De oorsprong en effecten van Ylang Ylang

Ylang Ylang etherische olie wordt via stoomdestillatie gewonnen uit de welruikende Ylang Ylang bloem. De Ylang Ylang, ook wel ‘Bloem der Bloemen’ genoemd, is een boom tot 20 meter hoog die voornamelijk voorkomt in delen van Azië en de Zuidelijke Stille Oceaan.

Ylang Ylang in een potje

 

De olie is lichtgeel van kleur en heeft een zoete, zwoele en bloemige geur. Ylang Ylang is enorm populair in de parfumindustrie, maar van oorsprong kent deze olie tal van medische toepassingen. De olie geurt niet alleen heerlijk, ze heeft ook effectief een invloed op de gemoedstoestand. Ylang Ylang heeft een rustgevende werking en kan een harmonische werking hebben op de gemoedstoestand. Ze is gekend als stresswerend en kan een hulp zijn voor het vinden van innerlijke rust in geval van insomnia (slapeloosheid).

Daarnaast zijn er ook een reeks wetenschappelijk bewezen helende effecten. Zo is Ylang Ylang koortswerend en verhoogd het de weerstand. Het is in bescheiden mate ontstekingsremmend.

 

Dagelijkse toepassingen van Ylang Ylang etherische olie

Bekijk dit product in mijn shop

 

Parfum

Zoals ik reeds aanhaalde is deze olie alomtegenwoordig in de parfumindustrie. De zachte, bloemige geur doet denken aan Jasmijn en Hyacint. Wist je dat Ylang Ylang

één van de onderdelen van de bekende Chanel No 5 is? Een druppel van deze olie op de polsen, in het kuiltje van je hals en achter je oren zorgt voor een heerlijk parfum.

 

Verdamping

Enkele druppels in een geurverdamper (best een koude vernevelaar) zijn genoeg voor de verspreiding van het aroma van deze olie. Naast een fris huis, werkt het rustgevend en heeft het een positieve invloed op de gemoedstoestand.

 

Gebruik in bad

Op regelmatige basis een bad nemen met enkele druppels van deze olie blijkt zeer doeltreffend met mensen die, bijvoorbeeld door hun werk, regelmatig kampen met stress. Mits een lagere dosering werkt dit ook voor kinderen die overdag te veel prikkels krijgen. Omdat olie niet oplosbaar is in water doe je eerst de olie in een kopje (plantaardige) melk en dan giet je het kopje melk in je bad.

 

Haarverzorging

Voeg enkele druppels aan een neutrale shampoo toe voor het herstel van droog en afbrekend haar.

 

Huidverzorging

Ylang Ylang heeft anti-ageing eigenschappen. Maak een crème met enkele druppels of voeg 3 druppels (op 50 ml) van deze olie toe aan je potje crème.

Rustgevende massageolie

Een massage werkt op zichzelf al relaxerend, maar door enkele druppels toe te voegen aan je (zelfgemaakte) massageolie geef je de massage een nog rustgevender effect. Amandelolie is een all-round massage olie.

Waar moet je op letten?

Hoewel Ylang Ylang een zeer breed gamma aan positieve effecten heeft is het afgeraden tijdens de zwangerschap en voor kinderen onder de drie jaar. Consulteer altijd een ervaren aromatherapeut(e) bij zwangerschap en voor kinderen.

Niet rechtstreeks op de huid

De Ylang Ylang olie is niet perse schadelijk bij contact met de huid, maar het is geen goed idee de olie, bij eender welke toepassing, rechtstreeks op de huid te gaan aanbrengen. Dit kan leiden tot irritatie. Altijd verdunnen dus.

 

Pas de dosering aan aan de gebruiker

De ene persoon is al wat gevoeliger aan aromatherapie dan de andere. Hoewel de aromatische effecten van Ylang Ylang olie doorgaans positief worden ervaren, kan bij een te sterke dosis een misselijk of ongemakkelijk gevoel optreden. Mijn motto is ‘less is more’ ☺.

2 reacties

  1. Anne , ik lees dat je een druppeltje achter je oor mag aanbrengen en op pols maar een beetje verder lees ik, best niet rechtstreeks op de huid.

    • Dag Connie, idd bij de essentiële oliën waar rechtstreeks gebruik mag – niet meer dan 1 druppel rechtstreeks op de huid – bij de meesten essentiële oliën wordt het afgeraden.
      Groetjes

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.