De tragedie van het ingestorte Rana Plaza te Bangladesh in 2013 schokte de wereld want het legde de minder mooie kant van de mode industrie bloot. Niemand wil bewust een kledingstuk kopen dat in erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd maar wanneer ben je echt 100% zeker dat een kledingstuk duurzaam en ethisch verantwoord gemaakt is? Het maakt niet veel verschil of je goedkope kleding koopt of duurdere. De kledij van verschillende merken wordt vaak in dezelfde fabrieken in elkaar genaaid. Er zijn organisaties zoals Fair Wear Foundation www.fairwear.org die met bedrijven samenwerken om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. De “fast fashion” heeft ook een grote impact op het milieu. Wist je dat voor heel het productieproces van één jeans 10.000 liter water nodig is en voor één T-shirt 2.700 liter? Of je nu katoen, wol of synthetische kleding koopt, het heeft altijd een impact op het milieu.
“De productieketen van kleding is te complex om garantie te geven dat kleding voor 100 % ecologisch en ethisch verantwoord is”
Er worden al initiatieven genomen door organisaties die zich inzetten voor meer ecologische rechtvaardigheid zoals Solidaridad maar zij kunnen dit probleem niet alleen oplossen. Wat kunnen wij doen?
5 tips om zo duurzaam mogelijk te shoppen :
- Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Beperk de aankoop van nieuwe stuks en kies voor mooie kwalitatieve stukken die lang meegaan.
- Doe aan capsule garderobe. Via een vriendin hoorde ik voor het eerst van Project 333. Het is een aanrader! Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik boven de 33 stuks zit maar ik doe geen impuls aankopen meer.
- Koop zoveel mogelijk tweedehands. Het vraagt een beetje doorzetting maar met wat geduld haal je zeker pareltjes uit het aanbod. Tweedehands kleding kopen is duurzaam en hip.
- Breng de kleding die je niet meer draagt maar wel nog perfect in orde is naar de tweedehandswinkel.
- Gooi geen kleding bij het restafval maar doe deze in de textielcontainer. Draagbare kledij wordt hergebruikt en de niet bruikbare kleding dient als grondstof in de lompenindustrie.
Duurzaam shoppen, het kan !
Tweedehandswinkels zijn populairder dan ooit en jonge mensen komen met creatieve ideeën om mode zo duurzaam mogelijk te maken. Ik ga graag langs bij Rosier 41 in Antwerpen. Zij verkopen ‘high end’ merkkledij. Zo ben ik helemaal weg van de Burberry jas van Rosier 41! Een tijdloos stuk dat de tand des tijds moeiteloos doorstaat. Om de hoek vind je Les Rebelles d’Anvers. Veerle en Emelie spelen perfect in op de vraag naar duurzame mode. Bij Les Rebelles kan je een kledingstuk voor veertien dagen huren. Nadien zorgen zij voor de droogkuis en het kledingstuk is klaar voor de volgende leenbeurt. De toekomst van de mode is minder kopen maar kiezen voor betere kwaliteit en het langer dragen. Hebben we eens een speciaal stuk nodig dat we maar één keer aandoen dan kunnen we voortaan naar de kleding bib.
Het merk Ecowings recycleert in India versleten binnenbanden van auto’s en vrachtwagens en maakt er prachtige portefeuilles, schoudertassen en laptoptassen (zie foto) van. De afvalberg vermindert door het hergebruiken van gedumpt afval en Ecowings staat in voor eerlijke arbeid. De tassen zijn diervriendelijk en Vegan. Klik hier om het filmpje te kijken