goede manier om chemische luchtverfrissers te bannen! Heb je een ziek persoon in huis dan kan je de lucht onstmetten door een paar druppels Tea Tree olie in de koude vernelaar te doen. Ook in de sauna is deze geur zeer aangenaam en rustgevend. Omdat Tea Tree een nogal specifieke geur heeft, zijn sommige minder fan van de aromatische toepassingen. Daarom wordt het af en toe ook gecombineerd met een andere iets toegankelijke geur van bijvoorbeeld bepaalde bloemen zoals geranium of citrusschil.

Mondverzorgingsproducten

Ook in tandpasta of mondwater vindt je vaak Tea Tree terug vanwege deo ntsmettende werking. Let wel op: Zoals steeds bij tandpasta en mondwater, slik het mengsel niet in!

Ontstekingsremmend en pijn verzachtend

Het mooie aan Tea Tree is dat zijn werking niet louter aromatisch of rustgevend zijn. Het heeft wel degelijk een ontstekingsremmend effect en is kan in mindere maten ook de pijn verzachten. Bij keelpijn kan je een paar druppels etherische olie in een glas water doen en gorgelen (uitspuwen !). Ook bij bijvoorbeeld een blaasontsteking is een bad nemen met enkele druppeltjes Tea Tree etherische olie erg doeltreffend. Omdat olie niet oplost in water doe je eerst een paar druppels etherische olie in een kopje (plantaardige) melk en dan giet je het kopje in bad. Zo krijg je een betere verdeling van de olie in je bad. Komt er een puistje de kop opsteken, dan kan je dit dmv een wattenstaafje aanstippen met Tea Tree olie.

Insecten

Leef en laten leven, dat is altijd het beste. Iedereen kent het wel, je wil in de zomer wat langer buiten blijven zitten en voor je het weet zit je tussen de vliegen en muggen. De geur van Tea Tree is voor deze insecten een onprettige ervaring. Zo houd je ze op afstand zonder die vervuilende chemische producten te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld in een oliebrander, waar je wat Tea Tree druppels aan toevoegt. Is er een luizenplaag op komst, doe dan preventief 2 druppels Tea Tree olie in een dosis shampoo en dan blijven de beestjes weg.

 

Huishouden

Door zijn ontsmettende en schimmelwerende werking is Tea Tree olie heel populair bij zelfgemaakte poetsproducten.

Waar moet je op letten?

Tea Tree olie is een zachte, erg vaak gebruikte olie, met een rijke waaier toepassingen. Toch zou ik het zoals elke etherische olie niet aanraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

 

Test het eerst bij rechtstreeks gebruik.

Hoewel ik deze olie sterk aanraad, het is dan ook een top product, tast het best eerst af hoe jouw huid reageert bij het gebruik ervan. Je leest overal dat het ontstekingsremmend werkt en dus op tal van ontstekingen kan aangebracht worden. Dit niet fout, maar je kan de eerste paar keer best even goed testen wat de effecten bij jou persoonlijk zijn.

 

Pas de dosering aan aan de gebruiker.

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Hoewel de

aromatische effecten van Tea Tree olie doorgaans positief worden ervaren, kan bij een te

sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Ook is de geur van Tea Tree een stuk specifieker dan de meeste andere etherische oliën en dus voor sommige personen niet de meest aangename ervaring. Zoals altijd is ook hier mijn motto: ‘less is more’ .

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.